2.3. Stratejik değerlendirme ve kontrol, gerçek performansın istenilen performansla karşılaştırılması ve gerekiyorsa düzeltici önlemlerin alınması için stratejik planların değerlendirmesi ve örgütsel performansın izlenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır (Katsioloudes 2006).
Sürdürülebilir kalkınmanın uygulamaya dönük bir aracı olan Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD), plan, program ve politikaların çevre üzerindeki olası olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi ve bu etkilerin en aza indirgenmesi sürecidir.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
"Stratejik yönetim sürecinde seçilen ve uygulanan stratejilerin kontrol ve değerlendirme basamağı olan bu kısımda stratejik amaçlara ne ölçüde ulaşıldığı değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu mevcut stratejinin aynen devam edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi gibi üst yöneticilere geri bildirim sağlar.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Stratejik amaçlar belirli bir zaman diliminde kuruluĢun ulaĢmayı hedeflediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik amaçlar ve hedefler stratejik planlama sürecinde kuruluĢun “Nereye ulaĢmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. Stratejik amaç, kuruluĢun genel bir çerçevede ulaĢmayı düĢündüğü noktanın ne olduğunu gösterir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Strateji kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir ve orijinali ''strategie'' şeklinde yazılır. Ayrıntılı plan anlamına gelen strateji sözcüğü, pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda proje hazırlama ve geliştirme manasında kullanılır.
Stratejik planlama süreci, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda benimsediği fikirleri ifade eder. Bu süreç, organizasyonun iç ve dış çevresini analiz ederek, belirli bir vizyon ve misyon doğrultusunda hedefler belirlemesini içerir.
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Stratejik Yönetim Önemi
Stratejik yönetim uzun vadeli planlar içermektedir. Bu sayede kişilere uzun vadede düşünme ve hatalarını, eksiklerini görme yetisi kazandırır. Günümüzde hızla değişen, gelişen iş dünyasına ve çevreye ayak uydurma, esnek davranma ve zamanında gerekli değişikliği yapma yeteneklerini kazandırır.
Strateji toplantıları bir kurumun kesinlikle gelişim sürecini ölçmeli ve değerlendirmelidir. Strateji toplantılarının merkezi, genel olarak işletmelerin hedefleri ve odak noktaları ile doğru orantılıdır. Söz konusu toplantılar sayesinde planlama ve bütçe arasında yer alan bağlantılar pekişir.
Planlama sürecinde adımlar
Misyon: İlk adım piyasanın analiz edilmesi olacaktır. Kendi iş koşullarınızın analiz edilmesini kapsayan 'misyon durumu' (mission statement), organizasyonunuzun bugün ve gelecekteki işinin tanımlanması anlamına da gelmektedir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Stratejik düşünme, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için bir plan geliştirme sürecidir. Bu süreç, hedeflerinizi belirlemeyi, alternatifleri değerlendirmeyi, analiz yapmayı ve bir plan oluşturmayı içerir. Stratejik düşünme, hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızda size yardımcı olabilir.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Stratejik planlama ve Vizyon oluşturma gibi faaliyetlerden farklıdır. Stratejik düşündüğünüzde, kafanızı günlük işlerinizden kaldırırsınız ve içinde bulunduğunuz büyük resme odaklanırsınız. Şirketinizdeki ve sektörünüzde işlerin nasıl yürüdüğü hakkında sorular sorar ve mevcut varsayımları cesurca sorgularsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri