Günümüzde, maddi kaygılar sebebiyle emeklilik sonrasında da kişilerin çalışmaya devam etmesi yaygın bir durumdur. İşçinin emeklilik sonrasında, aynı veya başka bir iş yerinde çalışmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
İşveren kabul etmediği sürece işçi aynı işyerinde çalışma devam etme hakkına sahip değildir. Bir işçi çalıştığı işyerinden 7438 sayılı kanununa göre gerekli koşulları sağlayarak emekli başvurusunda bulunarak emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde değil bir başka işyerinde çalışmaya devam edebilir.
Metinde, EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.
Emeklilik sonrası çalışma, ikinci dönem ve yeni bir çalışma olacağından iş ve sosyal güvenlik mevzuatına aykırı olmayan, yeni ve güncel düzenlemeler içeren sözleşme imzalatılabilir. Ne var ki, imzalanacak yeni iş sözleşmesi ile birlikte çalışanı tekrar deneme süresine tabi tutmak mümkün değildir.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Buna göre, işverenin sosyal güvenlik destek priminden yararlanması için emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrar işe başlatılması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.
EYT sonrası emekli olup tekrar aynı işyerinde SGDP kapsamında çalışmaya başlayacak olanların işe giriş bildirgesi verilmesi aşamasında 08 kodunda uyarı verildiğinde 01 kodu ile verilmesi, aynı gün içinde güncelleme yapılarak 08 koduna çevrilmesi gerekir.
Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayan EYT'lilerin yıllık izin süreleri, ilk defa bir işyerinde çalışmaya başlayanlardaki gibi 14 gün olarak uygulanacak. Yeni işteki çalışma süreleri 5 yılı dolduktan sonra ise izin süreleri 20 güne çıkacak. 50 YAŞA DİKKAT!
Bu EYT'liler için işlemler birkaç aşamada gerçekleşiyor. Yasalarımız gereği emeklilik başvurusu için iş yerinden ayrılmak gerekiyor. Bu yüzden çalışan EYT'lilerin başvuru öncesi mutlaka çıkış işlemlerinin yapılması, başvuru sonrasında devam edeceklerse yeniden işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekiyor.
- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla üç tam yıldan az hizmeti olan memur çalışanlardan erkekler 25 tam yıl, kadınlar 20 tam yıl çalışma şartını yerine getirmeleri halinde EYT'den yararlanabilecek.
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Dilekçenin ayın hangi günü verildiğinin önemi olmayacak. Ancak bazı hak kayıplarının söz konusu olmaması için bazı noktalara da dikkat edilmesi gerekiyor. Emekliliğe hak kazanan EYT'lilerin başvurularını SGK şubelerinden yapabileceği gibi e-Devlet'ten yapabilecekler.
İşten çıkarıldıktan sonra 3 ay işsiz kalan işçi tekrar aynı işveren tarafından işe alınırsa ve 7 ay daha orada çalışıp tekrar kıdeme hak kazanacak şekilde işten çıkarılırsa önceki çalışma süresi ile sonraki çalışma süresi birleştirilecektir. Yani örneğimizde 1 yılı tamamlayan işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak olan çalışanın '08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle' kodu ile işten çıkışı gerçekleştirilecek. Çıkışı yapılan çalışan SGK'ya emeklilik için başvuracak ya da e-Devlet üzerinden başvurusunu yapacak.
EYT'lilerin emeklilik başvuruları nedeniyle SGK merkezlerinde yaşanan yoğunluğa yeni bir çözüm geldi. Çalışan EYT'lilerin emeklilik başvurusu için SGK merkezine gidip "SGK'dan emekli olur" yazısı almasına gerek kalmadı. e-devletten alınacak bilgi ve belgeler de "emekli olur" belgesi yerine geçecek.
Zorunlu Emeklilik Artık Yok!
Ancak işçinin kıdem süresinin hesabına geçmiş dönem de dikkate alınır. Örneğin; 7 yıl çalışan bir işçi, 2 yıl sonra aynı işyerinde işe başlarsa 1 yıl daha çalışması halinde 7 yıl da geçmişte çalışması olduğu için 14 iş günü değil 20 iş günü izin hak etmiş olacaktır.
Bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyeceği zaman, birikmiş yani kullanılmamış olan yıllık izin süresinin ücretini almayı talep edebilir. Dolayısıyla emekli olunurken kullanılmayan yıllık izin ücretinin işverene bilgi verilerek muaccel olmasının sağlanması mümkündür.
300,00 TL yevmiyesi olan bir işçinin 14 Nisanda emeklilik dilekçesi verdiğini ve 125 günde kullanılmayan izin gününün bulunduğunu, SGK matrahının ise 14 Nisan maaşı olarak 13.000,00 TL olduğunu kabul edelim. Sigorta primi açısından; 300 X 125 = 37.500,00 TL brüt kullanılmayan izin ücreti olacaktır.
Emeklilerin yeniden çalışmaya başlaması durumunda, ya emekli aylıkları kesilmekte veya sosyal güvenlik destek primi ödemeleri koşuluyla emekli aylıklarının ödenmesine devam edilmektedir. Bu çalışmada, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu, 5434 sayılı T.C.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre emeklilik yasası düzenlemesi sonrası SGK'ya 1,5 milyonu aşkın başvuru geldi. SGK çalışanları yoğun mesailer gerçekleştirerek bir kısım EYT'linin maaş bağlanma işlemlerini gerçekleştirdi. Daha emekilik başvurusu için işlemleri tamamlanmamış EYT'lilerin hiçbir hak kaybı olmayacak.
Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. Buna göre; EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar maaş farklarını 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki maaş farklarını birikmiş olarak alacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri