Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi halinde bunu gecikme faizi olarak yansıtır. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi kullanılırken sunulan faiz oranının en yüksek %30 fazlası kadar olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması durumunda aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olacaktır.
Konut kredisi iptal işleminin gerçekleştirilmesi için kişilere 14 günlük bir süre tanınır. Bu süre, ilgili kanun ile sabitlenmiştir. Söz konusu zaman zarfında yapılmayan iptal başvuruları için konut kredisi cayma bedeli talep edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kredi dondurma işlemi, bankanın inisiyatifinde olmakla birlikte kredi vadesi boyunca kişi en fazla 1 ya da 2 kez talep edebilir. Banka için tüketiciden gelen kredi dondurma isteğini kabul etme zorunluluğu en azından yasal açıdan bulunmamaktadır.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Böyle bir durumda bankalar, müşterilerine süre tanır. Kredi borcu yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde kişilere ihtarname gönderilerek yasal takip süreci başlatılır. Aynı zamanda yasal takibe ek olarak, ödenmeyen süre için banka tarafından ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır.
En önemlisi ise bütün bankalardaki kredili hesaplarınızın durumunu da tek bir ekran üzerinde görebilirsiniz. Gerekli takipleri yaparak kredi notunuzun durumunu öğrenebilirsiniz. Kredi notunun bir günlük ödeme gecikmelerinde dahi düşebileceğini asla unutmamalısınız.
Konut kredisi taksidinin 2 ay üst üste ödenmemesi durumunda bankaların ihtarname göndererek yasal süreci başlatma hakkı olduğunu söyleyen Barış Yılmazkaya, bankaların böyle bir durumla karşılaştıkları zaman genellikle Mortgage Yasası'nın öngördüğü şekilde yasal prosedürü uyguladıklarını ifade etti.
Kredi kullanan tüketici, sözleşmenin niteliği gereği, belirlenen vadede kredi ödemelerini yapmalıdır. Tüketicinin borcunu ödememesi halinde ise kredi veren, tüketiciyi temerrüde düşürebilecek olup aynı zamanda sözleşmeden doğan aynen ifa ve temerrüt (gecikme) faizi talep edebilecektir.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Bankalar açıklama yaptı! - Son Dakika Ekonomi Haberleri. QNB Finansbank'tan yapılan açıklamaya göre, kredi kullanan bireysel ve tüzel müşteriler, ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda bankaya başvurarak kredi anapara, faiz ve komisyon ödemelerini 3 ay erteleyebilecek.
Mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri belirlenebilmesi ise yönetmelikte tarafların mutabakatına bırakılıyor. Yani, tüketicinin taksit sayısı ve ödeme tarihi değişikliği talebine, kredi veren kurumun onay vermesi gerekiyor.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Ne Kadar Faiz Uygulanır? Yasal takip durumu dâhil, geç ödemelerde kullandığınız kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası bir gecikme faizi uygulanabiliyor. Yani aylık %1 faiz üzerinden kredinizi kullandıysanız en fazla aylık %1,30 oranı üzerinden bir gecikme faizi uygulanabilir.
Kredi kartı borcunun belirli bir süre ödenmemesi durumunda yasal takip süreci ne geçilmez. Peki, kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? İlk 3 ay kredi kartı borcu ödenmezse öncelikle uyarılar yapılır. Fakat 3 ayın sonunda yine ödeme işlemi gerçekleştirilmez ise banka tarafından yasal takip süreci gerçekleştirilir.
Asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde tam olarak ödenmemesi durumunda borcunuz gecikmeye girer ve ödeme yapılana kadar geçen gün sayısı üzerinden asgari ödeme tutarına aylık %2.40 oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF uygulanır.
Geciken ya da Kaçırılan Ödemeler
Ödemelerin gecikmemesi adına kişilerin otomatik ödeme talimatı oluşturması tavsiye ediliyor. 1 gün bile gecikme yaşanması kişinin finansal sicilinde iz bırakıyor.
Gecikilen gün sayısı nasıl hesaplanır? Ödemenin geciktiği ilk günden itibaren ödemenin yapıldığı gün de dahil olmak üzere arada kalan tüm günler hesaba katılarak yapılır. Örneğin, son ödeme tarihi 01.02.2023 olan bir taksit 10.02.2023 tarihinde ödendiğinde, gecikme süresi 9 gün olmaktadır.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
İlgili yönetmelikte belirtildiği üzere “Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde % 1'ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise %2'sini geçemez…” şeklinde uygulanır.
Kredinin tamamı, herhangi bir taksit tarihinde erken ödeniyorsa, vadesi gelen taksit ödemesi, geriye kalan taksit tutarları içerisindeki anapara borcu ve varsa o tarihe kadar tahsil edilmemiş faiz ve kamusal yükümlülükler tahsil edilir (Erken Ödeme Yönetmeliği m.7/1).
İhtiyaç Kredisinde Ara Ödeme Nasıl Yapılır? Ara ödeme yapılabilmesi için bankanın onayı şart koşuluyor. Talep bankaya iletildikten sonra kredinin tutarının maksimum %2'si kadar erken ödeme ücreti ödenerek ara ödeme gerçekleştirilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri