Resmi belgede sahtecilik seçimlik hareketli bir suçtur, maddede sayılan eylemlerden bir tanesinin işlenmesi ile suç tamamlanmış olur. Bu seçimlik hareketler; bir resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek ve sahte resmi belgeyi kullanmak, şeklindedir.
Özel inceleme cihazları ve değişik ışık kaynakları ile yapılacak incelemeler ile tahrifata yönelik tespit edilen bulgular fotoğraflanarak yazılacak uzman görüşü veya bilimsel mütalaa raporu ile evrakta sahtecilik nasıl kanıtlanır sorusuna hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde denetlenebilir bir rapor ile cevap verilmiş ...
Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası Nedir? Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel Evrakta (Belgede) Sahtecilik Nedir? (TCK 207)
Özel evrakta (belgede) sahtecilik, yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi ve kullanılması fiilleridir.
Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir Mi? Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezalarında çevrilmektedir. Ancak resmi belgede sahtecilik suçundan verilecek cezanın sınırı nedeniyle faile verilecek ceza adli para cezasına çevrilemeyecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Cezası
5237 sayılı TCK'nın 204'üncü maddesinin 1'inci fıkrasına göre suçun herkes tarafından işlenen temel hali için öngörülen ceza iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sahtecilik İncelemesi Nasıl Yapılır? Sahtecilik incelemesi laboratuvar ortamında belge aslı üzerinden incelenmesi gerekmektedir. Öncelikle incelenecek belgenin sahte olup olmadığı külli sahtecilik açısından incelenmelidir. Bu inceleme incelenecek belgenin orijinal örneği ile kıyaslama yaparak mümkün olabilmektedir.
Resmi belgede sahtecilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halinde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Kamu güvenine karşı işlenen suçlar başlığı altında düzenlenmiş olmasının bir gereği olarak şikayete bağlı bir suç değildir.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Özel Belgede Sahtecilik Suçu Memurluğa Engel Midir? Özel belgede sahtecilik suçu hem ceza miktarı bakımından hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48'de sayılan suçlar arasında yer alması sebebiyle memuriyete engel oluşturmaktadır.
Başkasının yerine imza atmak, belgeyi sebep göstermeden tahrif etme suçunu işlemenize neden olmaktadır. Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır.
Evrakta sahtecilik suçunda adli para cezası
Bu suç için öngörülen ceza hapis cezasıdır. Ancak yalan beyan hususuna değinecek olursak, kişi bir resmi belgeyi düzenleme yetkisi olan kamu görevlisine yalan ifadelerde bulunarak onu yanılttığı halde cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
İmzada sahtecilik, sahtekarlık yapmak amacıyla sahte bir belge üretmek, kullanmak, değiştirmek veya elinde bulundurmak suçu olarak tanımlanabilir.
Yargıtay'ın da uygulamada gereksiz/faydasız sahtecilik kavram ve teorisini kabul ettiği söylenebilir. Örneğin, yapılan sahtecilikle sağlanmak istenen fayda zaten gereksizse, yani o sahte belgenin varlığı mevcut durumu etkilemiyorsa faydasız sahtecilikten bahsedilebilir.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Adli bilimler uzmanı – imza inceleme uzmanı karakteristik detayları analiz eder. Sahte imzalarda aynı unsurların olup olmadığını bir bir eşleştirir. Tanı unsurlarının yoğunluğuna göre imzanın aidiyeti tespit eder.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Resmi belgede sahtecilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu sebeple genel dava zamanaşımı olan 8 yıl içerisinde “herkes” bu süre içerisinde şikayetçi olup davaya müdahil sıfatıyla katılabilir. Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halinde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır (T.C.K. M.204/2).
Eğer imza atmayı reddedersen tebellüğü kabul etmemiş olursun, cezaya itiraz etmiş değil. İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
Resmi belgede sahtecilik suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almaz. Bu nedenle de herhangi bir şikayet süresi bulunmaz. Savcılık makamının re'sen soruşturma yapması gerekir. Resmi evrakta sahtecilik suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi durumunda dava zamanaşımı süresi olarak 15 yıl öngörülmüştür.
Resmî Belge Hükmündeki Belgeler
TCK'nın 210. Maddesinde söz konusu belgeler sayılmıştır. Buna göre; emre veya hamile yazılı kambiyo senedi.
Resmî belge, kamu görelisi tarafından görevi gereği varsa şekil kurallarına uygun olarak düzenlenen belge, özel belge ise kamu görevlisi olmayan kişiler tarafından düzenlenen belgedir. Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenleme ise mevcut durumun aksini gösterir nitelikte rapor ve belge düzenlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri