Kainatı yaratan ve idame eden Tanrı, yaratılmamıştır – ezelîdir. Kimse tarafından 'meydana getirilmemiştir', dolayısıyla bilimin keşfettiği kanunlara bağlı değildir; kainatı, kanunlarıyla birlikte yaratan O'dur.
"Eğer her şeyin bir yaratıcısı varsa, o zaman Tanrı'yı kim yarattı?" Aslında, sadece yaratılmış şeyler bir yaratıcısı olanlardır, bu yüzden Tanrı'yı yaratılışıyla aynı kefeye koymak yanlıştır. Tanrı kendisini bize Kutsal Kitap'ta her zaman var olmuş olarak göstermiştir."
Spinoza ağırlıklı panteizm algılayışına göre Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı-Evren-insan ayrımı yoktur, böyle bir ayrım aklın illüzyonu, yanılsamasıdır. Bilimsel olarak Tanrı, evren ve insan birdir, aynıdır.
Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilâh” kelimesinin karşılığıdır. “İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır.
Big Bang, zamanımızdan 14 milyar yıl önce meydana gelmiş son derece küçük bir noktanın, uzay boyutlarına taşarak genişleyip büyümesi, madde ve antimadde ile birlikte önceleri bir yumak halinde olan enerjinin, sonradan zaman boyutu ile birlikte tüm evreni oluşturmasını ifade eder.
Evren, bütünüyle Tanrı'nın ışığıdır. Şöyle de diyebiliriz: Tanrı evrendeki tüm ışıktır. Kur'an, doğayı Allah'ın vücudu gibi görür. Allah, süreci sadece izlememekte, sürecin bizzat içinde yer almakla da kalmamaktadır.
Panteizm ya da tümtanrıcılık (doğatanrıcılık-kamutanrıcılık) ise evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefî görüştür.
Allah'ı kim yarattı?” diye sordular. Bu soru üzerine Cebrail cevap olarak, Allah'tan İHLÂS SURESİ'ni getirdi. Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Bu ve benzeri sorular Allah hakkındaki bilgi ve inanç yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Allah neye benziyor.” Sorusuna, “hiçbir şeye benzemez. Çünkü her şey o'nun yarattığı varlardır. Allah, yarattıklarına benzemez. Çünkü o Yaratıcıdır.
Enes bin Malik'ten, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: Aziz ve celil olan Allah şöyle demiştir: Senin ümmetin durmadan şu niye böyle, bu niye böyle der? Sonunda mahlukatı Allah yarattı, öyleyse Allah'ı kim yarattı, der(8)? Bu ikisini Şeyhayn rivayet etmiştir.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Din bilimlerinin terimlerinden birisi olan Panteizm, tanrı ve evrenin bir olduğuna dair bir görüşü ifade etmektedir. Dine dair bu felsefi inancı savunan kimseler ile Panteist olarak bilinir.
Daha doğrusu yer çekiminin elle tutulur hiçbir varlığı yoktur. Allah, şifasına ilacı perde yaptığı gibi, kudretine de çekim kanununu perde yapmıştır. Gerçekte ne ilacın ne çekim kanununun ve ne de başka herhangi bir sebebin bir tesiri vardır.
Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez. Dünya dışındaki her yer uzay olarak kabul edilmektedir. Fakat evren ise dünyayı ve uzayı içine almaktadır kısaca uzay dünyayı içine almıyor evren dünyayı ve evreni içine aliyor yani uzay<evren diyebiliriz umarım faydalı olmuştur kisa ve oz anlatmaya çalıştım<3.
Evren, Kâinat veya Kozmos, gezegenler, yıldızlar, gökadalar ve diğer tüm madde ile enerji yapıları dahil olmak üzere uzay ve zamanın tamamı ve muhtevasıdır.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
“Büyük patlamadan önce hiçbir şey yoktu. Einstein'ın görelilik teorisine göre uzay ve zaman aslında bileşiktir ve tek bir uzay-zaman sürekliliği oluşturur. [Ancak, zamanla birlikte 4 boyutlu olan bu doku] düz değildir ve [tıpkı bir kupanın kendi üzerine bükülen sapı gibi] boru şekillidir.
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
Soruya, şöyle yanıt verildi: “'Tanrı' kelimesi, Arapça 'ilâh' kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
Değerli kardeşimiz, Türk Dil Kurumuna göre "ulu" kelimesi "Erdemleri bakımından çok büyük, yüce, çok yüksek" gibi bir anlama gelir. Mecazi anlamda bir insan hakkında kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Böyle söylemek caiz midir? Evet, caizdir. İllallah demek, (Ancak Allah…) demektir. Yani, ancak Allah bu işi halleder demektir.
Dentsu'nun 2006 yılına ait verilerine göre nüfusun %2,5 ila %3'ü herhangi bir dine bağlı değildir. Konda tarafından hazırlanan 2007 yılı raporuna göre %0,9'un dinî inancı yoktur, %2,3 ise dinin gereklerine inanmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri