exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
exFAT, birden fazla işletim sistemiyle uyumlu olduğundan harici SSD'ler, sabit sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir veri saklama cihazları için yaygın olarak kullanılır. İlk olarak 2006 yılında Windows CE 6.0 ile tanıtılmıştır.
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
Ancak harici hdd'imin sağlıklı çalışması için ntfs formatında olmalı.
İlgili 31 soru bulundu
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Windows tarafından kullanılan NTFS, FAT32 disk format türünün maksimum 4 GB boyutunda tekil dosyayı barındırabilme sorununu ortadan kaldıran exFAT format türünden daha modern özelliklere sahip olmasıyla karşımıza çıkıyor.
exFAT 4GB'tan büyük olan bir dosyanın cihazın üzerine kopyalanmasını sağlayan bir dosya sistemidir. Bu dosya sistemi aynı zamanda Mac ile de uyumludur. Windows 7 ve 10.6.6' dan sonrası olan Mac OS exFAT ile uyumludur.
ExFAT — Fat32'nin dosya boyutu limiti kaldırılmış versiyonu. Windows ve MacOS tarafında sorunsuz destekleniyor ancak Linux'de çalışmak için ilave yazılım kurmanız gerekebiliyor.
FAT32 dosya sistemi, daha küçük kapasiteli flaş bellek cihazları (bellek kartları, USB sürücüler ve diğer depolama cihazları gibi) için uygunken NTFS dosya sistemi, büyük kapasiteli diskler için uygundur.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Mac OS Genişletilmiş: Dosya sistemi macOS 10.12 veya daha eskisi tarafından kullanılır. MS-DOS (FAT) ve ExFAT: Dosya sistemleri Windows ile uyumludur.
exFAT dosya sistemi 2006 yılında kullanıma sunuldu ve flash sürücüler için geliştirildi. FAT32'nin geliştirilmiş sürümü olarak kabul edilen exFAT, boyut sınırlarına takılmıyor ve 4GB'tan büyük dosyalar ile 32GB'dan büyük disk bölümlerine imkan tanıyor.
NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir. * FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir.
Örneğin USB belleklerde FAT32 dosya sistemi yaygın olarak kullanılır. 32GB'dan büyük sürücülerde örneğin harici disklerde kesinlikle NTFS kullanmanızı öneririm. En önemli sebebi de FAT32 dosya sistemini kullanan bir sürücüye tek seferde 4GB'dan büyük bir dosya aktarımı yapamazsınız. NTFS'de böyle bir sorun yoktur.
Microsoft'un, FAT32'nin yerini alsın diye tasarladığı güncellenmiş format olan exFAT, Windows Vista SP1 ile kullanıma sunuldu. 16 exabyte dosya transfer sınırına sahip olan bu format, FAT32'nin en büyük sorununu da ortadan kaldırdı.
Android normalde Linux tabanli bir isletim sistemidir ve exFAT destekler, garip bir durum sanirim mecbur formatini degistireceksiniz.
Cevap içeride... USB flaş disklerinizde hangi dosya sistemini kullanmalısınız, FAT32 mi, NTFS mi? Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
NTFS dosya sisteminin maksimum dosya boyutu teorik olarak 16 terabayttır. FAT dosya sistemi, NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Örneğin, FAT32 Microsoft DOS, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows 7 ve Windows Vista ile de çalışır.
malesef görmüyor.bende 250 gb philips external vardı dediğin gibi exfat yaptım ama banamısın demedi.Eğer harici diskini ps3 te kullanmak istiyorsan fat şeklinde formatlayabilirsin.internette bu işi yapan programlar mevcut aratıp bulabilirsin.
Çözüm 2. Windows Disk Yönetimini Kullanarak exFAT'i NTFS / FAT / FAT32 Olarak Biçimlendirin. Öncelikle exFAT bölümünü sürücünüzden silmeniz ve ardından yeni bir NTFS / FAT / FAT32 birimi oluşturmanız gerekir.
Araç teyiplerinin çoğu NTFS yada EXFAT gibi şeyleri desteklemez FAT32 yapıp taktığınızda çözülecektir.
FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir: Disk kapasitesi Küme sığası: 260 MB'den az 512 bayt. 260 MB - 8 GB 4 kilobayt.
USB boyutu 32 GB'ın üzerinde olduğunda FAT32 seçeneği normal Windows biçimlendirme araçlarında bulunmadığından, bunu aşmak için diğer yetenekli USB biçimlendirme aracına ihtiyacınız vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri