Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Gözlenebilir evren, çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı, yani 880 sekstilyon kilometre, yani 880 trilyon kere milyar kilometre olan bir küredir. Evrenin genişliği ne kadar? Evren, 880 trilyon kere milyar kilometre büyüklüğündeki Gözlenebilir Evren'den en az 300 trilyon kere milyar büyük olduğu hesaplanmaktadır.
Bütün Çoklu Evrenler modellerinde sonsuz sayıda (ya da sonsuza çok yakın sayıda) evren öngörülür. Dolayısıyla sonsuz sayıda evren vardır desek yanlış olmaz. Zaten bu nedenle başka bir evrende bize benzeyen bir dünya olma olasılığı vardır.
Evrenin Akılalmaz Büyüklüğü -Güneş'in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
İlgili 25 soru bulundu
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Uzay, Dünya gezegenini de içeren gök cisimleri arasında var olan boşluktur. Evren, tüm fiziksel ve enerjinin, güneş sistemlerinin, gezegenlerin, galaksilerin ve alanın tüm içeriğinin bütününü ifade eder.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi. Bu olaydan sonra evren devamlı bir şekilde merkezden dışa doğru genişlemektedir.
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Evren'in yaşı, Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
Evrenin yaşının yaklaşık 13,7 milyar yıl olduğu hesaplanıyor. Ortalama insan ömrü ile karşılaştırıldığında bu süre hayal edilemeyecek kadar uzun.
Uzay aslında ışıkla doludur. Bu ışık kozmik fon radrasyonu veya kozmik arka plan ışıması diye anılır. Bu uzayı dolduran ışık büyük patlamadaki çok yüksek ışımadan yani bir plazma halinden kalan ışığın evren genisledikce düşük mikro dalga yani kırmızıya kaymış frekansı düşük ışıktır.
Gözlemlenebilir evren 93 milyar ışık yılıdır. Gozlemliyemedigimiz evren ne kadar hızla genişlediğini tam olarak bilmediğimiz için (ama ışıktan hızlı) hesaplamamiz imkansız. Kutlesiz bir parçacık olan foton(ışık) 93 milyar yılda bu evrenin sonuna gidebiliyor.
Uzayda bir ay, Dünya'da bir aydan biraz daha kısadır. Uzaydaki bir ay, genellikle 29.5 gün sürerken, Dünya'da bir ay (ayın bir dolanımı), yaklaşık olarak 29.53 gün sürer. Bu fark, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi ve aynı zamanda Ay'ın Dünya etrafında dönmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Uzayın karanlık olmasının nedeni, uzayın boşluğunda çok az madde bulunmasıdır. Bu nedenle, uzayda ışığı emen veya yansıtan yeterli madde yoktur. Dünya atmosferinde güneş ışığı, atmosferdeki gaz molekülleri tarafından saçılır ve gökyüzünün mavi renkli görünmesine neden olur.
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Kısaca özetlemek gerekirse Büyük Donma, evrenin karanlık enerji ile sonsuza dek genişleyeceğini bundan ötürü de bir ısı ölümü gerçekleşeceğini söyler. Yani evrendeki her yer eşit bir ısıya sahip olacak ve hiçbir yıldız ve dolayısıyla yaşam formu oluşmayacaktır.
Cevap: Hiçbir şeyin içerisinde. Çünkü genişleyen şey Evren'in içindeki bir madde değil Evren'in kendisidir.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri