Nezaket, içtenlik, dürüstlük ve şefkat gibi evrensel değerler herkes tarafından takdir edilir. Bunlar uzun süreli dostluk ve mutluluğun anahtarlarıdır. Sıcakkanlılık gibi evrensel değerlere dayalı seküler ahlak mutluluğa giden anahtardır.
Robert Edgerton'ın bahsettiği evrensel değerler gerçeğe saygı, kişisel bütünlük, hakkaniyet, insan onuruna saygı, hizmet ve sevgidir.
barış, eşitlik, bilim ve bilimsel düşünce, sanat, çevre duyarlılığı, sevgi evrensel değerlerdir.
“Daha iyi bir dünya için değerlerimizi paylaşalım” isimli bu proje; iş birliği, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak 12 evrensel değere odaklanmıştır.
Evrensel değerler; sadece bir topluma ait olmayan, bütün toplumlarda hemen hemen ortak anlamlara gelen ve önem verilen, bütün insanlığı ilgilendiren, insanları ortak noktalarda buluşturan değerlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Ölçekteki maddeler merhamet, şefkat, cömertlik, nezaket, empati, minnettarlık, kul hakkı, adalet, saygı, dürüstlük, güvenirlik, doğruluk, sorumluluk, duyarlılık, çalışkanlık gibi evrensel ahlaki değerleri içermektedir.
Aynı şey güzellik, doğruluk ve diğer bütün değerler için sorulur. Sonuçta değerler evrenseldir. Çünkü her insan onları kendi aklında bulabilir. Böylece değerler kendilerini her insana kabul ettirir.
Paragrafta; “Üstün evrensel değer, ulusal sınırları aşan ve tüm insanlığın bugünkü ve gelecek nesilleri için ortak öneme haiz istisnai bir kültürel ve/veya doğal önemi ifade etmektedir” (UNESCO 2019, Parag.49).
Toplumsal değerler olarak zikredilebilecek olan, sevgi-saygı, hoşgörü, özgürlük, adalet-eşitlik, kardeşlik, yardımlaşma, doğruluk, çalışkanlık, misafirperverlik, şefkat ve merhamet sahibi olmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak yeni nesillere ulaştırılması gereken önemli değerlerdendir.
Spranger değerleri 6 temel gruba ayırmıştır. Bu değer grupları: estetik, kuramsal, ekonomik, siyasi, sosyal ve dini değer gruplarıdır.
Evrensel, evrensel olan ya da dünya çapında olan şey. Aynı zamanda birbirinden ayrı özellikler taşıyan şeylerin paylaştığı ortak özelliği dile getiren felsefi kavram. Evrensellik; tüm ahlaki yapıyı içinde kapsayan bir olgudur. Örneğin: tekerlek, yemek tabağı ve halka birbirinden ayrı özellikteki nesnelerdir.
Doküman incelemesi için ana kategori olarak Unesco'nun yaşayan değerler eğitimi programında yer verilen evrensel değerler olarak kabul edilen işbirliği, mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük/tevazu, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü/tolerans, özgürlük ve birlik/dayanışma değerleri seçimiştir.
Bunlar; Hakikat, Sevgi, tç Huzur, Doğru Davranış ve Şiddetten Kaçınma 'dır. Bu değerlere ait alt değerler oluşturulmaktadır.
Değerlerin evrensel niteliklerinin yanısıra, çeşitli toplumlar ve uluslar açısından algılanma durumlarına bağlı olarak ulusal değer olarak adlandırılmaktadır.
İnsan Hakları, insanı insan yapan ve insanın sırf insan olarak herhangi bir şarta veya statüye bağlı olmadan doğuştan sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez, üstün nitelikli ahlaki değerlerdir.
İnsani değerler nelerdir? İnsanlık”, insanı insan yapan değerleri içerir. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar için ortak sayılabilecek üstün değerlerdir.
Vatan, millet, bayrak sevgisi temel değerleri güçlendiren özelliktedir. Toplumu birleştiren ve bir arada tutan temel bazı değerler vardır. Bu değerler milli ve dini değerler, peygamber sevgisi, vatan, millet, bayrak sevgisi, tarih bilinci, ortak tarih ve kültür anlayışı olarak sıralanabilir.
Ona göre Türklerin olumlu değerleri şunlardır: “Kahramanlık, yurtseverlik, mertlik, dindarlık, kanaatkârlık, tutumluluk, toprağa bağlılık, konukseverlik, saygı ve hürmet, hayırseverlik, hoşgörülülük, namus ve şereflilik, ciddilik ve ağırbaşlılık, alçakgönüllülük ve iç temizlik.”
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Unesco, 'Lahey Toplantısı' gibi dünya kültür mirasının askeri ve siyasi çatışmalardan dolayı zarar görmemesi ve korunması, ayrıca Dünya Kültür Mirası Toplantısı ile de yasa dışı yollarla tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılmasını önlemek için birçok etkinlik düzenliyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) / T.C. Dışişleri Bakanlığı
UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi'ne kayıtlı 19 dünya mirasımız bulunuyor. Bunların ikisi yani hem kültürel hem de doğal miras alanı özelliklerine sahip karma miras alanı, diğerleri kültürel miras alanıdır.
Her kültür ve medeniyet kendi değerleriyle hayat bulur ve gelişir. Milletler veya medeniyetler, hizmet ettikleri değerlere göre düzen kurarlar. Onun için milletlerin gelişmişlik ölçüleri farklı olduğu gibi, gelişmeleri sonunda vardıkları yer de birbirinden farklıdır. Değerler, kıymet hükümleridir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Evrensellik, bilimsel ve felsefi bir kategori olarak, bütün yer ve zamanlarda bütün insanlar için geçerli olan anlamında kullanılır. Bu haliyle, daha çok doğa bilimleri, mantık ve matematik önermeleri için uygun gibi görünmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri