Milyonlarca EYT mağduru vatandaşın ilk maaşları hesaplarına yatarken lisede staj yaptıkları iş yerlerinde ellerine sigorta kağıtları verilen 'staj mağdurları' ise eğitim kapsamında değerlendirildi. 1 milyonu aşkın mağdurun olduğu bu sistemde staj mağdurları seslerini duyurmaya çalışırken TESK Genel Başkanı Bendevi ...
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Meslek lisesi ve üniversitelerin staj yapılan böümlerinden mezun olan “staj mağdurları”, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor ancak bunların karşılığında prim bulunmuyor. Bu durumdakilerin sadece sağlık için sigortası yapılırken, yatırılan primler, emeklilik için işe giriş hesabında dikkate alınmıyor.
Ece Kaya1.5 milyon kişinin mağdur olduğunu belirterek sorunun tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini belirtti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı 1 Mart 2023'de meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyordu.
Staj sigortasında emeklilik ile ilgili bir prim ödemesi gerçekleşmez, bu sebeple emeklilik için gün sayısı hesaplaması yapıldığında staj prim günleri bu hesaba dahil edilemez.
İlgili 25 soru bulundu
Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık 1 milyonu aşkın EYT staj mağduru, 1999 öncesi staj sigortası haklarının verilmesini ve EYT yasası kapsamına dahil edilmelerini talep ediyorlar.
Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir. Bu yüzden emeklilik primleri hesaplanırken staj sigortası ve staj günleri hesaplanmaz. Yalnızca mezun olduktan sonra yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışılan bir işyerindeki sigorta başlangıçları, ödenen primler sigorta prim günlerinden sayılır.
İş başlangıcı, ilk kez yapılan sigorta girişiyle belirlenir. Örneğin 1997 yılında stajyer olarak işe başladıysanız, sigorta dökümünüz de bu tarihten başlar. Bu hususta çıraklık sigortasının yalnızca sağlık hizmetini kapsadığı dikkate alınmalıdır.
Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ancak staj sigortası bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme bekleniyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapan kişiler, staj ve çıraklık sigortası bulunsa dahi EYT kapsamı dışında kalmıştır.
Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Stajyer, bir iş yerinde yapılan işleri öğrenmek ve uygulamayı izleyerek bilgisini geliştirmek için işveren yanında çalışan kişidir. Bunlar işçi sayılmadıkları gibi çırak da sayılmazlar. Çırak ile stajyer arasındaki temel fark, çırak temelden öğrenmeye başlarken, stajyer var olan bilgisini pratik açıdan geliştirir.
Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Stajyerlik sigorta başlangıcı sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. Stajyerlik ya da çıraklık kapsamında başlangıç tarihinizi öğrenmek ve sigorta girişi sorgulaması yapmak için; Staj bilgisi sorgulaması yapmak için öncelikle buradan e-devlet şifreniz ile giriş yapın ⇒ stajyer ssk başlangıcı sorgulama.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok.
Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem bulunmuyor. Şurada Paylaş! KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER? Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.
Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK'nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini öne alabilirler.
Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.
sayılmaktadır. Halbuki çalışılan sürenin emeklilikte değerlendirilebilmesi için malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarına yani “Uzun Vadeli Sigorta Kolları”na tabi olarak geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle de stajda geçen süreler, emeklilikte dikkate alınmamaktadır.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere staj sigortası emeklilik hesaplamasında sayılmadığı gibi sigorta başlangıcı olarak da sayılmıyor. Zaten hizmet cetvelinde o tarihte prim gözükmez. Prim gözüken tarih başlangıç olarak sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri