Emeklilik yaşı dolmasına rağmen primlerini tamamlayamayanlar ödedikleri parayı toplu olarak geri alabilirler.
Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
Nisan ayı içerisinde gelir ve aylık bağlama işlemi sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan öncesinde olan sigortalı ve hak sahiplerinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ise 9 Mayıs tarihinde ödeneceğini bildirdi. Şurada Paylaş! Böylece işlemleri tamamlanan EYT'lilere 9 Mayıs'ta bayram ikramiyesi ödenecek.
Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak. Kesinlikle EYT'li ayırımı söz konusu olmayacak.En düşük SSK, Bağ-Kur, memur emekli aylığı ne kadar oldu? En düşük memur emekli aylığı 9 bin 877 liraya çıktı.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Emekli geri ödemesi(Toptan ödeme), sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı ve/veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanmaması durumunda, sigortalının talebi üzerine adına yapılan prim ödemesinin kendisine toplu olarak iadesi şeklindeki bir uygulamadır.
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
7 bin lira emekli maaşı alan bir vatandaşın da kendi emekli aylığına yüzde 25 zam uygulanacak ve maaşı 8 bin 750 liraya çıkacak. Ancak maaşı bir süredir 7 bin 500 lira olduğu için maaşının üstüne bin 250 lira ilave gelecek. Kendi aylığı 7 bin 550 lira olan bir emekli ise yüzde 25'lik zammı maaşı üzerinden alacak.
2022'de emekli aylığı bağlama süresi 10 ila 12 gündü
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
Emekli ikramiyesindeki artış tutarı; ek göstergesi 3000'den 3600'e çıkan ve 25 yıl hizmeti olanlarda 52 bin 875 TL; 30 yıl hizmeti olanlarda 67 bin 200 TL oldu. Farklı hesaplamalar olsa bile genel olarak memurun ikramiye hesabında fiili olarak çalıştığı yılın dikkate alındığını söyleyen İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr.
Resmi Gazete'de yayımlanarak kanunlaşan EYT yasası sonrasında 2 milyon 250 bin kişi de emeklilik hakkı elde etmişti. Birçok kişi ilk maaşlarını ve bayram ikramiyelerini almıştı. Ancak yoğunluk nedeniyle binlerce EYT'lilerin maaşı henüz yatırılmadı. Doğal olarak bayram ikramiyeleri de yatmamış oldu.
Hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda 2'şer bin lira olan bayram ikramiyesi de emeklilerin hesabına yatacak. İşte EYT ile ilgili tüm detaylar... EYT'liye ek ödeme müjdesi geldi. E-Devlet üzerinden sorgulanıyor.
O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor. İsteğe bağlı sigorta primi asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında olmak kaydıyla sizin belirleyeceğiniz kazanç tutarı üzerinden ödenir.
EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi: “Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor. Bunların ortalaması 8 bin 733 TL.
“Toptan ödeme” emeklilik için gereken şartların bir kısmını yerine getirip prim ödeme gün sayısını tamamlayamayan sigortalıların değerlendireceği bir husustur.
Dolayısıyla bu da memur emeklilerinde yüzde 25'lik artışa tekabül edecek. Orada bir eksiklik yok. EYT'liler de bu verilen ilave artıştan yani yüzde 25'e yükseltilen artıştan her şekilde yararlanacaklar.
En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıktığı yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Emeklilerin zammı yüzde 25 olacak. EYT'liler de artıştan yararlanacak.
Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık yüzde 25 zam Meclis'ten geçti.
Memur emeklilerinin maaşı normalde olması gerektiği gibi 6 aylık enflasyon farkı ve temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme dikkate alınarak yüzde 17.55 oranında artacak. Böylece, haziran ayında 7.901 TL olan en düşük memur emekli aylığı temmuz ayında 9.288 TL olacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında aylık bağlanan ya da Mart, Nisan'da başvuru yapıp bekleyen herkes temmuz zammı, refah payı artışından yararlanacak.
uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfasına girince, doğum tarihi, cinsiyet,4A çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin girilmesi isteniyor. Hizmet türünü seçtikten sonra altta bulunan hesapla butonuna basılıyor ve emeklilik hesaplaması yapılıyor.
SGK Toptan Ödeme Başvurusu Nasıl Yapılır? Toptan ödeme başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle bir talep dilekçesinin yazılması gereklidir. Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile beraber hangi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bağlı bulunuluyor ise o müdürlüğe giderek başvuruda bulunulması gerekmektedir.
EMEKLİ İKRAMİYESİNİ KİM ÖDER ? Emekli ikramiyesi, emekliye ayrılan kamu görevlilerine SGK tarafından ödenir. SGK daha sonra ödenen miktarı emeklinin çalıştığı kurumdan tahsil eder. İşçilerde ise, işçi SGK'dan emekli olduğunda ise işçiye kıdem tazminatını işvereni tarafından ödenir.
Toptan ödeme, sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı ve / veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanmaması durumunda, sigortalının talebi üzerine adına yapılan prim ödemesinin kendisine toplu olarak iadesi şeklindeki bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri