Bu nedenle hak kaybına uğramamak adına eğer ilgili düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu düşünülüyorsa ihtirazi kayıtlı beyanname verilerek 30 gün içerisinde Vergi Mahkemesinden ilgli düzenlemenin itiraz yolu ile Anayasa Mahkemesinden iptalini talep etmek gerekir.
-Sahibi olduğu binanın deprem nedeniyle yıkıldığına ya da ağır/orta hasara uğradığına dair belgeyi temin etmesi, -Bunları taşıtın kayıtlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne teslim etmesi, gerekmektedir. Bahsi geçen belgelerin vergi dairesine teslim edilmesinin ardından taşıt için tahakkuk eden Ek MTV silinecektir.
(Madde 15, 24.12.2003 tarih ve 25326 sayılı R.G.'de yayımlanan, 10.12.2003 tarih ve 5018 sayılı Kanunun 81. maddesinin (e) bendi hükmü gereğince, 1.1.2004 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.)
Uygulanmaya başlaması Deprem vergisi Kasım 1999'da Bülent Ecevit hükûmeti tarafından kablo TV, mobil aramalar ve mesajlaşmaya uygulanmaya başlandı. 4481 sayılı yasayla gelir, taşıt, emlak, özel haberleşme ve özel işlemler üzerinden de alınmaya başlandı.
Deprem bölgesinde yeni inşa edilen binalara ilişkin
Devlet tarafından inşaatına başlanan binalar hak sahiplerine teslim edildikleri yıldan itibaren 10 yıl süresince emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Depremzedelerin Vergi Borçları Silinmedir - Çember Yeminli Mali Müşavirlik.
Deprem bölgesindeki 11 ilde elektrik ve doğalgaz borçlarının silineceği açıklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hayır, bahse konu kanun kapsamında yapılacak ek vergi ödemesi gider ve indirim olarak dikkate alınamayacağı gibi herhangi bir vergiden de mahsup edilemeyecektir.
Toplanan özel iletişim vergisi
AK Parti iktidarında toplanan 36,5 milyar dolar deprem vergisi ise 687,6 milyar liraya karşılık geliyor. Enflasyon dikkate alınarak bir hesaplama yapılırsa da 2000-2022 yılları arasında Aralık 2022 itibariyle 432 milyar lira deprem vergisi toplandı.
Deprem vergilerinin nereye gittiği konusunda eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 Van depreminden sonra yaptığı açıklamada toplanan paraların duble yollar, havalimanları ve sağlık harcamalarında kullanıldığını söylemişti.
Öncelikle Türkiye'de doğrudan deprem vergisi adı altında bir vergi bulunmuyor. Kamuoyunda deprem vergisi olarak bilinen vergiler 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından çıkan kanunla getirilen vergiler kastediliyor.
Söz konusu verginin, ilk taksiti kurumlar vergisi ödeme süresi içinde, ikincisi ise bu süreyi takip eden dördüncü ayda olmak üzere iki taksitte ödenecek.
Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek toplanan vergilerin nasıl harcandığını şu sözlerle açıklamıştı: Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor.
"Bu vergisi, cep telefonu ve sabit telefon faturaları, dijital ve kablolu TV yayınları ve internet hizmeti faturalarından yüzde 7.5 oranında alınmaktadır. Bu hizmetler karşılığında hesaplanan faturalarla birlikte tahsil edilen bu vergi, hizmeti sağlayan tarafından vergi dairesine yatırılmaktadır" açıklamasını yaptı.
Aracın engellilik durumuna en uygun olan aparatlarla güncellendiğini gösteren araç tescil belgesi, proje raporu belgesi, araç için teknik belge ve vergi istisnası bildirim belgesiyle beraber vergi dairesine başvuru yapılması gerekir.
Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa ve Adana illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesi, vergiden muaf olan bölgeler olarak Tebliğ'de yer alıyor.
Ayrıca yaşanan deprem felaketinin yarattığı ek kamu finansman ihtiyacının Kurumlar Vergisine tabi mükellefleri arasında ayrıma gidilerek, yalnızca bazı vergi indirim veya istisnalarından yararlananlardan karşılanmaya çalışılması, Anayasamızın eşitlik ve genellik ilkelerine de aykırılık teşkil etmektedir.
Yaşanan çok büyük depremden ötürü ortaya çıkan ekonomik kayıpları karşılamak için ilk olarak 26 Kasım 1999'da kabul edilen kanun değişikliği ile geçici bir süreliğine Özel İletişim Vergisi yürürlüğe alınmıştır.
Deprem bölgesinde tüm bildirim ve beyanlar 15.08.2023 tarihine ertelenmiştir. bu beyanlara ilişkin ödemeler de 31.08.2023 tarihidir.
17 Ağustos 1999 depreminden sonra çıkarılan 4481 sayılı Kanun8 ile çeşitli vergi kanunlarında değişiklik yapılarak deprem felaketinin tahribat ve zararlarının önlenmesi amacıyla ek vergiler alınması öngö- rülmüştür. Söz konusu ek vergilerin Anayasa'ya aykırı olduğu savıyla AYM'ye başvurulmuştur.
Hesaplanan ek vergiler, ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde (Nisan 2023), ikinci taksiti ise ilk taksiti takip eden dördüncü ayda (Ağustos 2023) tarihlerinde olmak üzere iki taksitte ödenecektir.
Ek MTV ödemesinden deprem bölgesinde yaşayan, evleri orta veya ağır hasarlı ya da yıkılmış olan, yakınlarını depremde kaybetmiş olan vatandaşlar muaf olacak. Tebliğe göre, ek MTV mükellefiyetinde yasanın yayımlandığı 15 Temmuz 2023 tarihi esas alınacak. Ek MTV düzenlemesi 7456 sayılı yasa ile getirildi.
Karar kapsamında; 6 Şubat depremlerinde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek. Söz konusu karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak.
Deprem sebebiyle olanüstü hal ilan edilen ve afet bölgesi kararı alınan bölgelerde, elektrik ve doğalgaz aboneliklerinde güvence bedeli alınmayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, işverenlerin, depremden kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen çalışanlarına yardım amacıyla 6 Şubat-31 Temmuz 2023 tarihlerinde (bu tarihler dahil) sağladıkları menfaatler üzerinden gelir vergisi, damga vergisi ve prim kesintisi yapılmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri