Ezkar kelimesi zikir sözcüğünün çoğulu olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda zikir kelimesi ise bir şey anmak ya da hatırlamak biçiminde ifade edilmektedir. Taşımış olduğu bu anlamı ile beraber zikir sözcüğü yerine çoğul olarak Ezkar kelimesi değerlendirilmektedir.
(Zehre. C.) Çiçekler.
Evrâd ü ezkâr: Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salevât, zikir ve duâlar. Merhum pederim Mûsâ Efendi de evlâtlarına şu hususlara dikkat etmeyi tavsiye ederdi: 1) Evrâd ü ezkârı, mürşidinin gösterdiği âdâb üzere, gönlünü Hakk'a vererek büyük bir îtinâ ile yapmak.
Evrad ü ezkar, Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan ayet, salevat, zikir ve dualar demektir. Evrad sözlükte "gelmek, çeşmeye varmak, suya gelen topluluk, akan su ve dere" gibi manalara gelen vird kelimesinin çoğuludur (Kamus Tercümesi, II, 52).
Eskar; Koyu gri-siyah, meşin gibi tam kat kuru bir yapıdır. Ölü deri ve granülasyon dokusundan oluşur. Granülasyonu, epitelizasyonu, yara nem dengesini bozar, infeksiyona ve inflamasyona yol açar.
İlgili 20 soru bulundu
ezhar / ezhâr / ازهار
(Tekili: Zahr) Satıhlar, yüzler. Sırtlar, arkalar.
ezcümle - Nişanyan Sözlük. Farsça az cumle از جمله “bütünüyle, toplu olarak” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Farsça az “-den (ayrılma edatı)” ve Arapça cumla(t) جملة “bütün” sözcüklerinin bileşiğidir.
Tevârik kelimesinin anlamı, Arapça'da asli vatanını terk eden manasına gelen “te-re-ke (ت – ر- ك)” fiilinden türeyen ve bölgede yaşayan kabilelere dışarıdan verilen Tevârik ismi, tekil olan “targa/târik” kelimesinin çoğuludur.
Sözlükte “isteğe uygun olmak; isteğe uygun bulmak” anlamındaki vefk kökünden türeyen tevfîk “farklı şeyleri ortak bir ilgi aracılığıyla bir araya getirmek; barıştırmak” mânasına gelir (Kāmus Tercümesi, III, 1031-1033; el-Muʿcemü'l-vasîṭ, “vfḳ” md.).
-Ez eki -den -dan anlamına gelirken cümle, anlamlı söz dizisi manasına gelir. Bu kelime örnek verilmek istenen cümlelerin başında kullanılır. Ek olarak bir konu vurgulanmak istediğinde de bilhassa manasına gelen ezcümle sözcüğü kullanılabilir.
ezhar / ezhâr / ازهار
(Tekili: Zahr) Satıhlar, yüzler. Sırtlar, arkalar. Binek hayvanının sırtları.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
"Den, dan" mânâsında ön ek.
gani / ganî / غنى
Zengin, kimseye muhtaç olmayan, elindekinden fazla istemiyen. Varlıklı, bol.
(ﻭﻫّﺎﺝ) sıf. (Ar. vehc “tutuşmak, yanmak”tan vehhāc) Çok parlak, çok parıltılı, çok alevli: Getirdiler dedi ol yerde mi'râc / Kim ağa göklere ol nûr-ı vehhâc (Yazıcıoğlu Mehmed). Nûrun sirâc-ı vehhâc / Âlemler sana muhtâc (Aziz Mahmud Hüdâyî).
Ge'ez alfabesi (አማርኛ) Ge'ez dili ve Amharca'nın yazımında kullanılan alfabedir. Etiyopya'da ortaya çıkan alfabe 100 ana harften oluşur.
ez-can ü dil
İçten gelerek, gönülden.
Arapça Aḏy kökünden gelen ˀaḏāˀ أذاء "incitme, eziyet" sözcüğünden alıntıdır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Zıddın çoğulu olan ezdâd, bâa (باع) "satmak - satın almak" ve cevn "beyaz-siyah, aydınlık-karanlık" gibi karşıt anlamlı kelimeleri (antonymie homophones) ifade etmek için kullanılır.
hass / hâss. Tergib. Teşvik. Bir kimseyi bir şey için iknâ etmek.
Yare kelimesi özellikle divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Farsça kökenli bir sözcük olan yare, yara anlamına gelir. Ancak bu kelime genellikle bedende değil, kalpte açılan manevi yaraları nitelemek için kullanılır. Örneğin yare-i hicran, ayrılık acısı anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri