Bunlar, tellere veya bantlara zarar verebilecek veya bir braketin dişten ayrılmasına neden olabilecek yapışkan ve sert yiyecekleri içerir. Ayrıca diş teli takarken şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın.
Cips, jelibon, haribo, lokum baklava gibi yapışkan gıdaları tüketmeyin. Fındık, badem, havuç, ayva, patlamış mısır gibi sert gıdaları bütün olarak tüketmeyin. Bu tür gıdaları küçük parçalara bölerek, ezerek tüketebilirsiniz.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Maddede Diş Telleriyle Sorunsuz Bayram
İkram edilen şeker ve çikolataları çiğneyerek yemek yerine, diliniz ve damağınız arasında emerek tüketmeyi tercih edin. Hem braketlerin kırılmasını engellemiş olursunuz hem de bu yiyeceklerin dişlerinizden biraz daha uzak kalabilmesini sağlamış olursunuz.
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Herhangi bir zararlı kimyasal madde içermediği için diş mumu düşer ve yutulursa endişelenmenize hiç gerek yok.
Diş teli tedavisi aynı zamanda invisalign gibi kusurların da düzelmesine yardımcı olmaktadır. Diş teli tedavisi istenildiği gibi sonuçlandığı zaman doğal olarak yanaklarınız, dudaklarınız ve diğer yüz özellikleriniz de olumlu yönde değişiklikler meydana gelir. Ortodonti tedavilerinde yaş oldukça önemli bir faktördür.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Diş Teli Takanlarda Alkol Tüketimi
İçinde asit bulunduran her türlü içecek yasak olduğu gibi alkolde yasaktır.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
7. Son olarak da ısırma kuvvetiyle ön dişlerdeki braketlerin kopmaması için sert ya da yumusak fark etmeksizin dişlerle ısırma koparma yapılmamalıdır. Elma, armut, dürüm, tost vb gıdalar el ya da bıçak ile kesildikten sonra küçük lokmalar halinde tüketilmelidir.
Diş teli'ne zarar veren ve tedavi boyunca yenmemesi gereken yiyecekler ile içecekler; Sert kuruyemişler (fıstık, fındık, leblebi ve badem gibi) Sert gıdalar (tost, sandviç, kızarmış ekmek ve simit vb.) Patlamış mısır.
Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Diş teli tedavisi genellikle 12-24 ay arasında sürer ve 3-5 haftada bir kontrolleri yapılır. Diş tellerinin avantajı, dişlerin yapısını bozmadan ve geri dönülmez işlemler uygulanmadan diş yapısının düzeltilmesidir. Sadece dişsel olan bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir.
Ayrıca bu mumları sizlere verilen kutularda saklamanız, hijyenik olmayan ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir. Kullandığınız mumu tekrar kullanmamanız tavsiye edilir. Özellikle gece yatmadan önce kullanarak tahrişi önler ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilirsiniz.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza.
Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Asitli içeceklerin tamamı diş tellerine büyük oranda zarar vermektedir. Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Maden suyu ve soda tüketimi ise doktor kontrolü ve izni ile tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri