Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.
Türk Eximbank, ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimcileri kısa, orta-uzun vadeli nakdi ve gayrınakdi kredi programları ile desteklemektedir.
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.
Alıcı limiti nedir? Her bir alıcı için, ticari ve politik risklerle ilgili olarak sevkiyat bedellerinin ödenmemesi durumunda, Türk Eximbank tarafından o alıcı için üstlenilen azami riski ifade eder.
Hisse devri 2 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş olup banka, yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları grubundan özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları grubuna geçmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası'dır.
Bankanın çıkarılmış sermayesi 20.600.000.000,00 (yirmimilyaraltıyüzmilyon) Türk Lirası olup her bir itibari değeri 1 TL olan 20.600.000.000 adet nama yazılı paya ayrılmıştır. Banka sermayesinin tamamı Hazineye aittir.
Eximbank Performans Kredisi, Eximbank'ın geçmiş takvim yılı itibariyle belli bir miktarın üzerinde ihracat gerçekleştirmiş olan firmalar için düzenlediği kredi programıdır. İhracatın finansmanı için Eximbank tarafından ihracatçı firmalara doğrudan kullandırılır.
Kimler için uygundur? Sevk Öncesi İhracat Kredileri Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nde yerleşik ihracatçılar, imalatçılar, serbest bölge kullanıcıları ve Türkiye'de yerleşik döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan firmalara kullandırılmaktadır.
Eximbank'tan düşük maliyet ile ihracatınızın artırılması kapsamında finansman edinebilirsiniz. Ürün kullanımı için müşteri kredi limiti gerekli midir? Müşterimizin gayrinakdi Eximbank teminat mektubu limiti Bankamızda olması gerekmektedir.
Reeskont Kredisi nedir? Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.
1987 yılından 2012 yılına kadar Türk Eximbank'ın genel müdürlüğü Ankara'da yer almıştır. 2012 yılında ihracat yapan firmalara daha yakın olabilmek için merkezini Ümraniye'ye taşımıştır. Bankanın İstanbul, Ankara ve İzmir'de olmak toplam 3 Bölge Müdürlüğü; 20 şubesi ve 12 irtibat ofisi bulunur.
Program kapsamında politik riskler (savaş, ihtilal, iç savaş, ülkedeki ithalat yasakları ve transfer güçlükleri vb.) ve ticari riskler (alıcının iflas etmesi, konkordato kararı alması, malların bedelinin ödenmemesi vb.) sigorta kapsamına alınabilmektedir.
Yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yurt içinde bir ev almak amacıyla kredi kullanabilirler. Böyle bir girişiminiz varsa bankaların tekliflerini inceleyebilir ve TL ya da döviz cinsinden mortgage kredisi çekebilirsiniz.
Hemen hemen her kredi ürünü için bankalar yurt dışında yaşayan vatandaşlara kredi imkânı sunmaktadır. Türkiye'de yaşayan vatandaşların kredi işlemlerine göre prosedür açısından teminat zorunluluğu, Türkiye ikamet adresi zorunluluğu, kefil zorunluluğu gibi farklılıklar var.
İhracata Yönelik Yatırım Kredisi, kredi başvuru tarihinden azami 180 gün öncesine kadar olan sürede gerçekleştirdiğiniz, orta veya uzun vadeli finansman gerektiren makine, teçhizat ve aksam harcamalarınız için katma değer vergisi hariç tutar üzerinden finansman imkânı sunan kredi programıdır.
Tablo 3' de görüldüğü gibi ihracat finansmanında ilk sırada tercih edilebilecek finansman yöntemi ticari bankalar tarafından kullandırılan ihracat kredileridir. İkinci sırada leasing kredisi gelmektedir. Üçüncü sırada firmanın öz kaynakları gelmektedir. Dördüncü sırada ise Türk Eximbank kredileri gelmektedir.
Buna göre döviz geliri olmayan ya da tüm finansal kurumlar nezdindeki toplam nakit kredi bakiyesi 15 Milyon USD ın altında olan ya da Gerçek Kişinin Ticari İşletmesi olarak faaliyet gösteren şahıs şirketleri ve Tüzel şirketler döviz ya da dövize endeksli kredi kullanamayacaklardır.
İhracat hesabının kapatılabilmesi için gümrük beyannamesi örneği ve bilgileri, ilgili İBKB'ler, satış faturası ile indirim ve mahsup konusu belgelerin aracı bankaya ibrazı zorunludur (md.25). Eğer ihracat hesabı bu şekilde kapatılmazsa banka 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine ihbar edecektir.
İhracatçıların Eximbank'tan kullanacakları kredilerde ihracatçıya kefalet sağlamak amacıyla; Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri ve Eximbank ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş. (IGE A.Ş.) 1 Mart 2022 tarihi itibariyle faaliyetine resmen başlamıştır.
IMF kredileri, ülkelere istikrarlı bir ekonomi ve sürdürülebilir bir büyüme için gerekli koşulları yeniden tesis etmek amacıyla uyum politikalarını düzgün bir şekilde uygulayabilmeleri için bir soluklanma imkanı sunmayı amaçlar. Bu politikalar ülkenin koşullarına bağlı olarak farklılık gösterecektir.
KOBİ destek kredisi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere verilen devlet desteğidir. Şartları karşılayan işletmelerin makine, personel ve üretime katkı sağlayan birtakım giderleri KOBİ kredisi kapsamında karşılanabilir. Dolayısıyla bu destek paketi, ticaret hayatında önemli bir yer tutar.
Hermes Finansman Destekleri, Alman sermaye mallarının ihracatını finanse etmek amacıyla Hermes-Kreditversicherungs AG tarafından düzenlenmektedir. Hermes satıcı Finansman Desteği (buyer s credit) azami 5 yıl vadeli olabilmekte ve ithalatçı ve ihracatçı arasında yapılan satış sözleşmesinin % 85 ini finanse etmektedir.
1987 yılında kurulan Türk Eximbank Türkiyernin resmi ihracat kredi kuruluşudur. Türk Eximbankrın temel amacı, ihracatçıların, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıların ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimcilerin, kredi garanti ve sigorta programları ile desteklenerek rekabet gücünün arttırılmasıdır.
Türk Eximbank Türkiye'nin tek resmi ihracat destek kuruluşu olarak mal ve hizmet ihracatı yapan, yurtdışında projeler üstlenen ve yatırım malı üretip satan firmalarımıza kredi ve alacak sigortası desteği vererek onların uluslararası ticaretten aldıkları payların artmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri