Gebelik sırasında yükselen hormonlar gözdeki gözyaşı üretiminin kalitesini ve miktarını değiştirerek aşırı gözyaşı, aralıklı bulanık görme ve kaşıntı, genellikle yanma hissi gibi semptomlarla birlikte kuru göz sendromuna yol açabilir.
Gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon (preklampsi) veya gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) gibi diğer durumlar da geçici veya ilerleyici göz hasarına sebep olabilir. Bulanık görüşün yanı sıra ışık hassasiyeti, gözlerde yanma batma gibi hayat konforunu etkileyecek durumlar ortaya çıkabilir.
Hamilelik sürecinde yaşanan fizyolojik değişimler, vücutta çeşitli sistemleri etkileyerek bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Bu dönemde özellikle göz sağlığı olumsuz etkilenerek görme kayıpları ortaya çıkabiliyor.
Hamilelik hormonları gözü etkileyebiliyor
Normal koşullarda bulanık görmenin birçok nedeni olmakla beraber en belirgin neden hamilelik hormonlarıdır. Hamilelik süresince bütün vücutta sıvı tutulmasından göz küresi de nasibini alır. Bu durum korneayı daha kalın hale getirir ve bu bulanık bir görme ile sonuçlanır.
Hamilelikte kaşıntılı gözler
Gebelikte sıvı birikmesi, ayak bileklerinde veya bacaklarda şişliğe neden olması gibi, gözlerin de şişerek tahrişine ve kaşınmasına neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gerilim tipi baş ağrıları, baş ağrılarının en sık görülen şeklidir ve genelde gebeliğin ilk 3 ayında izlenirken, gebelik ilerledikçe hafifler. Başın her iki yanında veya ensede hissedilen bu baş ağrısı, bıçak saplanır tarzda veya devamlı, zonklayıcı tarzda olabilir.
Hamilelikte 4,5 hafta tamamlandıktan ve adet gecikmesi gerçekleştikten sonra vajinal ultrason yoluyla gebelik kesesi görülebilir.
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Başarıyla döllenen bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve akabinde rahime tutunabilmesi için 4-5 günlük bir süre gerekir. Ancak bu süre de değişebilir. Tüm gebelik belirtilerinin çıkması için ilişkinin ardından iki hafta geçmesi beklenir.
Göz yorgunluğu: Hamilelik sırasında artan hormonal değişiklikler ve vücuttaki sıvı birikimi gözlerde şişmeye ve yorgunluğa neden olabilir. Bu da hamilelikte baş ve göz ağrısı sebepleri arasında sayılabilir.
Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve her kadında aynı şekilde görülmeyebilir. Yüzde yüz kesin bir belirti bulunmamaktadır. Ancak adet gecikmesi, mide bulantısı, meme hassasiyeti, yorgunluk gibi belirtiler hamileliğin düşünülmesine neden olabilir.
Gebelik döneminde değişen hormonlar ağrıya neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelikte baş ağrısı erkek bebek veya kız bebek belirtisi gibi söylemler, sadece batıl inançtır. Bebeğin cinsiyet oluşumu daha bilimsel verilerle açıklanmaktadır.
Gözde oluşan ağrılar; göz kuruluğunun olması, göz iltihaplanmaları, göz tansiyonu, göz nezlesi, blefarit, katarakt, arpacık çıkması, göz alerjisi, konjonktivit ismi verilen göz nezlesi ile olabilir.
Yabancı Cisim: Göz ağrısının en sık karşılaşılan nedeni göze yabancı cisim kaçmasıdır. Kirpik, toz, makyaj gibi cisimlerin göze temas etmesi, bazı durumlarda göz yüzeyinde kalması gözde rahatsızlık hissine neden olur. Yabancı cismin etkilediği gözde; sulanma, kızarıklık veya ağrı görülebilir.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir.
30 haftada baştan ayağa uzunluk yaklaşık 33 cm. Bebeğiniz şişmanlıyor! Bu arada genişleyen rahminiz mide ekşimesi ve nefes darlığına neden olabilir. Yaklaşık 32 hafta sonrası, bebek genelde baş aşağı doğru, doğum için hazır pozisyona dönmeye başlar.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Gebelikle Vajina Ağrısı Nedenleri
Gebelikte vajina ağrısının, en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Tüm erişkin insanlarda en ortalama tansiyon değeri 120/80 mm Hg'dır. Kadınların tansiyonları genelde bu değerden daha düşük seyredebilmektedir. Özellikle hamilelikte 90/60 mmHg değerine kadar düşüşler görülmekte ve normal sınırlarda gebelik tansiyon değer aralığı olarak kabul edilmektedir.
Sinüzit baş ağrısı genellikle alın, yanaklar ve gözlerde hissedilir. Göze vuran ağrı, sinüzit nedeniyle sinüslerin şişmesinden kaynaklanabilir. Göz yorgunluğu: Uzun süreli bilgisayar kullanımı, okuma veya yoğun görsel aktiviteler göz yorgunluğuna yol açabilir.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Gözlerde ve çevresindeki ağrı çoğu zaman basit göz yorgunluğuna bağlı ortaya çıkabilirken, bazen de ciddi sorunların belirtisi olabiliyor. Göz ağrısına; kızarıklık, kanlanma, kaşıntı, yanma, batma ve şişlik eşlik ediyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri