Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
Şayet ağzınızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; ağzınızdaki son damla ve lokmayı yutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak bilerek ve isteyerek ezan okunurken su içmeye başladıysanız, ezan bitene kadar su içmeye devam ediyorsanız bu dinen uygun görülmemektedir.
Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Diyanet İşleri sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı ilgili vatandaşların merak ettiği sorunun yanıtını verdi. Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar.
Dinen ezan başladıktan sonra su içmek uygun değildir. Ezan başlamadan önce sahurun yapılması gerekir. Oruç tutarken merak ettiğimiz sorular vardır. Ezan okunurken su içilir mi, sorusu en çok merak edilen sorulardan biridir.
İlgili 42 soru bulundu
İşte, Nihat Hatipoğlu'nun yaptığı açıklama: Ezan okunduktan sonra elinizde su var ise suyunuzu bitirebilirsiniz. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) zamanında saat yoktu.
"İmsak”, sabah namazının girişini ve orucun başlayış vaktini ifade eder. Oruç tutacak kişinin bu andan itibaren yeme içmeye son vermesi gerekir.
Dr. Nihat Hatipoğlu bu sorunun yanıtı ile ilgili bir açıklamada bulundu. İşte, Nihat Hatipoğlu'nun yaptığı açıklama: Ezan okunduktan sonra elinizde su var ise suyunuzu bitirebilirsiniz.
Sahur vaktinde sabah ezanının okunmasının ardından bir şey yiyip içilmez. Bu nedenle ezan okunduğunda niyet edilerek oruca başlanmalıdır. Ne yiyip içiliyorsa bırakılmalıdır. Ramazan ayında sabah ezanı okunmasıyla oruca başlama vakti de başlamış olur.
Bu sebeple ezan okunsun okunmasın imsak vaktinin başlaması ile yeme içmeye son vermek gerekir. Ezanın imsak vaktinden önce okunması, ezanla birlikte oruca başlamayı zorunlu kılmadığı gibi, ezanın geç okunması hâlinde de imsak vaktinin girmesinden sonra yiyip içmek mübah olmaz.
Değerli kardeşimiz, Oruç, tan yerinin ağarmaya başladığı imsak vaktinin girmesi ile başlar. Bu vakitten sonra yemek yenmez, herhangi bir şey içilmez ve orucu bozan şeyler yapılmaz. Bu sebeple oruç tutacak olan kimse, imsak vaktinden önce yemeğini yemelidir.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387).
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).
Alimlerin çoğu kişinin orucu bozulduğunu ve onun yerine bir gün tutması gerektiğini savunmaktadır. Diğer alimlere göre orucu geçerli olup orucunu tamamlar ve kaza yapması gerekmemektedir.
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Dr. Sarıakçalı “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkmadan oruç tutmak veya sahurda sadece su içmek bireyin sağlığında sakınca oluşturabilir” diyerek sahurun önemine dikkat çekti.
Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı ile son bulur.
Hanefi alimleri bu hadisten hareketle Kur'an okumak, zikretmek, dua etmek, konuşmak, selam almak gibi her çeşit meşguliyetin terkini ve okunan ezanın tekrarını 'vacib' addetmişlerdir. Ezan okunurken Kur'an okumanın dahi terkedilmesi gerekiyorsa çok zaruri bir durum olmadıkça ezan okunurken tuvalete girilmemesi gerekir.
Ezan da güneşin batmasıyla başladığına göre, ezanın bitmesini beklemeden -herhangi bir yerinde- oruç açılabilir. - Orucu açmak için ezanın bitmesini beklemek en faziletli olanıdır. Çünkü ezanı huşu ile dinlemek, gereken tekrarları yapmak için yiyecek gibi başka şeylerle meşgul olmamak gerekir.
Sahura geç kalan kimse öğleden önce oruca niyet etmelidir
Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır. Sahura geç kalan kimse ağzına bir şey koymadığı ve öğleden önce oruca niyet ettiği takdirde orucu Allah'ın izniyle sahih olur.
Akşam yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmak için niyet eden kişi, gece uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir. Niyet edilmiş olması orucu başlatmaz.Orucun başlama vakti imsak kesilmesidir. İmsak kesilinceye kadar niyet edilmiş olsa dahi yenilip içilir.
- Yeniden tutmam mı gerekiyor? Değerli kardeşimiz, Oruca niyet etmiş olsanız da oruç imsakla beraber başladığından, bu vakitten önce yeyip içmeniz oruca zarar vermez; bu orucu tekrar tutmanız gerekmez.
C: Ezan okunurken banyo yapılır mı? Ezan okunurken banyo yapılabilir ve gusletmek caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri