İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Yani Dünya ile Mars arası 9 ay ya da 273 gün veya 6 574,35958 saat olarak ifade edilebilir. Ayrıca, Mars gezegenine yolculuk yapacak olan insansız uzay araçlarının Mars'a ulaşabilmesi ise 128 ve 333 gün arasında zaman almaktadır.
NASA ve diğer uzay ajanslarının Kızıl Gezegen'e gönderdiği araştırma araçları, varış noktalarına ulaşmadan önce uzayda yaklaşık yedi ay geçiriyor. İnsanların yapacağı yolculuk ise büyük ihtimalle daha uzun olacak, muhtemelen birkaç yıl sürecek.
İlk Merkür uçuşumuzu 1970'lerde yaptık ve oraya varmak yaklaşık 147 gün sürdü. Şurada Paylaş! Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
İlgili 35 soru bulundu
Mars gezegeninde metan gazı bulunduğu söylendi ve bu metan gazının bulunmasının sebebi ise Mars'ta bulunan Metanojenler bakterilerdir bu mikroorganizmalar hala Mars'ta yaşamını sürdürmektedir. Lakin Mars'ta 4 milyar yıl önce bir yaşam olduğu daha tam netleştirilmiş olmasa da bu yaşam olmadığı anlamına gelmez.
Mars'ta henüz sıvı hâlde su bulunamadı. Yüzeyde sıvı suyun olmadığından neredeyse eminiz.
2- Mars'ın kızıl görünümü oranın çok sıcak bir gezegen olduğunu anımsatsa da öyle değil… Kızıl gezegen oldukça soğuk… Mars'taki ortalama sıcaklık -62°C civarında, yani donma noktasının altında.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi. NASA'nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.
Kendi eksenindeki turunu 24,6 saatte, yörüngedeki turunu 687 günde tamamlar. Yüzey sıcaklığı ise -143 °C ile 35 °C arasında değişir. Mars, Güneş'e yakınlıkta 4. sırada yer alır.
Viking 1, NASA'nın Viking Programı kapsamında Mars'a gönderdiği 2 görevden ilkidir. 20 Ağustos 1975'te başlayan yolculuk sonucunda, araç 19 Haziran 1976'da Mars yörüngesine oturtuldu. Yaklaşık 1 ay sonra, 20 Temmuz 1976'da Mars yüzeyine inerek, Mars yüzeyindeki ilk Amerikan nesnesi olmayı başardı.
Mars'ı araştırmak için ilk uzay aracının 20 Temmuz 1976'da Mars yörüngesine oturan Viking 1 olduğu tespit edildi. Yine NASA'nın açık kaynakları incelendiğinde Mars'tan gelen ilk görüntülerin ise Mars'a ilk iniş yapan araç olarak Viking 1 tarafından 20 Temmuz 1976 tarihinde gönderildiği belirlendi.
Marsın yerçekimi Dünya'dakinin yaklaşık 3'te 1'i kadar. Yolcuğun mikro ölçekte yerçekiminde gerçekleşeceğini düşünürsek Mars'a giden astronotların yaşayacağı olası kemik ve kas kütlesi kaybı çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Hem ABD hem Çin halihazırda Mars'a insansız uzay araçları indirdi. Bu araçlar Mars'ın yüzeyini tarıyor ve örnekler topluyor. Musk'ın tahminleri gerçekleşirse 2027 ve 2032 yılları arasında Mars'a insanlı görevler de yapılmış olacak.
Dünya`ya yaklaşık 710 milyon kilometre uzaklıkta olan gezegene yolculuğun 8 yıl sürmesi planlanıyor. Juice uzay aracının, Jüpiter`e ulaştıktan sonra oradaki görevi ise 4 yıl...
31 Temmuz 2008'de Phoenix Mars Lander adlı robotik uzay gemisi Mars toprağının sığ bölgelerindeki su buzlarından örnekler almayı başarmıştır. Günümüzde, Mars, yörüngelerine oturmuş üç uzay gemisine evsahipliği yapmaktadır: Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter.
Mars'ın atmosferini yaklaşık %96 karbondioksit, %1.9 argon ve %1.9 oranında azot ve serbest oksijen, karbonmonoksit, su ve metan içermektedir.
Daha önce Mars'a başarıyla ulaşanlar yalnızca Sovyetler Birliği, ABD, Hindistan ve Avrupa Uzay Ajansı olmuştu.
Mars: NASA'nın uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde çöp tespit etti. Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı.
Dahası, Mars'ta neredeyse hiç oksijen yoktur. Oksijen oranı, havanın sadece binde biridir ve bu insanların hayatta kalması için hiç de yeterli değildir. Mars'ın yüzeyinde oksijen sağlayan bir uzay giysisi olmadan nefes almaya çalışsaydınız; ki bu oldukça kötü bir fikirdir, çünkü bir anda hayatınızı kaybedebilirdiniz.
Fakat Curiosity 7 Mars Rover aracının Mars'ta da tıpkı Dünya'daki gibi kar yağdığını tespit ettiğini ve 2017'de yapılan bir araştırmada da Mars üzerinde gerçekleşen fırtınalar süresince tipi şeklinde yağışların görüldüğünü söylesek bu sizi son derece şaşırtabilir.
Mars gezegeni her ne kadar gezegenimizin yarı boyutlarında olsa da, kütlesi Dünya'nın sadece 10'da 1'i kadar ve yüzeyindeki kütle çekimi de sadece 3'te 1'i civarında. Yani, 60 kg ağırlığa sahip olan bir insan, Mars'a gittiğinde kendini 23 kg ağırlıkta gibi hissedecek.
Mars, Dünya'nın yarısı kadar olan soğuk bir çöl gezegenidir. Toprağında bulunan demirden dolayı kırmızı gözükür ve bu sebeple “Kırmızı Gezegen” olarak da adlandırılır. Dünya gibi Mars'ın mevsimleri, kutupları, volkanları, kanyonları ve hava olayları vardır. Atmosferi çok incedir.
Olympus Mons, Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek volkan ve en yüksek dağdır. Son patlaması 25 milyon yıl önce olmuştur. Dağ, Mars gezegeninde yaklaşık olarak 18,4°N 134°W / 18, -134. koordinatlarında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri