Katıldığı seferlerin sonuncusu müslümanların ilk İstanbul kuşatması oldu. Onun bu kuşatmadan bir yıl sonra (49/669) gönderilen Yezîd b. Muâviye kumandasındaki takviye birliğin içinde bulunduğu da rivayet edilmektedir. Ebû Eyyûb, kuşatma devam ederken hastalanarak 49 (669) yılında vefat etti.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458).
İstanbul'daki en büyük İslam mezarlıklarından biri olan Eyüp Sultan Mezarlığı'nda padişahlar, sadrazamlar, şeyhülislamlar, vezirler, kumandanlar, hanım sultanlar, saray mensupları, din, tasavvuf, ilim, fikir, sanat adamları, şairler ve halktan kişiler gömülmüştür.
Cami, adını, 670'lerde Konstantinopolis'in ilk Arap kuşatması sırasında burada öldüğüne inanılan, Muhammed'in arkadaşı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'den (Türkçe: Eyüp Sultan) almıştır. 1453'te İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi.
İlgili 36 soru bulundu
Büyük Türk hükümdarı Fâtih Sultan Mehmed tarafından, 1454-55 tarihlerinde yaptırılmıştır. Türbede medfun bulunan Hz. İ Hâlid Bin Zeyd Ebû Eyyüb el-Ensâri, Medineli'dir. Hazraç kabilesinin önemli kollarından Neccar-Zâde Hânedanı'nın reisidir.
Ebu Eyyûb El-Ensarî - doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb ( ö. 672 veya 674), Türkçede Eyüp Sultan olarak anılan en büyük Sahabelerden biridir. İslam peygamberi Muhammed'i Mekke'den Medine'ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Bu misafirlik süresi yedi aydır.
Türbeler genel olarak din adamlarının mezarlarıdırlar. Bununla birlikte siyasi veya askeri kişilerin ya da varlıklı kimselerin de türbelerinin olduğu görülür.
Yahya Efendi haziresindeki Şehzade ve Kadınlar Türbesi diye bilinen türbe ile Eyüp Sultan Camii mihrabı yanında Bulak Mustafa Paşa'nın Türbesi'nin sol tarafında yer alan şehzade kabirleri de vardır.
Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunan ve bugün Ebu'd -Derdâ'nın atının mezarı olarak bilinen, eskiden atlar mezarı olduğu söylenen alt tarafı mermer sütun, üstü türbe benzeri düz taş olan mezar, en ilginç mezar taşlarından biridir.
Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90'lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu.
Mezar, İstanbul'un fetihten sonra bulunmuş ve üzerindeki türbe Fatih Sultan Mehmet tarafından 1459 yılında cami ile birlikte inşa ettirilmiştir. Türklerin İstanbul'da yaptığı ilk eserdir. Türbe, Eyüpsultan Camii adıyla bilinen ünlü ve kutsal camiin kuzey tarafında ve iç avlusunun hemen önünde yer alır.
Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görülür. Resûlullah, oraya en yakın olan ve dedesi Abdulmuttalib tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kalır.
Rivayete göre Eyyûb hastalanmadan önce yetmiş, iyileştikten sonra da yetmiş yıl yaşamıştır. Onun bütün ömrünün doksan üç yıl olduğu da nakledilir.
İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden olan Hz. Eyyub aleyhisselam sabrı ile insanlık tarihine geçmiştir. Sabrı ile insanlık târihinde darbımeselle anılan Eyyub aleyhisselam, Kur'ân-ı kerîmde zikredilmiştir. 140 sene yaşayan Eyyub aleyhisselamın çok mal ve serveti ile on oğlu vardı.
Cevap: Türbeler de dua etmek, şirktir! Çünkü türbede dua eden kişi, türbede yatan kişinin hürmetine yapılan duanın kabul olacağına inanıyor!
Türbe ziyaretleriyle dilekler Allah'a yakın olduğu düşünülen “yüce kişiler” aracılığıyla Allah'a iletilmek isteniyor. - İnsanlar, ölüm ve ötesi ile ilgili en büyük korku ve kaygılarını çözmek ve psikolojik bir kabul ve rahatlama için türbeleri ziyaret ediyor.
Başta Somuncu Baba Hazretleri olmak üzere Cemaleddin-i Aksaray-i Hazretleri gibi 7 bin evliya Aksaray Ervah Kabristanlığı'nda metfun bulunuyor. Kabristana defalarca nur indiği söylenirken, Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Aksaray'ı "evliyalar şehri" olarak tanıtıyor.
Türbe, Osmanlı, Selçuklu ve İslam mimarisinde önemli bir yere sahiptir. Türbelerde devlet adamları ve ya din alimleri gibi saygın kişilerin mezarlarının bulunduğu oda şeklindeki binaya verilen isimdir. Cumhuriyet'in ilanından sonra türbe yerine anıt mezar ismi kullanılmıştır.
Türbe ziyaretlerinde; 1 Fatiha 11 İhlas, 1 Fatiha 3 İhlas veya Yasin süresi okunur.
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir.
3 Kasım 2017 Tarihli ve 30229 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, “19.10.2017 Tarih ve 7039 Sayılı Kanunun” 36. maddesi gereğince, İlçemizin adı "Eyüp" iken "Eyüpsultan" olarak değişmiştir.
Eyüp (Arapça: أَيُّوْب, Ayyūb) veya Eyob (İbranice: אִיּוֹב; Grekçe: Ἰώβ, Iṓb), İshak'ın soyundan gelen ve Kitâb-ı Mukaddes'teki Eyüp kitabının merkez figürü olan Yahudi din büyüğü. Kitâb-ı Mukaddes'te, hastalık ve problemlere karşı sabretmeyi gösteren örnek bir kişidir.
İstanbul'da gezilecek manevi yerler arasında en önemlilerinden birisi Eyüp Sultan Türbesi. Hz. Peygamber'in Medine'ye hicret ettiği zaman kendisini evinde misafir eden ve vahiy katipliğini de yapan Halid b.Zeyd (Ebu Eyyub el-Ensari)'in kabrinin burada bulunması, türbe ve çevresini kutsal bir yer haline getirmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri