Karma aşılar bitmeden köpek dostlarımızı yıkamamalıyız. Sonrasında da çok sık yıkamaktan kaçınmalıyız. Köpeğin cinsine ve özelliklerine göre ayda bir gibi periyotlar belirlenebilir. Yavru köpekler aşıları bitmeden yıkanırsa çabucak hastalanabilir.
Bu dönemdeki aşı uygulamaları köpeğinize ekstra stres yüklenmesine neden olacaktır. Öestrustaki (kızgınlıkta olan) köpeklere aşı uygulanmamalı, dönemi bitinceye kadar aşıları ertelenmelidir. İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 2 gün önce ve 2 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.
Aşı uygulaması öncesinde minik dostumuzun sağlıklı olduğundan emin olmamız gerekir. Ancak sağlıklı bir hayvana yapılacak uygulamalar, hedeflenen bağışıklık oranlarına ulaşılabilir ve hastalıklara karşı yeterli koruma sağlayabilir. Aşı uygulamaları öncesinde ve sonrasında bir süre minik dostumuzun yıkanmaması gerekir.
Yavru köpeğimi aşıları tam olmadan dışarı çıkarabilir miyim? Yavru köpeğinizi tam aşıları olmadan dışarıya çıkarmamanız önerilmez çünkü bu, köpeğinizi istilaya maruz bırakabilir. En iyi ihtimalle, genellikle ilk dozdan yaklaşık sekiz hafta sonra olan ikinci geçiş sonrasına kadar beklemektir.
Bir köpeği aşı programını tamamlamadan evvel sabun ve suyla yıkamak, onu distemper gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz bırakabileceği için büyük bir risktir. Bu nedenle de 12 haftalıktan itibaren bir köpek yavrusunu yıkamanız en doğrusu olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Yavru köpeklerin ilk banyosunun aşılarının tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Aşı takviminin takip edilmesi aynı zamanda yavrunun büyümesi ve banyo için uygun şartları karşılayabileceği anlamına gelir.
Aşı olduktan sonra dilediğiniz gibi duş alabilir veya banyo yapabilirsiniz. Bu, aşının etkisini herhangi bir şekilde değiştirmeyecektir.
- Köpeğe en az bir hafta öncesinde kortikosteroid türü ilaçlardan birisi yapılmamış olmalıdır. - Aşılamadan önceki 3 gün ve aşılamadan sonraki 3 gün yavru köpekler banyo yaptırılmamalıdır. - Yavru köpekler aşılama öncesi tamamen sütten kesilmiş olmalıdır.
KARMA AŞI 15 dakika | 400 TL
Hastanemiz Bebek Köpeklere yapılan ilk doz karma aşıdan 21 gün sonra 2. dozun uygulanmasını, 16 haftalık yaşa geldiğinde ise 3. doz aşının yapılmasını ve sonrasında 1 yaşını geçen her yaş gurubundan köpeklere yılda 1 kez tekrarlanmasını önemle tavsiye etmektedir.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Ayrıca belirtmek gerekirse; iç-dış parazit ve tüm aşı uygulamalarından sonra en az 2 gün beklemelisiz.
Köpekleri yıkamanın en doğru yolu, temiz içerikli ve arındırıcı bir şampuandan geçer. Peki köpek hangi şampuanla yıkanır? Köpeğinizi kendi kullandığınız şampuanla veya normal bir sabunla yıkamanız onun cilt sağlığı açısından uygun değildir. Bu yüzden köpeğinize özel bir köpek şampuanı kullanmanız gerekir.
Şayet köpeğiniz normal bir cilt ve tüy yapısına sahipse, aylık olarak bir kez yıkamak yeterli gelebilir. Fakat köpeğinizin tüyleri hızlı bir şekilde kirleniyorsa ya da kötü kokular oluşuyorsa daha sık yıkanma gerektirebilir.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Aşı uygulaması sonrasında banyo yapılabilir, bebeğin banyo yapmasında veya bebeğe duş aldırılmasında bir sakın- ca bulunmamaktadır. Aşı sonrasında ailelerin bebeklerine her zaman olduğundan daha farklı davranmalarına gerek yoktur. Bilakis aşıdan sonra ateş olursa, düşürülmesi için ılık duş öne- rilmektedir (1,2).
Su ihtiyacını karşılaması için su kabı sürekli önünde kalmalıdır. Eğer suyu kirlendiyse yenilenmesi gerekmektedir. Köpeğin mama ve su kabı onun rahatça kullanabileceği bir yerde durmalıdır.
Yavru köpek ıslak mendille silinir mi? Köpeğinizi çıkardığınız kısa yürüşün ardından eve gelerek temizlik için ıslak mendil kullanabilirsiniz. Fakat gözlerine, kulaklarına veya boyun etrafına ıslak mendil kullanmamaya özen göstermelisiniz. Islak mendil pati veya vücuttaki küçük temizlikler için kullanılmaktadır.
Yavru köpekler için tüyler çok önemlidir. Tüyler yavru köpekleri dış etmenlere karşı korur ve vücut sıcaklığını dengeler. Yetişkinlik tüyleri genellikle yavru tüylerinden daha uzundur. Yavru köpeklerde tüy değişimi yaklaşık 3 aylıkken meydana gelir.
Yavru köpeklerde, hekiminiz köpeğin yaşıına ve kilosuna göre dış parazit spreyleri ve bazı damlaların (stronghold) yavru köpek damlalarından kullanmayı tercih edebilir. Pire kene spreyleri damlalar gibi deriden emilerek sistemik etki göstermez. Köpeğinizin derisinin büyük bir çoğunluğuna sürmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri