Namus, insanın kişiliğini ayakta tutan ve koruması gereken temel değerdir. Namusa sahip çıkmak demek; Allahın Resulü'ne gelen inanç ve ilkelere sahip çıkmak, onları korumak ve muhafaza etmek anlamlarına gelmektedir… İslam'da cinsel ahlâk anlamında namus değil ama “ırzı korumak” kavramı kullanılmaktadır.
Sözcük anlamına baktığımızda Türk Dil Kurumu namusu, “bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet” olarak tanımlar.
Namus, kadınların cinsel davranışlarındaki ahlaki kurallara bağlılık anlamını taşımaktadır. Cinsel saflık ve bakirelik anlamının (Kardam, 2007) yanı sıra namus kavramı, kadının ve ailesinin saygınlığını ve ahlaki durumunu da kapsamaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde namus iki farklı şekilde açıklanmıştır. İlk olarak "bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet" anlamına gelmekte; ikinci olarak "dürüstlük ve doğruluk" anlamını taşımaktadır.
Birinin namus ve onurunu olumsuz biçimde etkilemek.
İlgili 19 soru bulundu
Namus temizleme nedenleri:
Aldatma, kadının baba evine dönmesi, kadının eşine boşanma davası açması veya boşanmak istemesi, kadının evi terk etmesi, boşanan kadının başka biriyle evlenmesi veya başka biriyle birlikte olması, ailenin rızası dışında kadının başka biriyle kaçması veya evlenmesi, dedikodu, iftira...
Namusunu temizlemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ahlak ve onuruna ters düşen bir durumdan kurtulmak için birini veya kendini öldürmek.
Namusla ilgili şiddet ve baskı ya da namusla ilgili suçlar; yasa dışı tehdit, saldırı, çocuk yaşta evliliği kapsayan suçlar ve çeşitli cinsel suçlar gibi çeşitli suçları içerebilir. 1 Haziran 2022'den bu yana namus baskısı da cezai bir suçtur.
Adaletsizliğe ve zulme menfaatleri gereği ses çıkarmamak namussuzluktur. Kin ve nefret dolu olmak, insanların felakete uğramalarını temenni etmek namussuzluktur. Çok bencil olmak ve kendini her şeyden üstün ve önde görmek, kendini aşırı abartmak namussuzluktur.
Namus belli başına sadece bir noktada değil, vücudun her zerre karesindedir. Evli olmaksızın öpüşmenin veya ilerisinin namussuzluk sayılmasına müteakip evli bireylerin de başka erkeklerle veya kadınlarla sohbet etmesi (cilveleşmesi) namussuzluk olarak değerlendirilebilir.
Bizim kültürümüzde bu ''namus'' deyimi genellikle kadınlara / kızlara yönelik kullanılır. adlandırırız veya kullanırız.Evli kadınlar evli oldukları halde başka erkeklerle yatak paylaşırlarsa veya duygusal yakınlaşma olursa yine bu deyim namus kaybı olarak kişiye hakeret olarak söyleriz.
Namus meselesi erkektede vardır fakat erkek sahiplenme artı bayanı korumak zorunda olduğundan ve ahlak,güzellik,duygu kadında ağır bastığından namus denince ilk akla kadın gelir.
Irz sözcüğü, hem mahrem hem de namus anlamına gelir. Bu kelimenin yan anlamı ise perdedir. Örneğin: Irz-ı ebyaz - Beyaz perde demektir. Türk toplumunda namuslu insanlar ırz ehli olarak nitelendirilir.
Dünyanın pek çok yerinde namus kavramı İnci'ye (2013:286) göre, bireyin topluma kabul edilmesi açısından önemlidir. Bu konudaki başarısızlık kişinin utanç duymasına ve statü kaybetmesine neden olmaktadır. Hatta bazı toplumlarda erkeklerin bu namusunu kaybetmesi erkekliğini kaybetmesi anlamını taşımaktadır.
Namus, salt iki bacak arasında değildir. Namus, yürekte ve beyindedir, eğer sen namuslu bir insansan beynin ve yüreğin bacak arana da hükmeder keza. Namus, sadece dişide olmaz, erkeğin de namuslu olanı makbuldür. Namuslu insan hak yemez, ihanet etmez, kötülük, hinlik, cinlik, hainlik, nedir bilmez.
Namus kavramı
Bireyci toplumlar, namusu dürüstlük, doğruluk ve adil olma gibi özelliklerle ilişkilendirir. Bunlar, toplumun tüm üyelerinin sahip olabileceği özelliklerdir. Dolayısıyla bireyselliğe dayalı bir toplumda herkes namus sahibi olabilir. Ancak kolektivist toplumlarda sadece erkekler namus sahibi olabilir.
İnsanın makamının değil bizatihi kendisinin bir değeri, bir yüceliği, bir üstünlüğü varsa başkaları o insana saygı gösterir, işte bu şereftir. Namus da şeref de Türklerde yüce hatta kutsal değerlerdir. Namus o kadar değerlidir ki yurdumuzun bazı yerlerinde, üzerinde eski harflerle "vatan ve namus" yazan anıtlar vardır.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, namus cinayetini; ailenin onurunu zedelediği münasebetiyle, erkek bireylerce kadın bireylere yöneltilen cinayet şeklinde mey- dana gelen şiddet olarak tanımlamaktadır (HRW, 2019).
Namus davası TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hukuk Namusuna dokunulan kişinin açtığı dava. mecaz Onur meselesi.
Namus cinayeti ise kadınların, aile namusunu ve şerefini kurtarmak amacıyla aile üyeleri tarafından öldürülmeleridir. Namus nedeniyle adam öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Töre veya namus cinayetlerinin İslam'da yeri olmadığını kaydeden Melek, "İstenmeyen durumlarda öldürerek değil, boşanmak suretiyle çözüm bulun." dedi. Namus adına işlenen cinayetlerin İslam ile ilgisinin olmadığının altını çizen Melek, insan öldürmenin dinle ilişkilendirilmesinin bile günah olduğunu belirtti.
Nâmus kelimesi dilimizde yaygın olarak ırz, iffet, haya, edeb, doğruluk, dürüstlük, itibâr, güvenilirlik, ahlâkî ölçülere bağlılık, emniyet, şan, şeref, temizlik gibi fazilet ve yüksek değer taşıyan hasletleri ifade etmek için kullanılır. Yunanca asıllı bir kelime olduğu söylenir.
Namusunu ve halk arasındaki saygınlığını korumak için katlanılan sıkıntı.
Burada kamu lehine sağlanan yarar da insanları kötülüklerden uzaklaştırmak, onların her türlü can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Fıkıh literatüründe belirlenen şekliyle zina, zina iftirası/kazf, içki içmek, hırsızlık, hirabe/yağme ve yol kesme, irtidat ve bağy suçları had cezasını gerektiren suçlardır.
Meşru Müdafaa Caiz Mi? Meşru müdafaa halinde kişi ya kendisinin ya da başkasının canına, malına, namusuna yönelen bir saldırıyı defetmektedir. İslam hukukçuları da bu noktada kişilerin kendilerine veya başkalarına yönelen saldırılara karşı meşru müdafaada bulunabileceği konusunda hemfikirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri