GİRİŞ İŞLEMLERİ ÖNEMLİ Buna göre SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) 30 gün içinde aynı işyerine başvuran EYT'liler için daha az ödeniyor. Ancak tekrar SGDP ile işe giriş için Kod 8 ile çıkış yapılması gerekiyor.
İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkış işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. İşten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak.
Emeklilik sebebiyle işten ayrılmak isteyen çalışanlar için işveren kod-8 ile çıkışını yapmak durumundadır. Emeklilik ile sözleşmenin feshini ifade eden Kod 8'de hem çalışanın kıdem tazminatı hakkı korunur hem de tekrar işe girmesinde kolaylık sağlar.
SGK Çıkış Kodu 8 Nedir? Bu kod “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” tanımlanmıştır. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir.
Emekli Olarak Çalışmaya Devam Edeceklerin SGK Bildirimleri – SGDP. ÖZET: Emeklilik hakkı olan çalışanların emekli olmak istemeleri halinde “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodu ile işten çıkışı gerçekleştirilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
SGDP ödenen 4/a sigortalılarına iş kazası ve meslek hastalığı halinde (geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri)yardım yapılmaktadır. Hastalık ve analık hallerinde kendilerine geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Emzirme ödeneği ise aylık aldıklarından sebeple ödenir.
EYT'li için işveren 31 Mart günü işten çıkış bildirimi yapar, işçi aynı gün e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunur, tahsisi numarısını alır. İşveren 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere “sosyal güvenlik primine tabi çalışan” olarak tekrar işe giriş bildirimi yapar.
İşverenlerince tahsis talep tarihinden en erken bir gün (tahsis talep tarihi + 1 gün) sonrası için SGDP sigorta kolundan işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.
İşveren Sistemi'ne giriş yaptıktan sonra İşveren Menüsünden Teşvikler ve Tanımlar'ı seçip “Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” kısmına tıklayarak açılan sayfada 2023/03 dönemini seçerek veya bu dönemde işe girişi yapılan SGDP'linin T.C. Kimlik Numarasını belirterek “Sorgula” butonuna tıklayınız.
Bu EYT'liler için işlemler birkaç aşamada gerçekleşiyor. Yasalarımız gereği emeklilik başvurusu için iş yerinden ayrılmak gerekiyor. Bu yüzden çalışan EYT'lilerin başvuru öncesi mutlaka çıkış işlemlerinin yapılması, başvuru sonrasında devam edeceklerse yeniden işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekiyor.
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) nedir? Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden alınan primdir.
SGK Çıkış Kodu 49 Nedir? İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi halinde bu kod seçilir.
Emekli aylığı yanlış bağlanan EYT'liler dilekçe ile başvurabilirler. SGK'nın hatasından dolayı emekli aylığı yanlış bağlananların herhangi bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Hatalı işlem düzeltilerek, emeklilik dilekçesi verilen tarihten itibaren hesaplanan aylık farkı emekliye ödeniyor.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
SGK kapsamında kişiler için tahsis numarası ilk olarak emeklilik zamanında verilir. SGK tahsis havuzu ise bireylerin emekli olduktan sonra emekli maaşlarının günü gelene kadar bu havuzda birikmesine denmektedir.
Eklenen bu şart ile 08.09.1999 tarihinden öncesinde sigorta kaydı olan işçilerin, prim günleri dolsa dahi emekli olabilmek için yaş şartını da sağlamaları gerekmiştir. Bu nedenle bu tarih öncesinde sigortalı olanlar için, emeklilikte yaşa takılanların kısaltması olan EYT kısaltması kullanılmaya başlanmıştır.
Ayrıca, Şirketiniz personelleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenen ve Hazinece karşılanan sigorta prim desteğinin kurum kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alınması ve söz konusu tutarların “602-Diğer Gelirler” hesabında izlenmesi gerekmektedir.
turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılır. Arama kısmına aylık/emekli/gelir kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi bağlantısına tıklanır. Gelen ekranda “Yeni Başvuru” tıklanır. Tahsis talep türü olarak “Yaşlılık Aylığı” seçilir.
SGDP'ye tabi sigortalının prime esas kazanç toplamı dikkate alınarak gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi; Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Payı %22,5, Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi İşveren Payı %2 ile Sosyal Güvenlik Destek Primi İşçi Payı %7,5 şeklindedir.
Bu kapsamda ilgililer göreve başladıklarını en geç bir ay içinde SGK'ye bildirmekle yükümlüdür.
Emekli aylığı alarak çalışmaya devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyor. Ancak, kesilen bu primin emekli aylığına hiçbir katkısı bulunmuyor.
Emeklilik dilekçesini verdikten sonra ertesi gün işveren sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak yeniden işe giriş işlemi yapar ve emekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.
Başvurunuzun durumunu, SGK Doküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edebiliyorsunuz. 'Gelen evrak beklemede' demek ise başvuruların henüz sonuçlanmadığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri