Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Atatürk; Kur'an'ın Türkçe okunması ve namazın Türkçe ile kıldırılması konusundaki teşebbüslerinden umduğu neticeyi alamadığı ve bu konudaki çalışmalar toplumda büyük huzursuzluklara sebep olduğu için bundan vazgeçmiş olmakla birlikte, Türkçe ezan okunması uygulaması sürdürülmüştür.
Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi.
Hiç utanmadan, “Türkiye'de 1932'de ezanlar yasaklandı! 1938'de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu!” diyor. Oysa Cumhuriyet, hiçbir zaman ezanları yasaklamadı.
1932 - Ezanın Arapça okunması Türkiye genelinde resmen yasaklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yasağı ilgili mercilere duyurdu. 30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü.
İlgili 17 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (asm) neden hiç müezzinlik yapmamış olup ezan okumamıştır? Resulullah'ın (asm) ezan okuyup okumadığı ihtilaflı olup genel görüş okumadığı yönündedir.
Ezan kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde "bildiri, ilâm" mânasında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nidâ kökünün türevleriyle iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum'a 62/9) işaret edilmiştir.
Abdullah Bin Zeyd, rüyasında ezanı dinlediğini söyleyince namaz saatlerinin ezan ile bildirilmesine karar verildi. Peygamber efendimiz ezanı okuma vazifesini sesi gür olan Bilal-i Habeşi'ye verdi. 622 yılından bu yana ezan, İslam ülkelerinin tamamında Bilal Habeşi'nin okuduğu şekilde okunmaktadır.
Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan 'Allahu ekber' diye okundu 1938'e kadar. 1938'de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız'ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.”
30 Ocak'ı 31 Ocak'a bağlayan gecede ise Fatih Camisi'nin minare hoparlörlerinden semaya yayılan ses, yeni bir dönemin çağrısıydı aynı zamanda. 31 Ocak 1932 tarihli Kadir Gecesi'nde İslam dininin ibadet çağrısı olan ezan, Türkçe okutuldu.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Haydi, felaha (yani hayyalel felah) kelimesi Arapça bırakılmıştı. Peki neden? Yani namazın bir kurtuluş olduğu insanlardan gizlenmeye mi çalışılıyordu? Bunu Türkçeye çevirirsek insanlar, namazın kurtuluş olduğunu öğrenir, sonra namaza mı giderler diye mi düşünmüşlerdi.
İnsanlara anlayacakları dil neyse ondan konuşulmalıdır. Ama ezan dini bir esas olan namaza çağrıdır ve peygamber efendimizin izni ve emriyle şekillenmiş vahiyle onaylanmıştır. Başka bir dille okunması caiz olmaz.
“Ezan bundan 88 yıl önce 18 Temmuz 1932'de yasaklandı. 18 yıl uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Rif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldı.
Yasak, 3 Mart 1924 tarihinde 430 numaralı yasayla başladı. Kanuna göre Arap harfleriyle yazılan kitaplar yasaklı hale geldi. Kur'an öğrenimi de 'Tevhid-i Tedrisat' uygulamasıyla kaldırıldı. Yasak, 1948 yılına kadar katıksız sürdü.
(Kur'an öğretmek yasak… Kasketleri ters giymek bile yasak, aman Ya Rabbi bu ne yobazlık.) Polisin takip ettiği bir diğer konu ise, kadınların peçe, çarşaf ve peştamal giymesinin yasaklanması olmuştur.
Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkan Yardımcısı, Baş Müftü Musayev, bazı internet sitelerinde çıkan, "Azerbaycan'da, hoparlörden ezan yasaklandı" şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Alptekin, Almanya'da bazı istisnai durumlar hariç ezanın hoparlörden okunmasına izin verilmediğini hatırlattı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkçe ezan okunması hakkında, “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir” açıklamasında bulundu.
1930'lu yıllarda sık konuşulan ezanın Türkçeleştirilmesi, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet'in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu.
Güncel Haberler. 1398 yıl önce okunan ilk ezanın yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandıDİYARBAKIR'da İslam aleminin 5'inci Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulucami'de düzenlenen etkinlikle, 1398 yıl önce Bilal-i Habeşi tarafından okunan ilk ezan sosyal mesafe ve maske kuralına uygun kutlandı.
Hz. Peygamber (S.A.S.), yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan okunmasını, sol kulağına da kâmet getirilmesini tavsiye etmiş ve kendisi torunu Hz. Hasan'ın sağ kulağına ezan okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir.
Bilâl-i Habeşî bir gün sabah namazı için uyandırmak üzere Hz. Peygamber'in (sas) evine varmıştı. Allah Resûlü'nün (sas) hane halkı onun henüz uyanmadığını söyleyince, Hz. Bilâl, ezanın, “Hayye ale"l-felâh” tan sonrasına yüksek sesle, “es-Salâtü hayrun mine"n-nevm.” (Namaz uykudan daha hayırlıdır.)
Bilal yüksekçe bir yere çıkarak Hz. Peygamberden (s.a.s) öğrendiği ezanı okumuştur. Tüm bu olaylardan özetle ezan ilk defa 622 yılında hicret ile birlikte Medine şehrinde Hz. Bilal tarafında okunmuştur.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri