Köşk, 1934-54 yılları arasında ünlü yazar Sait Faik Abasıyanık'ın (1906-54) evi olmuştur; şimdi ise onun anısına adanmış bir müze olarak görev yapar. Yazarın yaşamından ve sanatından anıları barındıran köşk, geleneksel bir yazlık ada evi yaşantısının tadını almak açısından da görmeye değer.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul'da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren müze-ev. Otopark? Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde ziyaretçilere ünlü hikâyecinin yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar sergilenir.
Burgazada Rum ağırlıklı, ama gelir düzeyi yüksek Museviler ve orta sınıf Ermeniler burada yaşıyor. Yaz-kış oturanlar ise genellikle daha sonra buraya gelen entelektüel Türk kesimidir, profesörler, sanatçılar... Bunun dışında bu adada yaşayan Türkler ise Alevi ağırlıklı.
Müze. Kitaplarının telif hakkını ve mal varlığını Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışlayan Türk hikâyeciliğinin öncülerinden Sait Faik Abasıyanık'ın Burgazada'da yaşadığı ve pek çok hikâyesini kaleme aldığı köşkü, çağdaş müzecilik anlayışıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
Türk hikâyeciliğinin büyük ismi Sait Faik Abasıyanık'ın son yıllarını geçirdiği ve pek çok hikâyesini kaleme aldığı Burgazada'daki köşk, 1959'da yazarın annesi Makbule Hanım tarafından müze olarak hizmete açılmıştı.
İlgili 42 soru bulundu
Ünlü Türk roman yazarı Büyükada'daki evi. Evde, ünlü Türk romancısı Reşat Nuri Güntekin ailesiyle birlikte yaşamıştır.. Bir müzesi yok ama 3 katlı evin Pembe pervazlı dış cephesi bulunmaktadır.
2000 yılında Heybeliadalı yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yaşadığı ev binbir emekle müze haline getirilmişti. Adalar'a yeni atanan Kaymakam Mustafa Farsakoğlu ve eşi Hatice'nin özel gayretlerinin müzenin ortaya çıkarılmasındaki rollerini de vurgulamak gerekir.
1929 yılında başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Sait Faik'in tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içeriyordu.
Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu türde önemli eserler vermiştir.
Sait Faik Abasıyanık da Şahmerdan (1940) adlı kitabındaki “Çelme” başlıklı öyküsünde yöneticiye hakaret suçuyla sıkıyönetim mahkemesinde yargılanır.
Büyükada'da sanat, edebiyat, medya ve akademi dünyasından birçok ünlü ismin de evi bulunuyor. Oral-İpek Çalışlar, Elif Şafak, Altan Öymen, Behiç Ak, Buket Uzuner, Ataol Behramoğlu gibi isimler uzun süredir adada oturan arasında.
Burgazada, balık çeşitleri, deniz mahsülü ürünleri ve meze çeşitleri ile ön plana çıkmaktadır. En meşhur Burgazada yemekleri arasında; çilekli milföy pasta, balık çeşitleri, deniz börülcesi, tereyağlı karides, dondurma çeşitleri, Girit ezmesi, patlıcan ezme ve kalamar ızgara bulunmaktadır.
Burgazada iskelesine 1.5 kilometre uzaklıkta ve çarşıya en yakın olan plaja girişler ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Plajın denizi taşlık ve bir kumsalı bulunmuyor. Ancak plajın denizi o kadar berrak ve temiz ki ada halkı ve gelen turistler tarafından yine de çok seviliyor.
Şimdi şöyle; Hüseyin Rahmi Gürpınar 1911'de yayımlanan “Şıpsevdi” romanından kazandığı parayla Heybeliada'nın en tepesinde bir arsayı alıyor, buraya üç katlı ahşap bir ev yaptırmaya başlıyor. Ölümüne kadar, 30 sene bu evi kullanıyor. Ölümünden sonra, 1944'ten sonra ev mirasçılarına kalıyor.
1984'e kadar İstanbul Belediyesi'ne bağlı bir şube müdürlüğü iken 1984'ten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bağımsız bir belediyedir. Günümüzün Adalar İlçesi, Büyükada'da Maden ve Nizam, ayrıca Kınalıada, Burgazada, Heybeliada olmak üzere beş mahalleden oluşmaktadır.
ile Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz 1923 arasındaki dönemde Yunanistan'a bırakılan adalar bulunmaktadır. İkinci grupta ise, Lozan Barış Antlaşması ve 10 Şubat 1947 Paris İtalyan Barış Antlaşması ile gayri askerî statüde olmaları kaydıyla Yunanistan'a bırakılan adalar bulunmaktadır.
Daha sonra hikaye yazmaya yönelen ve bu yönde karar kılan Sait Faik, Çağdaş Türk hikayeciliğinin öncü isimlerinden olmuştur. Roman ve röportaj türlerinde de eserler vermiştir. Çehov tarzı olarak bilinen durum hikayeciliği anlayışının öncülerindendir.
Günümüzde dünyadan olay hikayesinin Türk Edebiyatı'nda yer alan en önemli temsilcisi hiç kuşkusuz ki Ömer Seyfettin olmaktadır. Ardından sırası ile Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay da diğer isimler olmaktadır.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Sait Faik Abasıyanık (18 Kasım 1906, Adapazarı-11 Mayıs 1954 İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, hikaye, roman ve röportaj gibi türlerde toplam 15'ten fazla kitap, yüzlerce hikaye yazmış, Türk hikayeciliğine getirdiği yeniliklerle edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Türk hikaye yazarı, roman yazarı ve şairdir.
Abasıyanık, 1934-1940 arasında Varlık, Ağaç, Servet-i Fünun, Uyanış, Ses, Yeni Ses, Yaprak, Yenilik gibi dergilerde yayınlanan öyküleriyle edebiyat dünyasında tanınmaya başladı. "Sarnıç" adlı ilk kitabı 1939'da Çığır Kitabevi tarafından yayımlanan Abasıyanık, aynı yıl babasını kaybetti.
Burgazada ve Sait Faik Abasıyanık.
İstanbul'un Adalar ilçesi, Prens Adaları ya da Kızıl Adalar olarak bilinen büyüklü küçüklü 9 ada (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası) ve Vordonos Adası'nın oluşturduğu ada takımına sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri