Cenap Şahabettin düz yazı türünde eserler vermiştir. Düz yazı türündeki eserleri aşağıda listelenmiştir: Evrak-ı Eyyam: Cenap Şahabettin'in gazete yazılarından oluşan ve 1915 yılında yayımlanan bu kitabında edebiyat üzerine görüşleri, toplum, kadın ve aşk üzerine hayat felsefesi yer alır.
Servet-I Fünun dönemindeki şiir estetiğinin kurucusu sayılan Cenab Şehabeddin, aynı zamanda 'Sanatkarane nesrin' kurucularındandır. Yahya Kemal'in "sağlam mantığıyla bir şaheser" olarak adlandırdığı "Evrak-ı Eyyam" şimdi yeni harflere kazandırıldı.
Servet-i Fünun şiirinin Tevfik Fikret ile birlikte önde gelen adlarından olan Cenap Şahabettin şairliği kadar nesirleriyle de büyük ilgi uyandırmış bir şahsiyettir.
Arakı Irak, Avrupa Mektupları, Nesri Harp, Nesri Sulh ve Tiryaki Sözleri bir düz yazı niteliğinde geçtiği gibi roman türünde de yer alan kitaplarıdır.
Nesr-i Harp, Nesr-i Sulh, Tiryaki Sözleri (1918)
Cenap Şahabettin eserleri arasında 3 adet piyesleri bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sonuç olarak, Cenap Şahabettin'in, Körebe oyunuyla, sosyal meselelere çok az yer verilen ve genellikle aile,evlilik,kadın hakları gibi konuların etrafında dönen Servet-i Fünûn tiyatrosunun tipik bir örneğini sunduğu söylenebilir.
HD. 207 syf. Cenap Şahabettin Tür: Vecize (Özlü Sözler) Tiryaki Sözleri daha çok şiirleri ile tanınan Cenap Şahabettin'in.
Cenap Şahabettin Türk şair ve aynı zamanda bir yazardır. Servet-i Fünun edebiyatının kurucuları ve önde gelen temsilcileri arasında yer alıyor. Cenap Şahabettin Manastır doğumlu olan bir şairdir. Batı etkisinde Tanzimat edebiyatında ve Fecr-i Ati'de eserlerini ortaya koymuş bir yazardır.
Özet: Çeşitli konularda kaleme aldığı makaleleri içerir. Gazetecilik, evlilik, aşk, ölüm, kar, karnaval, temaşa, genç kızlar, kadınlar, felsefe, siyaset, edebiyat, medeniyet konuları kitaptaki makalelerde ele alınmıştır.
Bu makale, genel hatlariyla Kur'ân-i Kerim'de yer alan tesbih, istiare, kinaye ve mecaz gibi soz sanatlarini ornek âyetlerle ele almaktadir.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
Nedir eyyam? Yevm sözcüğünün çoğulu, yani “günler”. Garip garip konuşma demeyin, “yevm” sözcüğüne yabancı değiliz biz, “yevmiye” deriz ya, gündelik ödenen ücret. İşte “yevmiye”deki “yevm” de “gün” demek.
Servet-i Fünûn dönemi şair ve nesir yazarı. Şair; tenkit, lugat ve edebiyat tarihi çalışmalarıyla tanınan müellif. Tanzimat devri şairi, tiyatro yazarı ve romancı. Edebiyât-ı Cedîde şairi.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Tiryaki Sözleri daha çok şiirleri ile tanınan Cenap Şahabettin'in özlü sözlerinden oluşan bir kitap.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Yalan ve Körebe adlı,biri dram, diğeri komedi iki oyun yazan Cenap Şahabettin'in Hüseyin Suat'la birliktekaleme aldıkları Küçük Beyler adlı bir de vodvili bulunmaktadır.
Suriye Mektupları Kitap Açıklaması
Elinizdeki eser 100 yıl öncesinin Suriye'si. Edebiyat-ı Cedîde'nin en mümtaz kalemlerinden Cenap Şahabettin'in 1918 yılında on yedi mektupla çizdiği resim.
En önemli oyunu olanKörebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyleevliliğin tenkidini konu edinir. Bir tür “Avukat Evlenmesi” olarak nitelendirilen oyun,çağdaş gençlerin evlilik hakkındaki yeni düşüncelerine dayanır.
Türk Edebiyatı alanında Elhan-ı Şita adlı şiiri önemli bir yere sahiptir. Bu eser Cenap Şehabettin'e ait bir eser olmaktadır.
Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11). Bu yazısında Servet-i Fünûncuların dillerinin edebiyat ve dille haşır neşir olanlarca bile anlaşılmadığını ileri sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri