Kısa ve net : Hayır. Neden. Evren dediğimiz, bizim varlığımızı deneyimlememizi sağlayan zemin aynı zamanda. İkincisi, evren tanım gereği, kendisi dışında bir ortam olup, kendisi onun içinde var olan bir olgu değil.
Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir. Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
Zamanın uzayla bir olduğunu(uzay-zaman) kabul edersek zamandan kaçmak için evreni terk etmemiz gerekir. Ancak bilim insanlarına göre Evrenin dışına çıkmak mümkün değildir, daha doğrusu evrenin bir dışı yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Bir şey hariç: Madde ve enerji bir daha tekrarlanmayacak şekilde uzayda sürekli yer değiştirir, şekil ve özellik değiştirir ama bunların hiçbiri zamanda tanımlanmaz. Hepsi uzayda tanımlanır. Kısacası madde ve enerji uzayda hareket ettiği için zaman akıyor gibidir. Madde zaman dikte ettiği için değişmez.
Termodinamiğin ikinci yasasına göre; ısı asla daha soğuk ve düşük enerjili bölgeden daha sıcak ve yüksek enerjili bir bölgeye akmaz. Yani entropi azalmaz. Yani düzensizlik azalmaz. Bu sebeple zaman da sürekli ileriye, düzensizliğe doğru tek yönde akar.
Okyanusların binlerce metre derinliklerinde canlılara rastladığımız gibi,bir metre kazdığımızda yer altında da değişik tipte ve türde canlı organizmalara rastlayabiliyoruz. Hatta bir çöplükte o kadar mikroorganizmalar var ki, saymakla bitmez ve tükenmez.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Kuran bize evrenin sonsuz 'infinite' olduğunu da söylüyor. Yüce Allah'ın izni ile bu da kesinleşecektir. Kuran'a göre evren düzdür.
Genel Görelilik Teorisi çerçevesinde, Evren'in eğriliği için üç ana seçenek vardır: Evren, bir küre gibidir ve pozitif eğriliğe sahiptir. Evren bir at eyeri (veya Pringles cipsi) gibidir ve negatif eğriliğe sahiptir. Evren, bir kâğıt gibidir ve düzdür.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Şu anki teori ve gözlemler, evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar yıl arasında olduğunu önermektedir Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
Evren sınırsızdır ve sonludur. Yani sonsuz değildir. Evrenin bir kenarı yoktur yani ne kadar giderseniz gidin evrenin kenarına ulaşamazsınız.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
“Büyük patlamadan önce hiçbir şey yoktu. Einstein'ın görelilik teorisine göre uzay ve zaman aslında bileşiktir ve tek bir uzay-zaman sürekliliği oluşturur. [Ancak, zamanla birlikte 4 boyutlu olan bu doku] düz değildir ve [tıpkı bir kupanın kendi üzerine bükülen sapı gibi] boru şekillidir.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Kur'an asırlarca önce evrendeki her şeyin en başta bir bütün olduğunu ve evrenin her an genişlemekte olduğunu yani, Big Bang'ın en temel özelliklerini açıklamıştır.
Çoklu dünyaların imkanı Öyleyse çoklu dünyaların sonsuz sayıda paralel evrene yol açması mümkün değildir. Olasılık dalgaları hem dağılır hem birleşir.
Sırayla toprak, dağlar, bitkiler, hayvanlar ve en son olarak insan yaratılmıştır.
Kainattaki 7 varlık: •İnsanlar, •Hayvanlar, •Bitkiler, •Melekler, •Cinler. • ? • ? Yunus Suresi 20. ayet "De ki: Gaybı bilmek ALLAH'a mahsustur."
Güneş sistemindeki gezegen sayısı kaç adettir. Üstadımız 12 seyyareden bahsediyor. Ve Kuran'da da geçen Hz Yusuf bahsinde güneş ve ay ile beraber 11 gezegen belirtiliyor.
Zamanı ortaya çıkaran olgu evrenin genişlemesidir. Evrenin genişlemesi lokal evren noktalarında entropinin artışını sağlar ve tüm hareketlerin de bu nedenle sebebidir.
Kara delik gibi büyük kütleli cisimler hem çok fazla çekim kuvvetine sahip oluyor, bu sayede zamanı bu kütle doğrultusunda bükme yeteneği kazanıyor. İki paralel çizgiyi zaman olarak varsayarsak biri kırıldığında diğerin üstüne çöker, bu da diğer zamanda da kırılmaya sebep olur.
Zaman bir yanılsama olsa da, olayların süresini ölçmek için hala yararlı bir araçtır. Örnek olarak, Mesela hız formülünü ele alırsak ortalama hız = mesafe / zaman. Buradaki zaman yani t bir olguya ya da bir kişiye bağlı değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri