Çok sık kullanılan sumak çok farklı yemeklere yakışan bir baharattır. Çoğunlukla salatalarda tercih edilen sumak dolmalar ve et yemeklerinde de çok fala kullanılmaktadır. Örneğin zeytinyağlı bamya, kısır ve mercimekli köftede sumak mutlaka kullanılır.
Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılıyor, yemeklerin üzerine, etlerin marine ederken, salata soslarında tercih ediliyor. Her türlü sebzeye, kuzu etine, tavuk ve balığa yakışıyor sumak.
Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Sumak kullanım şekli olarak kendisine en çok salatalarda yer bulan bir baharat ancak sıcak yemeklerde de tercih edilebilir. Bamya yemeği ve ekşili dolma gibi daha yöresel tariflerde ekşilik vermesi için bir süre suda bekletilen sumağın suyu kullanılır.
(Tabi tatlı sumak sosu istiyorsanız siz bilirsiniz) Büyük bir kabın (yoksa geniş bir leğen kullanabilirsiniz) içine 10 kg sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin. Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin.
İlgili 42 soru bulundu
Her bir bardağa 1 tatlı kaşığı sumak koyun ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. İçeceğiniz renk alıp güzelce demlendikten sonra süzerek ılık bir şekilde içebilirsiniz.
Sumağın zararları arasında kabızlığa neden olmak veya dışkı sırasında yanmaya sebep olmak da vardır. Ayrıca tansiyon hastaları, hamileler ve emziren anneleri sumağı doktor kontrolünde tüketmelidirler.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli. Bol ekşi severler pişmeden önce biraz suya 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyup karıştırıp ekleyebilirsiniz.
Sumağın faydalarından yararlanmak için onu daha pratik bir şekilde kullanmak isterseniz 1-2 yemek kaşığı sumağı 1 kase yoğurdun içine karıştırıp afiyetle yiyebilir, sumak çayı ya da sumak suyu olarak anılan çayı hazırlayabilirsiniz.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Sumak yapı itibariyle içerisine nem çekme özelliğine sahiptir. Su çekerek şişme özelliği bakımından bulgur ile oldukça benzerdirler. Bu nedenle nemli ortamlardan uzak tutulması gerekir. Çünkü su, bakterilerin yaşaması için gerekli ortamı sağlayan yapısı ile sumağı bozar.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir.
"Sumak Türkiye'de ve dünyada oldukça tüketilen bir baharat çeşididir. Oldukça özel olan bu bahar özellikle vücut için son derece faydalıdır. Kalp krizini önleyen, vücutta ödem oluşmasını engelleyen bu baharat özellikle Ege Bölgesinde sıkça bulunan bir baharat türüdür.
Yapılan araştırmalar sonucunda sumak tüketiminin düzenli bir şekilde olması kan kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir. Bu sonuç sumağın, kalbi desteklediğini ve karaciğeri koruduğunu göstermektedir. Sumak, antioksidan özelliği bulunan bir baharattır.
Yarım kilo kıyma, birer yemek kaşığı domates ve biber salçası eklenir. İnce kıyılmış bir tutam maydanoz, bir tatlı kaşığı sumak, bir yemek kaşığı nar ekşisi, bir çay bardağı sıvı yağ, tuz, pul biber, karabiber ve kimyon eklenerek elle iyice yoğrulur.
Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır. SUMAK BAHARATI NASIL YAPILIR? Sumağın organik olarak yapılıp tüketilmesi oldukça faydalıdır.
Üzerine doğranan sebzeler, kıyma, salçalar, karabiber, nane, zeytinyağı ve hazırlanan sumaklı suyun 1 fincan kadarı eklenir karıştırılır. Dolma içimiz hazır olduğuna göre biz sebzeleri hazırlayabiliriz. Kabak, patlıcan, biber hangi sebzeler kullanılacaksa içleri oyulur ve hazırlanan dolma içiyle doldurulur.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
İçerdiği CLA asitleriyle kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Sumak; Hazımsızlığı ve iştahsızlığı giderir. Hazımsızlığa iyi geldiğinden sindirimin düzenli çalışmasını sağlar. Bu yüzden zayıflamaya etkisi vardır.
Zehirli sumak, sumakla ilişkili olsa da, tamamen farklıdır. Zehirli sumak beyaz renkli meyve üretir ve zehirli sarmaşık veya zehirli meşe ağacındakine benzer bir ağaçta yetişir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sumak, bilimsel olarak Rhus coriaria olarak bilinen çiçekli bir çalıdır.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Özellikle iyi kolesterol dediğimiz HDL seviyesi düşük bireyler, bu değeri yükseltmek için sumak tüketebilir. Sumak, kalp ve karaciğer hastalıklarını önlemede etkili bir baharattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri