İslam dininde kesinlikle reenkarnasyon diye bir şey bulunmamaktadır. Kuranda apaçık bir şekilde bunu ortaya koyan ayetler bulunmaktadır. Dünya hayatı sadece bir kere olacaktır ve bitecektir. Ancak ahiret hayatı ilelebet devam edecektir.
Kıyamet kavramını kabul eden diğer tek tanrılı dinlerde olduğu gibi, İslam'da da genel olarak ruh göçü kavramı yoktur.
Tenasühe inanan dinden çıkar kâfir olur. Tenasüh ile ruhlar kemale gelirse, Cehennem kimler için olur, kimler azap görür? Buna inanmak, Cehennemi inkâr etmek ve hatta öldükten sonra tekrar dirilmeye inanmamak olur. Çünkü onlara göre, ruhun olgunlaşmasına vasıta olan bedene ihtiyacı kalmamıştır ki, bedenle haşr olunsun.
Reenkarnasyonla ilgili en bilinen ayetler Bakara suresindedir: “Allah'ın varlığını nasıl inkar ediyorsunuz ki, sizi ölü iken O diriltti, sonra yine sizi O öldürecek, yine sizi O diriltecektir; nihayet O'na döndürüleceksiniz” (Bakara Suresi 28. ayet).
Nirvana'ya ulaşan kişi, acılardan ve tekrar doğuştan kurtulmuş olur. M.Ö 4800 yılına kadar giden, Krişna inancında da reenkarnasyona rastlanır. Reeankarnasyon inancı, eski İran, Mısır, Yunan, Fenike, Mezopotamya ile bazı Afrika inançlarında da rastlanır. Eski Mısır'da, rûhun ölümsüzlüğüne inanılırdı.
İlgili 20 soru bulundu
Bununla birlikte ruh göçü inancı, kültürel etkileşimin bir neticesi olarak bu dinlerin bazı aşırı fırkalarına ve batınî grupları içerisine sirayet etmiştir. Sonuç olarak, İslâm'a göre “ruh göçü” ya da ölümden sonra ruhun başka bir bedene intikali, diğer bir varlıkta yeniden doğması veya bedenlenmesi inancı batıldır.
Reenkarnasyon, ruh taşınımı ya da göçü olarak tanımlanır. Bir kişiye ait olan bir ruhun, birden çok bedende var olabildiği ve hayatiyetini sürdürdüğü iddiasıdır. Bu tanıma göre bırakın Reenkarnasyonu, ruh bile bilimsel bir olgu değildir, varlığına dair hiç bir bilimsel bilgi ya da kanıt yoktur.
Bugüne kadar tam 3722 kez reenkarne olmuş ve birçok farklı canlı olarak gelmişsin dünyaya.
Allah'a nasıl nankörlük edersiniz ki, siz ölüler idiniz, O sizi diriltti; yine öldürecek, yine diriltecek; sonra O'na döndürüleceksiniz. Allah Teâlâ'yı nasıl inkâr ediyorsunuz ki sizi ölüler iken o diriltti. Sonra sizi öldürecektir. Sonra da sizi diriltecektir.
İlahi ruhun onda tecelli etmesi ve ulûhiyetin, Hz. İsa (a.s.) da ortaya çıkmasıdır. Bu kelimenin Türkçe karşılığı da ruh göçü (tena- süh) anlamına gelmektedir. Bu tanımlara göre, reenkarnasyon inancı, ölümden sonra ruhun yeni- den insan vücuduna tekrar gelmesi ve yeniden bir bedende yaşamaya başlamasıdır.
İslamiyet'te dejavu, ruhun bedenden önce yaratılışıyla açıklanır. Ruh vücuttan önce yaratılır ve kader de vücuttan ve yaratılıştan önce bellidir. Her olay Levh-i Mahfuz'a göre cereyan eder ki ezelden belli olan bu bilgiler, daha önce yaşanmış birer hatıra gibi kişinin zihninde görüntülere yol açabilir.
Ruh, maddi bedene dönmemekle beraber, hem maddi bedenle, hem de misalî bedenle arasında bir bağ olacaktır. Cesedin gömüldüğü yerle irtibatından dolayı halk dilinde bu devreye “kabir hayatı” denir. Vefat edenlerin ruhunun bir mekânı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Kur'an-ı Kerim ve sahih dini kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh diridir, kıyamete kadar da ya cennet bahçelerinden bir bahçede veya cehennem çukurlarından bir çukurda varlığını sürdürecektir. Bu bağlamda ruhun tekrar dünyaya dönmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.
İslam'da da Hristiyanlıkta olduğu gibi, ruhun ana rahminde bedenin oluşmasıyla birlikte var olduğu kabul edilir.
Aralarındaki fark enkarnasyon işleminin bir kez, reenkarnasyon işleminin ise birden fazla kez gerçekleşmesidir.
Reenkarnasyon da ise yeniden dirilişin dünyaya olacağı ve birkaç kez bu olayın gerçekleşebileceği ihtimalinin olduğudur. Ayrıca bu olgu da ölen kişinin başka bir bedenle yeniden dünyaya geleceğine inanılır. İnanç olarak baktığımız da ruh göçü, her dinde farklı olarak yer almaktadır.
Şöyle der: "Biliniz ki, kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm, muhakkak gelip size çatacaktır. Sonra akıl ve duyularla idrak edilemeyeni de edileni de bilen Allah'a döndürüleceksiniz, O da size yapıp etmiş olduklarınızı bildirecektir." Zümer 42 - Allah, o canları öldükleri zaman, ölmeyenleri de uyuduklarında alır.
Bakara Suresi, 94. ayet: De ki: "Eğer Allah Katında ahiret yurdu, başka insanların değil de, yalnızca sizin ise, (ve) doğru sözlüyseniz, öyleyse hemen ölümü dileyin." Bakara Suresi, 95. ayet: Oysa onlar, önceden ellerinin takdim ettiklerinden dolayı onu (ölümü) hiçbir zaman kesin olarak dilemeyeceklerdir.
Bakara Suresi, 268. ayet: Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size Kendisi'nden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor.
Yani ruh bedenden bedene, türden türe geçerek manevi arayışını sürdürecek ömürler yaşamaya devam eder. Eğer ruh, bağlı olduğu ilahi ruhun varlığını idrak ederse reenkarnasyon döngüsü sona erer ve ruhsal özgürleşmeye(moksha) ulaşır. Ruh, bu döngüye ulaşana kadar yeniden ve yeniden doğmaya devam eder.
6 milyar ruhun en az 10-15 kere hayata dönmüş olabileceği tahmin ediliyor. Genellikle 30 yaş üstü kişiler reenkarnasyona inanıyorlar.
Geçmiş yaşam kavramı, yaşamlar boyunca bir fiziksel bedenden diğerine hareket eden fiziksel olmayan bir ruha veya öze sahip olduğumuz fikrine dayanır. Bu teoride, birçok hayatınız olabileceği anlamına gelir. Psişik Andrew Brewer, Bustle'a göre “Herkesin bir geçmiş hayatı vardır” diyor.
Ölümden sonra ruhların başka bir bedene girerek dünyaya gelmediği konusun- da Müslüman çoğunluğun görüş birliği içinde olduğu bilinmektedir. Bununla birlik- te gulat olarak kabul edilen bazı Şii fırkaların (Dürzîler, Nusayrîler) reenkarnasyonu benimsedikleri malumdur.
Orijinal Soru: Ruh var mıdır yoksa sadece bedenden mi ibaretiz? Merhaba. Bilime göre ruh kavramı kesinlikle asılsız bir iddiadır. Ruh kavramı canlılığın kaynağını çözemeyen atalarımız tarafından geçici olarak açıklama sağlamak için uydurulmuş bir kavramdır.
Reenkarnasyon ve tenasuhte ruh ya olgunlaşmak ya da ceza çekerek olgunlaşmak için geri gelmektedir. Reenkarnasyon ve tenasuh temelde bazı ilkelerde farklılaşmakla birlikte, her iki inanç da dinimizdeki âhiret akidesi ile kesinlikle örtüşmemekte ve hiçbir gerçek tasavvuf ehli tarafından da kabul edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri