F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Bir başka deyişle F/K oranı hisse fiyatının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu gösteren önemli bir kriterdir. Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Bu oran, hisse senedinin piyasa değerinin defter değerinden %20 daha yüksek olduğunu gösterir. Hisse senedinin piyasa değeri defter değerinden daha yüksekse, yani PD/DD >1 ise bu durum genellikle şirketin potansiyel bir büyüme veya kazanç potansiyeli olduğunu gösterir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
PD/DD oranı 1 olan şirket özkaynaklarıyla eşit şekilde değerlenmiştir. Bu rakamın altında kalan PD/DD oranları şirketin özkaynaklarından ucuz fiyatlandığını gösterir. Ancak zarar etmesi beklenen şirketlerde 1'in altında PD/DD oranı görülmesi normaldir, çünkü edilen zararlarla özkaynaklar erimeye devam edecektir.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranıdır. Şöyle de düşünebiliriz; 1 TL kar almak için şirketin hissesine ödenmesi gereken tutardır! İki farklı hisseden örnek vererek ilerleyecek olursak; SISE FK Oranı 6,3 ve EREGL FK Oranı 7,4'tür.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Defter değeri (Net varlık değeri olarak da bilinir), imtiyazlı hisse senedi özkaynakları hariç olmak üzere toplam varlıklar ve toplam borçlar arasındaki farkı temsil eder (çünkü tercih edilen hissedarlar, varlıklar ve kazançlar üzerinde ortak hissedarlardan daha yüksek haklara sahiptir).
İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
Oranın 1 olması, şirketin özkaynaklarıyla eşit şekilde değerlendiğini gösterir. Dolayısıyla bu değerin altında kalan PD/DD oranı, şirketin özkaynaklarına göre ucuz fiyatlandığını ifade eder. Zarar etmesi beklenen şirketlerde PD/DD değerinin 1'in altında olması normaldir.
Bir şirketin piyasadaki toplam değerini, piyasa değeri belirler. Piyasa Değer oranı ile yatırım fırsatlarının belirlenmesinde oldukça önemlidir. Defter Değeri ise şirketin muhasebe değerini yani net değerini belirtmektedir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Faiz F/K İlişkisi
Bu da F/K oranlarının düşmesine sebep olur. Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek.
Belirli bir alt sıranın altına düşen hisseler BIST 100 listesinde yer almaz. Bu durum liste dışında kalan hissenin piyasada işlem değerinin düştüğü anlamına gelir. BIST 100 endekslerinden çıkarılan payların yerine yedek paylar alınır.
Fiili dolaşımdaki pay oranı; - %50 ve daha küçükse ve oranda 5 puan veya daha fazla bir değişim varsa, - %50'den daha büyükse ve oranda 10 puan veya daha fazla bir değişim varsa değişiklik takip eden haftanın üçüncü iş günü geçerli olacak şekilde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri