İnek sütünde, keçi sütünden daha fazla yağ bulunur. Bu sebeple de tereyağ yapımı, keçi sütünde daha zordur. Bunun dışında, keçiler, ineklere göre günde yalnızca birkaç litre süt vermektedir. Fakat buna rağmen, keçi sütü, inek sütüyle kıyaslandığında tat, lezzet ve fayda açısından daha üstündür.
·Çok yönlüdür: Normal bir tereyağında olduğu gibi, keçi tereyağları da birçok alanda kullanılabilir. Kahvaltılara, yemeklere, kızartmalara veya tatlılara ayrıcalıklı bir lezzet katar. ·Daha doğal ve faydalıdır: Keçi sütü, inek sütünden her zaman için daha az toksik maddeler içermektedir.
Baltalı Keçi Tereyağ, son zamanlarda sofralarda sıklıkla karşılaştığımız keçi sütü ile yapılan yiyeceklere bir yenisini daha ekliyor. Keçi sütünden elde edilen bu enfes tereyağı yemeklerinizde kullanmak için tercih edebilirsiniz.
·Lezzeti farklıdır: Keçi tereyağları, normal bir tereyağından daha keskin ve yoğun bir lezzete sahiptir. Az miktarda kullanılsa bile bulunduğu yemeğe ayrıcalık katar. ·Rengi beyazdır: Keçi tereyağında sarıyı oluşturan ilave bileşenlerden hiçbiri olmadığı için, rengi kar gibi beyazdır. Süt ile aynı renktedir.
Bununla beraber içerisinde zengin şekilde A vitamini içerir. Bunun dışında keçi sütünden üretilmiş olan tereyağı magnezyum, fosfor ve selenyum içermesiyle anne sütüne en yakın süttür.Bakteri bulundurma oranı inek sütü gibi diğer hayvanların sütlerine göre daha azdır.
İlgili 19 soru bulundu
Keçi sütü ile üretilmiş olan tereyağının 2 yemek kaşıklık oranı yaklaşık olarak 75 kaloridir. Bu yağın en önemli özelliği sindirim açısından destekleyici olmasıdır. Kolesterolü doğal olarak düşük olan bu tereyağ, sağlık açısından oldukça faydalıdır.
İçindeki yoğun kalsiyum sebebiyle kemik erimesini önler. Yine kalsiyum bulundurduğu için diş çürümelerini önler. Kronik bronşiti önler. Yüksek B1, B2 vitaminlerinin etkisi ile vücudu rahatlatır.
Keçi tereyağının görünüm olarak tek farkı, rengidir. İnek sütü ile yapılan tereyağının rengi sarı iken, keçi tereyağı ise beyazdır. Nedeni; keçi sütünde herhangi bir beta-karoten maddesi bulunmaması ve A vitaminini renksiz hale getirilmesi, fakat inek sütünde bu özelliğin olmamasıdır.
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Gerçek tereyağı, oda sıcaklığında yumuşasa da asla eriyerek formunu kaybetmez. Ufak bir parça yağı oda sıcaklığında bekleterek erimesi kontrol edilebilir. Bu sayede tereyağının gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Tamamen eriyen ve sıvılaşan yağ has tereyağı değildir.
Her sütten tereyağı elde etmek mümkün değildir. Örneğin kısrak ve sıpa sütü tereyağı elde etmek için elverişli değildir. Tereyağı üretiminde en elverişli süt inek, koyun ve keçi sütüdür.
Keçi sütü diğer sütlere göre A vitamini açısından daha zengindir. Ayrıca yağ yapısı daha az olduğu için kaymak bağlanması da inek sütüne göre daha geç olmaktadır.
Süzme Keçi Yoğurdu - 400 gram 185,00 TL - Madalı Keçi Çiftliği.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tereyağı, hem kahvaltılık hem de yemeklik olarak kullanılır. Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir. Tereyağı, ısıya karşı dayanıksız olduğu için kızartmalarda tercih edilmez.
Çiftlik tereyağı doğal ve organik sütlerden özel olarak, büyük bir emekle hazırlanan ürünlerdir. Bu koşullarda üretildiğinde, en organik ve lezzetli yağ çeşitleri arasında bulunur. Üstelik doğal tereyağı tamamen sağlıklı ve insan sağlığını destekleyecek vitaminleri, mineralleri ve kalsiyumu da sizlere sunmaktadır.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Gerçek tereyağı üretmek için gereken malzemelerden biri tam yağlı çiğ süt veya taze sütle mayalanmış ev yapımı yoğurttur. Eğer düzenli olarak çiğ süt alıyorsanız, sütü kaynattığınızda üzerinde biriken kaymağı biriktirip tereyağı yapımında kullanabilirsiniz.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Tereyağının tuzlu, tuzsuz, pastörize ve yayık tereyağı gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Tuzsuz tereyağı % 82 oranında süt yağı içerir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Tereyağının yağ oranı kütlece %82' dir. Diğer %18 kısım, su ve süt proteinlerinden oluşur.
Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Keçi sütünde A vitamini miktarı fazladır. Bundan dolayı keçi sütleri ve keçi tereyağı inek sütlerinkine gö- re daha beyazdır.
Yoğurt açıldıktan yaklaşık 2-3 gün içinde mutlaka tüketilmelidir. Daha uzun süreli kullanım için buzdolabının derin dondurucu kısmını kullanabilirsiniz. Yoğurt, dondurulabilen bir besindir. Bu şekilde yaklaşık 3 ay saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri