Meteoroloji uzmanlarına göre, eyyamı bahur sıcaklarının 1 hafta kadar sürmesi bekleniyor.
SICAKLIKLAR 3 GÜN BOYUNCA SÜRECEK
Bugün en yüksek sıcaklık 41 derece ile Diyarbakır ve Batman'da olacak.
31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurda bu yıl güneyde hava sıcaklıkları yer yer 40 derecenin üzerine çıktı. İstanbul'da ise sıcaklıklar ortalama 32 dereceye kadar hissedildi. Şurada Paylaş! Eyyamı Bahur ile ilgili uzmanlar 8 Ağustos Salı gününe işaret ediyor.
Arapça'dan dilimize gelen Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılıyor. Her iki yarımkürede de yaşanan eyyam ı bahur, Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında; Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına oluyor.
Asıl Sıcaklar Yeni Başlıyor! Rekor Sıcaklık Geliyor! Basra Sıcakları 10 Gün Boyunca Yakacak - YouTube.
İlgili 30 soru bulundu
Arapça kökenli bir terim olan Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılır. Halk arasındaki inanışa göre bu zamanlarda denize girmek zararlıdır.
Bu sene kar yağışını beklemeyin. 2023 yılının ilk aylarına kadar kar yerine sonbahar kıvamında bir hava olacak. Kasım ayında bile sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor. Meteoroloji tahminlerine göre de bu sene kış 'La Lina'lı' geçecek.
Eyyamı bahur sıcaklıkları Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen addır. Günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlerle de bilinen eyyamı bahurda hissedilen sıcaklıklar genellik 40 dereceyi geçer.
İşte haberin detayları. Aman dikkat! Eyyamı Bahur sıcakları vücutta ala lekelerine neden oluyor. Çöl sıcakları, cehennem sıcakları ve Afrika sıcakları olarak da adlandırılan yazın en sıcak günlerinin yaşatan “eyyam-ı bahur”un her yaz dönem dönem etkisini hissettiriyor.
EYYAMI BAHUR LEKESİ NASIL ÇIKAR? Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın.
1,5 derece hedefi
Bu sene geçeceğiz, seneye de geçeceğiz, 2025'te El Nino bitip, La Nina'ya geçecek olursak 1,5 derecenin altına düşüyor olabiliriz. Her sene devamlı olarak 1,5 derece geçilirse, 1,5 derecenin hiç altında kalmazsak, o zaman aslında eşik aşıldı diyebiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Eski halk takvimi ve meteorolojisi yorumcusu Ertuğrul Kornaz hocamız "Yanar Gün" sıcakları için... Allah nasip ederse Yanar Günler( Eyyam-ı Bahur) başlıyor. 27 Temmuz- 4 Ağustos.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, Türkiye'de 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi.
Arapça kökenli Türkçe sözcük olan Eyyam ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri için söyleniyor. Her iki yarımkürede de yaşanan eyyam ı bahur, Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında; Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına oluyor.
03.07.2023 İnsanlık tarihinde yaşanan en yüksek küresel ortalama sıcaklık olarak kaydedildi. İKLİM KRİZİ KAPIDA!
Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten'in paylaştığı bilgilere göre; 2 Ağustos 2023 tarihinden itibaren Arap Yarımadası'ndan gelen Basra sıcaklıkları, Türkiye'de eyyam-ı bahur sıcaklıkları yaşatacak. Özellikle kıyı şeritlerinde sıcak havayla birlikte yüksek nemde görülecek.
Eyyam-ı Eva sıcaklıkları, her yıl ağustos ayının 2. haftası başlayıp, yine aynı ayın sonuna kadar süren ve yaklaşık 10 gün süren sıcak hava dalgası olarak tanımlanır. Bu sıcaklıklar özellikle Türkiye'nin güney ile güneydoğusunda etkili olur ve bölgenin iklimini daha da sıcaklaştırır.
Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, yurdun güney sahillerinde daha çok biliniyor. 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurun yerini günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimler aldı.
Aslında adetin her gününde denize gidilebilir. Fakat kanamanın çok olduğu 1 ve 2. günlerde denize girmek yerine diğer günler denize girmek çok daha doğru olacaktır.
"Yapılan son değerlendirmelere göre; halen batı ve güney bölgelerimizde etkili olan sıcak hava dalgasının, 19.07.2023 Çarşamba gününden itibaren tüm yurtta etkili olacağı tahmin ediliyor.
Arapça kökenli Türkçe sözcük olan Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri için söyleniyor. Her iki yarımkürede de yaşanan eyyam ı bahur, Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında; Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına oluyor.
BÂHUR. (ﺑﺎﺣﻮﺭ) i. (Ar. bāḥūr) Aşırı sıcaklık: Biz bâdiye-i fenâda hâkiz dâim / Bâhûr-ı gamıyle çâk-çâkiz dâim (Azmîzâde Hâletî).
2023 yazında hava sıcaklığı ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 derece oldu. Bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle de 2023 yılı şu ana kadar 2016'dan sonra kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. 2023'teki ortalama sıcaklık, 2016'nın sadece 0,01 derece altında kaldı.
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
İşte, merak edilen tüm detaylar. 23 Eylül ile 21 Mart arasında güneş tersine dönmektedir. Bu aylar arasında da Türkiye'de havalar daha soğuk olur. 21 Aralık ile 20 Mart arasındaki süre Kuzey yarım kürede bulunan bölgeler için kış olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri