Saf sirke ve su karışımı; 1 bardak saf sirkeyi çamaşır makinesinin deterjan gözüne, çamaşır deterjanının üzerine ilave edip, beyazlarımızı yıkadığımız yüksek derece ile yıkayabiliriz. Veya, Saf sirke-su karışımı hazırlıyor, sararmış çamaşırları bir gece bu suyun içinde bekletip, ertesi gün normal şekilde yıkıyoruz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Kıyafetlerde dikkat çeken sararmış bölgeyi kurtarmak için öncelikle bölgenin üzerine tuz serpin. Tuzun üzerine beyaz sirke dökün ve 30 dakika kadar dinlendirin. Sonrasında makinede uygun programda kıyafeti yıkayın. Beyaz sirke sararmış bölgeyi açarak kıyafetin canlanmasına yardım edecektir.
Bu duruma neden olan faktörler şunlar olabilir: Dolap içi temizliği sık sık yapılmazsa, dolapta gözle görülemeyen bakteriler oluşur. Kıyafetlerin sararması da bu bakterilerden dolayı hızlanır. Bir defa giyip yıkamadan dolaba atılan kıyafetler kısa sürede sararabilir.
Suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 bardak limon suyu ekleyin. Daha sonra 1 kaşık çamaşır deterjanı ilave edin ve sararan kıyafetleri suyun içine atın. 1 saat suda beklettikten sonra, beyaz yıkama programında yıkayın.
İlgili 30 soru bulundu
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 bardak limon suyu ekleyin. Daha sonra 1 kaşık çamaşır deterjanı ilave edin ve sararan kıyafetleri suyun içine atın. 1 saat suda beklettikten sonra, beyaz yıkama programında yıkayın. Özellikle penye, gömlek ve yazlık kumaşlar için etkilidir.
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Karbonatla fırın temizliği de yine etkili çözümlerden biri. Bir sprey şişesinin içerisine 1 bardak beyaz sirke, 2 yemek kaşığı karbonat ve yarım su bardağı su koyarak karıştırın. Bu karışımı fırına sıkarak bir sünger yardımı ile kirleri temizleyebilirsiniz. Dış temizlik için de sirkeli su kullanabilirsiniz.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Karbonat, oksijenli su ve tuzkarışımını beyaz kıyafetinizde oluşan sarı lekelerin üzerine sürün. Kıyafetinizi bu şeklide yarım saat bekletin. Daha sonra beyazlarınızı çamaşır makinenizin içine atın. Makineden çıkardığınızda lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
İnatçı ve zorlu lekelerden ilk yıkamada Domestos Leke Çıkarıcı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Eşit miktarda su ve beyaz sirkeyi derince bir kovaya alın. Temizleyeceğiniz alanla ilintili olarak oranı belirlemek size kalmış. Ayrıca suyun içerisine 1-2 yemek kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışıma bir bez daldırın ve bu bezle mobilyalarınızı silin.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Beyaz çamaşırlarınızı aspirinli suyun içine batırın. En az 8 saat çamaşırlarınızı bu şekilde bekletin. Sonra çamaşır makinesinde normal yıkama yapın. Bu işlem çamaşırlarınızı beyazlatacağı gibi, çıkmayan lekeleri de ortadan kaldıracaktır.
Özellikle çamaşır deterjanlarında kullanılan tuz çamaşırın rengini sabitler ve rengini kaybetmesini önler.
Bir galon kaynar suya bir bardak kabartma tozu karıştırın, ardından ocaktan alın ve kirli beyaz çamaşırları ekleyin. En az bir saat veya gece boyunca ıslanmalarını bekleyin. Sodyum bikarbonat, onları donuk bırakan pamuklu giysiler üzerindeki toprağı kesmeye yardımcı olacaktır. Her zamanki gibi yıkayın.
Beyaz çamaşırların ilk günkü beyazlığında kalmasını sağlıyor
Diğer bir yöntem ise sıcak suya bir su bardağı beyaz sirke eklemek ve beyaz çamaşırları bir gün boyunca suyun içinde bekletmek. Ertesi gün ise çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkamanız farkı görmeniz için yeterli.
Beyaz beyaz çamaşırların grileşmesi nasıl engellenir? Beyz çamaşırların daha da beyaz olması için sizde çamaşır suyu, karbonat ve elma sirkesinden faydalanabilirsiniz.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır. Zorlu lekeleri çıkarmada işe yarıyor olsa da, kıyafetlerin çok kirli değilse çamaşır suyu kullanmamalısın.
Çamaşırınızdaki inatçı kan lekesinden kurtulmak için 1 adet aspirini soğuk suyun içerisinde ekleyip erimesini sağlayın. Ardından kan lekesi olan çamaşırı bu suda 2 saat kadar bekletin. Beklemenin sonunda çamaşırınızı makineda yıkayın. Bu işlemlerin sonunda kan lekesinin yok olduğunu göreceksiniz.
Beyaz kıyafetlerden bir türlü geçmeyen ter ve kir kalıntılarının sebep olduğu sarı lekeleri ortadan kaldırmak için bulaşık makinesi tabletlerini kullanabilirsiniz.
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
İnatçı lekeler için beyazları yaklaşık beş ila on dakika boyunca her 3 litre soğuk su için 1/4 fincan normal çamaşır suyu içinde bekletebilirsiniz. Ancak asla renkli giysiler için kullanmamalısınız. Çamaşırların dışında duş, lavabo, küvet ve tuvalet gibi alanları da etkili bir şekilde temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri