Gelir testini öğrenci oldukları yerlerde yaptıramıyorlar. Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
13- Diğer Nedenler: Eksik gün nedeni, belirlenen nedenleri içerisinde bulunmuyorsa kullanılır. 15- Devamsızlık: Sigortalı çalışanın mazereti bulunmadan işe gelmediği durumlar için eksik gün bildirimi. 16- Fesih tarihinde çalışmamış: Sözleşme feshinin olduğu gün çalışmayan sigortalının eksik gün bildirimi.
İşverenlerin SGK'ya ay içinde 30 günden az çalışmalara ilişkin eksik gün bildirimi yapmaları gerekir. Puantaj usulü ile çalışanlar için SGK'ya “07- Puantaj Kayıtları” koduyla bildirim yapılır.
Fakat 2013 yılından sonra yayınlanan yeni Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği eksik gün bildirim nedeni olarak 07 – Puantaj Kayıtları seçilen çalışanların puantaj kayıtlarında çalışan imzasını zorunlu hale getirdi.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır. 4 numaralı işten çıkış kodunda çalışan; ihbar ve kıdem tazminatı ile işsizlik ödeneği hakkına sahip olur.
SGK Çıkış Kodu 8 Nedir? Bu kod “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” tanımlanmıştır. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir.
7 Puantaj kayıtları: Tam süreli istihdam edilen sigortalılardan bazı iş günlerinde çalışmayan veya çalıştırılmayan sigortalılar bu kodlar bildirilir. Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olan belgedir.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam gösterilen çalışanın aylık 1-8 gün arası eksik günü 30 güne tamamlanır. Ancak 9 gün ve daha fazla olan eksik günü 30 güne tamamlanmak zorunda değildir.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
EKSİK GÜNÜ PUANTAJ OLANLAR BORÇLANAMAZ KISMİ SÜRELİ OLANLAR BORÇLANIR Emeklilikte eksik günleri tamamlamanın yollarından biri de kısmi süreli, hizmet dökümünde eksik gün kodu "6" eksik günlerin borçlanılmasıdır. "7- puantaj" eksik günü olanlar borçlanamaz.
Personelin haftalık ya da aylık ücreti, çalışma süresine bağlı olarak hesaplanır. Çalışma sürelerinin ve hak edişlerin doğru şekilde hesaplanması için kullanılan sisteme puantaj denir. Bu sistem içinde, personel bazında iş başlangıç ve bitiş süreleri ile toplam çalışma süreleri kayıt altına alınır.
Puantör günlük olarak işe gelen çalışanların isimlerinin yanında yer alan kutucukları doldurur. Aynı zamanda haftalık tatil günleri de puantaj defterinde belirlenmiş olmalıdır. Fazla ya da eksik mesai yapan çalışanlar puantör tarafından puantaj defterine kaydedilir.
21- Eksik Gün Nedeni
Doğum ücretsiz izni haricinde verilen mazeret izni, v.s gibi ücretsiz izin sebebi ile 30 günden az çalışanların bildirimi için kullanılır.
Bu kapsamda, verilecek ücretsiz izinler SGK'nın e-bildirge sisteminde eksik gün nedeni olarak 21 kodu (Diğer Ücretsiz İzin) yerine, yeni eklenen 28 kodu (Pandemi Ücretsiz İzin) ile verilecektir. Aynı ayda başka eksik gün nedeni olması halinde ise 29 kodu (Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer) seçilecektir.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir.
Sizin açınızdan böyle bir risk olmadığından 600 günlük eksik primlerinizi isteğe bağlı sigorta ile tamamlamanızda sakınca bulunmuyor. Eksik prim günlerinizi isteğe bağlı sigorta ile veya sigortalı çalışarak tamamlamanızın emekli aylığına bir etkisi olmaz.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Gelir testini öğrenci oldukları yerlerde yaptıramıyorlar. Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
Puantaj nedir sorusuna verilebilecek cevap en basit tabirle; bir işletme çalışanlarının saat ve gün bazında olacak şekilde çalışma sürelerinin kayıt altında tutulması ve takibinin yapılarak raporlanmasıdır.
Puantaj, ticari bir kurumda faaliyet gösteren personelin saatlik ya da günlük olarak çalıştığı sürelerin kayıt altına alınması ve gerektiğinde rapor haline getirilmesidir. Genellikle günlük çalışma saatleri üzerinden hesap edilir. Ay sonu geldiğinde puantaj verileri bordro hesaplamada kullanılır.
SGK Çıkış Kodu 5 Nedir? Bu kod “Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi” tanımlanmıştır. İş sözleşmesi belirli bir süre içeriyor ise, sürenin sona ermesiyle beraber sözleşme kendiliğinden sona ermiş olması halinde bu kod seçilecektir.
9- Malulen emeklilik nedeniyle: En az %60 oranında iş göremezlik raporu alan işçi, prim günü şartını da yerine getirilmiş olması halinde malulen emekli olabilmektedir. Malulen emekli olarak işten ayrılan işçi için bu kod seçilecek, kıdeme bağlı hakları ödenecek fakat işçi işsizlik maaşından yararlanamayacaktır.
SGK çıkış kodu 02
Bu kod ise “deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi” anlamına gelmektedir. Bu durumda da ortada bir deneme süresi vardır ve bu süre içinde işten ayrılan işçinin kendisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri