Muhammed'in emriyle ilk ezan Bilâl-i Habeşî tarafından okunmuştur. Ezan ile ilgili Kur'an'ın Mâide, Tevbe, A'râf ve Cum'a surelerinde çeşitli ayetler mevcuttur.
Ezan duası, İslam'ın şiarı olan ezana özgüdür ve âdeta ezanın ayrılmaz bir parçası gibidir. Her ezandan sonra okunması mendup7 veya müstahap8 kabul edilen bu dua, içeriğiyle ezanın mesajının ve anlamının daha iyi anlaşılması ve pekiştirilmesi için Allah'a yapılan bir niyazdır.
Kim ki ezan duasını okursa, bu kişiye şefaat edeceğini, Allah'ın bu kişiyi seveceğini dile getirmiştir. Bununla birlikte ezan duasının okunmasından sonra bireyin rahatlamasına, üzerindeki yüklerin kalkmasına haiz olmaktadır. Allah'ın izni ile birlikte ezan duasını okuyan kişilerin üstüne Allah'ın rahmeti yağacaktır.
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
İlgili 22 soru bulundu
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
Abdullah bin Mes ud un rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamberimizin ilk müezzin Hz. Bilal e (ra): İki parmağını kulaklarına koy, bu sesin için daha yüksek (olacak) tır buyurmuş. Bu nedenle ezan okurken şehadet parmaklarının uçlarını kulak deliklerine koymak sünnet olmuştur.
Peygamber (asm)'in müezzinleri kıbleye yönelerek ezan okurlardı. Ezanda Allah'a karşı yakarış ve münacat vardır. Böyle bir durumda kıbleye dönülür. "Hayye alessalah" derken yüzü sağa ve "Hayye alel felah" derken yüzü sola çevirmek müstehaptır.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar.
Ebî Vakkas -radıyallahu anh-'dan rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim müezzini işittiği zaman: Tek olan ve ortağı bulunmayan Allah'tan başka hak ilâh olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve resûlü olduğuna şahitlik ederim.
Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
Ezan sözlük anlamında ve çeşitli fiil kalıplarıyla yedi âyette (meselâ bk. el-Bakara 2/279; el-A'râf 7/167; el-Hac 22/27), müezzin de yine bu çerçevede “çağrıcı, tellâl” mânasında iki âyette (el-A'râf 7/44; Yûsuf 12/70) yer almaktadır.
Tüm bu olaylardan özetle ezan ilk defa 622 yılında hicret ile birlikte Medine şehrinde Hz. Bilal tarafında okunmuştur. Mescid-i Nebevî'nin inşası ile cemaatle namaz kılmalar başlamış ve ezan ile Müslümanlar davet edilmiştir.
Ezân duasında da sünnet olan, kişinin sesini yükseltmeden dua etmesidir. Ancak insanların öğrenmesi için camilerde bazen açıktan okunmaktadır. Bu şekilde insanların öğrenmesi için Hz. Peygamber'den nakledilen duaları açıktan okumakta bir sakınca yoktur.
Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” mânasında bir masdar olan ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder. Aynı kökten gelen müezzin “ezan okuyan kimse”, mi'zene de “ezan okunan yer” (minare) demektir.
Hayye ales salah (haydi namaza) 2 kere tekrar edilir. Assalatu hayrun minen nevm (Sabah namazı uykudan hayırlıdır) sadece saha ezanında 2 kere okunur. Allahu Ekber (Allah Büyüktür) 2 kere okunur. La ilahe illallah (Allahtan başka ilah yoktur) 1 kere okunur ve ezan sonlanır.
Ebu Bekir ve Hz. Ömer dönemlerinde Cuma namazlarında da diğer namazlarda olduğu gibi tek ezan okunurdu. Hz. Osman, halifeliği sırasında cemaatin çoğalması ve bazı kimselerin hutbeye yetişememesi nedeniyle evinin üzerinden bir ezan daha okunmasını emretti.
Ezan okunduğunda o vaktin namazı için süre zaten oluşmakta olduğundan ezan okunma esnasında kılınan namaz geçerli olmaktadır. Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır.
İslam aleminde farz olarak buyrulan beş vakit namaz bulunmaktadır. Bunun yanında Cuma namazı da farz olarak kabule edilmektedir. Namazını evde kılan kişiler ezan okunması ile birlikte namaza hazır olmaktadır. Fakat ezan okunurken dinlemek ve ezandan sonra namazı kılmak doğru olanıdır.
halk arasında ezan okunurken yatılmaması, yatılıyorsa kalkılması gerektiğine dair derin bir kanı vardır. aksi "günah" olarak addedilmektedir. ilgili adetin kaynağı mevlana gibi ezan okunurken derin saygısını göstermek amacıyla yatıyorsa yattığı yerden kalkan islam alimleridir.
Ezan okunurken uzanmak günah mıdır. Kalkıp oturmak gerekiyor mu? Değerli kardeşimiz, Ezan okunurken uzanmak günah değildir.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Bir ihtiyaç ya da abdest almak için ezan okunurken tuvalete girmek bir mahzur teşkil etmiyor. Zaten insan namazın farzlarından biri olan necasetten tahareti gerçekleştirmekte temizlik yapmaktadır. Yan iezan okunduğu esnâda, insan müsait olduğu ve imkân bulduğu zaman durur, ezanı dinler, icâbet eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri