Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor.
Hizmet başlangıç (Uzun vade) başlangıç tarihi, emeklilik hesaplamalarında önemli bir etkendir ve emekli olmak için gerekli olan hizmet süresinin başladığı tarihi ifade eder. Sigorta hizmet primlerinin ödenmesi sebebiyle emeklilikte başlangıç tarihi, uzun vade başlama tarihi dikkate alınır.
EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlamış olmak gerekiyor. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında olamazsınız.
Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir. Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
İlgili 15 soru bulundu
Çeker; ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT'den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur.
Esas No. Karar No. ÖZETİ Sigortalılık başlangıç tarihi, talep eden açısından Kanun kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirecek biçimde ilk defa çalışmaya başladığı tarih olmakla birlikte, sigortalı açısından önemi "sigortalılık süresi" yönünden taşıdığı değerdir.
E-Devlet üzerinden işe giriş tarihi sorgulama;
İlk önce E-devlet kapısı sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra “SGK Hizmet Dökümü” ekranını açmalısınız. Açılan ekranda, işe giriş tarihiniz döküman üzerinde gözükmektedir.
.e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır. Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) seçilir. Ardından 4A Hizmet Dökümü üzerinde yer alan "Dönem / Ay" bölümünün altında yazan tarih işe başladığınız tarihtir.
İLK SİGORTA NEDEN ÖNEMLİ? Sigortalının ne zaman emekli olacağının belirlenmesi için ilk kez sigortalı olduğu yani çalışmaya başladığı tarih önemli. Çünkü bu tarihe göre emeklilik için gerekli prim ve yaş şartı belirleniyor.
4/a Sigortalılar için:
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus şu: Fiili hizmet süresi zammı ile elde edilen süreler sigortalılık süresine ilave edilir ancak sigorta başlangıç tarihini öne çekmez.
Bu nedenle emeklilik tarihi hesaplanırken staj girişi değil, ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen tarih baz alınır. Yani staj girişi değil, işe giriş tarihi esastır. Pek çok kişi ne zaman emekli olacağını merak eder ancak ilk kez ne zaman sigortalı olduğunu gün, ay ve yıl olarak hatırlamaz.
SGK 4a hizmet dökümü eski sistemde SSK'ya bağlı olan vatandaşları belirtir. Bu kapsam içerisinde herhangi bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler yer alır. Eski sistemde Bağ-Kur kapsamı içerisinde bulunan vatandaşlar kariyer meslek grubu dışında kalan kadrolar olarak 4b grubu içerisinde yer alır.
Prim ödemeleri ile ilgili bilgilerin hepsine e-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir. Sigorta başlangıcı her vatandaş için oldukça önemlidir. Kişinin sigorta başlangıç tarihi, emeklilik tarihini belirler. Sigorta başlangıcı ne kadar eski ise kişinin emekli olacağı tarihte o kadar erken olur.
İşe başlama tarihi SGK hizmet dökümünden öğrenilebilir. Hizmet dökümünde yer alan “Dönem/Ay” bölümü altında yazan kısım işe başlama tarihidir. Örnek vermek gerekirse, SGK hizmet dökümünde “202306” yazıyorsa işe başlama tarihi 2023 yılının, Haziran ayıdır.
e-Devlet Üzerinden EYT Başvurusu Adımları
kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor.
Emeklilik için başvuranların; prim gün sayıları, hizmet yılları, gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, varsa hizmet birleştirmeleri, varsa prim borçları olup olmadığı gibi detaylara bakılıyor. EYT başvurusunun ardından emeklilik sonuçları e-Devlet üzerinden ya da SMS ile öğreniliyor.
4A hizmet dökümü, SGK'ye bağlı bir şekilde çalışan sigortalıların sigorta süreçlerine ve sigorta işleyişine ait olan hemen her bilgiyi almaları işlemine verilen isimdir. Bu hizmet dökümü sigortalı çalışanın sigortasına ait olan bütün bilgileri görmesine olanak sağlar.
Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir.
E-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kutusuna 'Çalışma Hayatım' yazarak çıkan seçeneğe tıklayın. Açılan sayfada "Ne zaman emekli olurum?" başlığı altında prim ödenen gün sayısı ve emeklilik yaşı bilgileri yer alacak.
9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.
Yani askere gidilen tarih başlangıç olarak kabul edilmez. Sizin emeklilik şartlarınıza gelince; 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz.
Maddede yer alan yaş şartı kaldırılmış, sadece hizmet yılları kalmıştır. Dolayısıyla 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi, esnaf, memur fark etmeksizin SGK ya kayıtlı olarak ve primleri ödenmiş şekilde çalışmaya başlayan ve halen memurluk görevini yapmakta olanlar EYT kapsamında olmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri