Aynı işte çalışmaya devam eden EYT'linin işten çıkışı ne zaman yapılmalı? İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkış işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. İşten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak.
Ancak SSK kapsamında sigortalıların aylık bağlanmadan önce çalıştığı işten ayrılması gerekiyor. EYT kapsamında olan çalışanlar emeklilik nedeniyle işten ayrılmak istediğinde işveren Kod-8 ile çıkışını yapmak durumunda. Daha sonra başvuru işlemleri tamamlanıp maaş bağlanabiliyor.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak olan çalışanın '08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle' kodu ile işten çıkışı gerçekleştirilecek. Çıkışı yapılan çalışan SGK'ya emeklilik için başvuracak ya da e-Devlet üzerinden başvurusunu yapacak.
Emeklilik hakkı olan çalışanların emekli olmak istemeleri halinde “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodu ile işten çıkışı gerçekleştirilmelidir.
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan çalışanların işten çalışmaya devam etmek istemeleri ve işverenin yetişmiş işgücünü koruyabilmesi için SGDP işveren payında 5 puan indirim sağlandı. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor.
İlgili 29 soru bulundu
►►► 2021 Eylül ayından itibaren Beş Puanlık İndirimden yaralanabilmek için İşletmenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri(dosyaları) için prim borcunun bulunmaması şartı aranacaktır.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
Benimde Durum kodu D yazıyor Hastaneye sevk ettiler rapor aldım tam iş bitti derken başka bir Hastaneye tekrar sevk ettiler şimdi onla ugraşıyorum.Durum kodu D yazdığı günden itibaren geriye dönük maaşı alabilirmiyiz. Durdurulan maaşlar durdurulduğu tarihten itibaren ödenir.
İkinci bölümdeki EYT'liler ise hâlen bir iş yerinde çalışanlar. Bu EYT'liler için işlemler birkaç aşamada gerçekleşiyor. Yasalarımız gereği emeklilik başvurusu için iş yerinden ayrılmak gerekiyor.
EYT sebebiyle istifa eden çalışan yukarıda belirtilen belgeleri ibraz ettiği taktirde 08 kodu ile çıkış işlemi aynı gün yapılabilecektir. İşveren işten çıkış bildirgesini onaylayıp çalışanın çıkış işlemini tamamladıktan sonra, çalışan emeklilik başvurusunu e-devlet üzerindeki adımları takip ederek yapabilecektir.
Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak. İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.
45- İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
Kod 46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
İşten çıkış kodları SGK tarafından belirlenen ve çalışanın işten ayrılmasının ifadesi için kullanılan kodlardır. 39 farklı işten çıkış kodu bulunur. İşten çıkış kodları çalışanın işten ayrılmasına göre seçilir. Bu kodlar iş sözleşmesinin feshi sonrasında SGK'ya elektronik ortamda verilen bildirgede belirtilir.
Şu an yürürlükte olan mevzuata göre, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun girilmemesi, yanlış, eksik, hatalı meslek kodu girilmesi hallerinde işverene idari para cezası uygulanmamaktadır.
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
Eğer bir işveren, personelinin meslek kodunu SGK'ya bildirmez ya da yanlış bildirirse, çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu ceza ise asgari ücretin %10'u olacak şekilde belirlenmiştir.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
8 Eylül 1999 ve öncesi işe giriş yapanlar için emeklilik yaşı 58 olarak belirlendi. Bu çalışanların prim ödeme gün sayısı ise 7000 olarak belirlendi. Yani, bu tarihten önce işe giren bir çalışan 58 yaşına geldiğinde ve 7000 gün prim ödemesi yaptığında emekli olabilecek.
Leyla KAYA Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz.
Yeni yılda asgari ücretli çalışan 8 bin 507 lira net maaş alırken, çalışmaya devam eden asgari ücretli EYT'lilerin maaşı 9 bin 145 lira olacak. Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT'liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak.
Emekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam eden asgari ücretlilerin net maaşı 638 lira artarak 9 bin 145 lira olacak. Emeklilikte yaşa takılanlardan (EYT) nisan ayında maaş hak etmek isteyenler için başvuru süreci dün tamamlandı.
Bu rakamlara göre emekli çalışanların prime esas kazançları şu şekilde hesaplanır: 2023 Brüt Asgari Ücret: 13.414,50 TL. 2023 Günlük Brüt Kazanç: 13.414,50 TL x 1/30 = 447,15 TL. 2023 Prime Esas Kazanç: 447,15 TL x 7,5 = 3.353.62 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri