Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Muhammed'in peygamberliğini, namazı ve İslâm'ın temel esaslarını telkin etmiş olurlar. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, müzik çalınmaz.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
ilgili adetin kaynağı mevlana gibi ezan okunurken derin saygısını göstermek amacıyla yatıyorsa yattığı yerden kalkan islam alimleridir. ezan okunurken yatmak günah değil fakat yatılan yerden kalkmak güzeldir. saygı bakidir.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
İlgili 25 soru bulundu
Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Rabbimiz kıyamete kadar minarelerimizden şehâdetleri dinin temeli olan ezandan bizleri mahrum bırakmasın. Değerli Müminler! “Kim gönülden inanarak okunan ezanı tekrar ederse cennete girer.”[2] hadisinde ifade edildiği gibi ezan, bize cennet muştusudur.
Gerek bir ihtiyaç için, gerekse abdeste hazırlık için ezan okunurken tuvalete girmek, tuvalette bulunmak bir mahzur teşkil etmez. Zâten insan tuvalette iken namazın farzlarından birisi olan necâsetten tahareti gerçekleştirmekte, temizlik yapmaktadır. Orada tabiî bir ihtiyaç telâfi edilmektedir.
Şayet cinsel ilişki esnasında fecir vakti girerse ve hemen ilişkiyi keserse orucu geçerli olup hiçbir yükümlülüğü yoktur. Kesinlikle cinsel ilişkiye devam etmek caiz değildir. Şayet fecrin doğuşundan sonra ilişkiye devam ederse tartışmasız orucu geçersiz olup kaza ve kefaret gerektirir.
zinhar günahtır. gerçi bacak bacak üstüne atmak hiçbir zaman hoş karşılanmaz geleneksel islami anlayışta. zira bacak bacak üstüne atmak allah'a mahsusmuş.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Birçoğumuz susmuyor, ezana saygının hakkını teslim etmiyoruz. Yoksa tebliğ vazifesi sırasında Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e, 'üzün'(kulak) diye eziyet edildiğini unuttuğumuz için mi can kulağıyla dinlemiyoruz. Ezan, İslâmiyetin alametlerindendir.
ezan'a olan saygı göstergesidir. çoğu zaman "ezzallah" diye telaffuz edilen sözcük. sonuna şefaat ya rasulallah da eklenebilir.
İslam dininde genel kabule göre ezan okurken kıbleye yönelinir. Müezzin, Hayya ales-salah derken sağ tarafa, hayya alel-felah derken sol tarafa döner.
Diyanet İşleri sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı ilgili vatandaşların merak ettiği sorunun yanıtını verdi. Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar.
Evlendikten sonra, sınırlamalar vardır: Bir adam karısının âdet ve plasenta dönemlerinde ilişkiye girmemelisiniz. Anal seks günah olarak kabul edilir. Kürtaj da kesinlikle yasaktır ve eşcinsellik (tıbbi hamile kadına riski için hariç); kontraseptif kullanımı doğum kontrolü için izin verilir.
Ramazan gecelerinde eşlerin cinsel ilişkide bulunması caiz midir? Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır.
Değerli kardeşimiz, İhtilam olan kişinin elbiseleri temiz olduğu için onları tekrar giymesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca meni elbiseye bulaşsa da giyilebilir. Bu elbise ile namaz kılmaya gelince, meni necis olduğu için elbiseye veya bedene değmesi namaza manidir.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Abdest almadan namaz kılınması doğru değildir. İslam dininde abdest almanın herhangi bir zamanı yoktur. Bunun yanında Kur'an-ı Kerim okunacaksa ya da namaz kılınacaksa abdest alınması gerekir. Bu sebeple ezandan önce abdest alınması eğer mümkünse daha doğru olacaktır.
Ezanı işittiğimizde Hz. Peygamber'in öğrettiği şekilde, tekrar etmeliyiz. 'Hayye ale's-salâh' ve 'Hayye ale'l-felâh' denildiğinde ise 'Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh' demeli ve müezzinin söylediği son tekbir ve kelime-i tevhide de icabette bulunmalıyız.
Ezân okunurken, ezânla kâmet arasında ve kâmet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
I) Ezan okunurken konuşulmaz. Hattâ Kur`ân-ı Kerîm okuyan bir kişi ezan başladığında okumayı bırakıp ezanı dinler. 2) Ezan`ı dinleyen müslüman, müezzinin okuduğu ezanı tekrar eder ve böylece o da ezan okunmuş olur.
En son okuyan Ebû Mahzûre'nin sesini çok beğenerek ona ezanı öğretti; daha sonra namaz vakti gelince elini başına koyup alnını okşadı ve ezan okumasını emretti. Ebû Mahzûre bu emri isteksiz bir şekilde yerine getirdikten sonra Hz. Peygamber ona bir miktar gümüş para verdi ve kendisine dua etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri