Meteoroloji uzmanlarına göre, eyyamı bahur sıcaklarının 1 hafta kadar sürmesi bekleniyor.
31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurda bu yıl güneyde hava sıcaklıkları yer yer 40 derecenin üzerine çıktı. İstanbul'da ise sıcaklıklar ortalama 32 dereceye kadar hissedildi. Şurada Paylaş! Eyyamı Bahur ile ilgili uzmanlar 8 Ağustos Salı gününe işaret ediyor.
Eyyam-ı bahur Ağustos ayının ilk yedi günü anlamına gelir. Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül aylarında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart ayları arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.
Eyyamı bahur sıcaklıkları genellikle her yıl Temmuz ayı sonuyla, Ağustos ayının ilk haftasında yaşanıyor. Arap Yarımadası'ndan gelen yazın en sıcak günlerini eyyamı bahur ile hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi geçmesi bekleniyor.
Arapça kökenli bir terim olan Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılır. Halk arasındaki inanışa göre bu zamanlarda denize girmek zararlıdır.
İlgili 19 soru bulundu
EYYAMI BAHUR SICAKLARI TEHLİKELİ Mİ? Aşırı sıcak havaları ifade eden eyyamı bahur günleri insan sağlığı açıcından tehlikelidir. Özellikle kalp ve göğüs hastalıkları olanlar bu dönemde risk taşır. Bu kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir.
Bunun nedenlerinden biri bu tarihlerde ıslak vücut ile güneş altında dolaşıldığında deride lekelenmelere neden olacağına inanılmasıdır. Ayrıca bu tarihlerde denizin kendini temizlediğine inanılır. Bu yüzden bu bir haftalık süreçte denize girilmemesi gerektiğine inanılır.
Eyyam-ı bahur kavuruyor: 20 kent 40 derecenin üzerini gördü
En yüksek sıcaklık Şırnak Cizre'de 45,3 olarak ölçüldü. İstanbul'da en yüksek sıcaklık 39.4 ile Eyüp'te ölçülürken, Ankara'da ise en yüksek sıcaklık 38,8 derece ile Nallıhan'da kaydedildi.
Eyyamı bahur sıcaklıkları Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen addır. Günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlerle de bilinen eyyamı bahurda hissedilen sıcaklıklar genellik 40 dereceyi geçer.
Eyyam-ı Eva sıcaklıkları, her yıl ağustos ayının 2. haftası başlayıp, yine aynı ayın sonuna kadar süren ve yaklaşık 10 gün süren sıcak hava dalgası olarak tanımlanır. Bu sıcaklıklar özellikle Türkiye'nin güney ile güneydoğusunda etkili olur ve bölgenin iklimini daha da sıcaklaştırır.
Denizde ala düşmesi olarak bilinen lekelenmelerin önüne geçmek için koruyucu losyonlar kullanmak gerekir. Her şeyden önemlisi de denizden çıktıktan sonra ıslak kalmamaktır. Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın.
Eyyamı bahur sıcakları normal şartlarda 3 Temmuz- 11 Ağustos 2023 tarihleri arasında etkisini göstermesi bekleniyor. Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; 11.07.2023 Salı günü batı kesimlerden başlayarak ülkemizin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor.
Hava Forum'un paylaştığı tahminlere göre, “Cehennem sıcakları” olarak bilinen Eyyam-ı Bahur sıcakları 2 Ağustos Çarşamba'dan itibaren etkili olacak.
SICAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?Eyyam-I Bahur'un 6 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu sözlerle sıcakların biteceği tarihi işaret etti.
Eski halk takvimi ve meteorolojisi yorumcusu Ertuğrul Kornaz hocamız "Yanar Gün" sıcakları için... Allah nasip ederse Yanar Günler( Eyyam-ı Bahur) başlıyor. 27 Temmuz- 4 Ağustos.
Eyyam-ı Biyd günleri Hicri ayların 13. 14. ve 15. günlerine denir. Mübarek Üç Ayların Şaban Ayında Eyyam-ı Biyd (Biyz) orucu tutmak isteyen vatandaşlar Şaban ayı 13. 14. 15. günlerini araştırıyorlar. İşte Şaban ayı 13. 14. 15. günü tutulacak Eyyam-ı Biyd (Biyz) orucu hakkında... Şurada Paylaş!
Ülkemizde ağustos ayının ilk haftalarında karşılaşıldığı söylenen Eyyam-ı Bahur'un 1-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiği düşünülmektedir.
Eyyâm (Arapça: أيام) kavramı, Arapçada "günler" manasına gelmektedir. Ancak kadim Arap şiirinde sıklıkla kader manasında kullanılmaktadır.
BÂHUR. (ﺑﺎﺣﻮﺭ) i. (Ar. bāḥūr) Aşırı sıcaklık: Biz bâdiye-i fenâda hâkiz dâim / Bâhûr-ı gamıyle çâk-çâkiz dâim (Azmîzâde Hâletî).
Eyyam yapmak kelime grubu gününü gün etmek anlamını taşır. Genel olarak halk ağzında kullanılır. Bir şeyi ciddiye almayan ve kendi çıkarı için eğlenen kişiler için kullanılır.
"Yapılan son değerlendirmelere göre; halen batı ve güney bölgelerimizde etkili olan sıcak hava dalgasının, 19.07.2023 Çarşamba gününden itibaren tüm yurtta etkili olacağı tahmin ediliyor.
Asıl Sıcaklar Yeni Başlıyor! Rekor Sıcaklık Geliyor! Basra Sıcakları 10 Gün Boyunca Yakacak - YouTube.
EYYAM-I BAHUR NEDİR? Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine Eyyam-ı Bahur deniyor. Dilimize Arapçadan giren kelime yaz aylarının son zamanlarına doğru yaşanan yüksek dereceli sıcaklar için kullanılıyor. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul ediliyor.
Hava nasıl olacak? Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
Akşam geç saatlerde denize girmenin faydaları:
Deniz suyu sıcaklığı daha yüksektir. Gün boyunca güneş ışığı alan deniz suyu, akşam saatlerinde daha ılık ve konforlu bir hal alır. Bu da denize girmeyi daha keyifli bir hale getirir. Özellikle soğuk suya alışkın olmayanlar için akşam denize girmek daha uygun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri