Apartman hesabı açmak zorunlu mu? KMK' nun 35. Maddesine göre; Yönetici Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırması gerekmektedir. Bu bir tercih yâda keyfiyet değil bir mecburiyet.
Adı geçen vergi numarası, apartman yöneticinin alınmış imza beyannamesi ve kimlik fotokopisi, karar defteri alınmaktadır. Bu belgelerle bankaya müracaat edilmektedir. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra banka bu belgeler aracılığıyla apartmana özel bir banka hesabı açmaktadır.
ayrıca her kat maliki(ev sahibi-kiracı ''ikamet eden'')kanun gereği ve alınan karar gereği açılan bu hesaba aidatı yatırma zorunluluğu vardır. Banka hesabı kapatılmadığı sürece, hesaba yapılan ödeme ile kat maliki aidat ödeme borcundan kurtulur.
Apartman Yönetimi Hesabı & Site Tahsilat Sistemi aidatların tek bir hesaba yatmasını, biriken paranın fonda değerlendirilmesini ve faturaların gerektiğinde kolaylıkla ödenmesini sağlar. İş Bankası'nın size sunduğu ayrıcalıklar ile apartmanınızda ve sitenizde işler kolaylaşıyor, 7 gün 24 saat huzurunuz hiç bozulmuyor.
Bankalar vadesiz hesap açmak için bir ücret talep etmezler ancak vadesiz hesaplara sağladıkları hizmetler karşılığında yıllık hesap işletim ücreti adı altında bir ücret talep ederler.
İlgili 33 soru bulundu
Evet, bugün Türkiye'de birçok bankada, şubeye gitmeden görüntülü görüşme ile internet üzerinden hesap açmak mümkün. Müşterisi olmak istediğiniz bankanın mobil uygulamasını indirerek online hesap açma başvurusunda bulunabilirsiniz.
Bir başkasının diğer kişinin adına hesap açması ancak vekaletname ile mümkün olabilir. Vekaletname olmadan başka birinin adına hesap açmak mümkün değildir. Böyle bir girişim ise yasal olarak suçtur. Sahte bilgi veya belgelerle başkasının adına hesap açtırmak, kanunda hapis cezası ile karşılık bulur.
Maddesine göre; Yönetici Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırması gerekmektedir.
Kısacası apartmanınızda sadece bir apartman görevlisi çalışıyor ve ona maaş ödemesi yapıyorsanız vergi numarası almanıza gerek yoktur. Buna karşın, apartman ve sitelerde stopaj kesintisi gerektiren işlem olması halinde apartman vergi numarasının alınması gerekiyor.
Apartman yönetimi olmadığı için (KMK'na göre yönetilen), yönetime kredi verilemiyor. Ancak, apartmanda oturan daire sahiplerine tek tek EKOkredi Yalıtım Kampanyası kapsamında kredi verilebilmektedir.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Tüm kat malikleri otursalar da oturmasalar da aidat ödemekle yükümlüdürler. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin vicdanına kalmıştır bu konu. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Apartman Yöneticisi hesap vermezse ne olur? Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor.
Keza kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler dahi satışları sırasında fatura düzenler. Tüm bu sayılan kişiler apartman ve site yönetimlerine mal veya hizmet satarken 2021 yılı için 1.500 TL ve üstündeki işlemlerde mutlaka fatura düzenlemek zorundadır.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, site yönetimi, apartman yönetimi, işhanı yönetimi ve A.V.M yönetimlerinin çalıştırdıkları, Gelir Vergisi Kanunu'nu 23/6.ncı maddesinde sayılanlar dışındakilere ödenen ücretler istisnadan yararlanamadıkları ve 61.nci maddedeki ücretin tanımına da uygun olduğu için vergiye tabidir.
Yönetici kat malikleri arasından seçilmişse, bu kimseye “yönetim giderlerine katılma oranında” yapılan ücret ödemeleri vergiye tabi değildir. Yönetici kat malikleri arasından seçilmişse ve bu kimseye “yönetim giderlerine katılma oranından fazla” ücret ödeniyorsa, ödenen ücret vergiye tabidir.
Apartmanda alınacak kararlar yapılan ve yapılacak işler gelir ve giderlerin kayıtlarının apartman karar defterinde tutulması gerekiyor. Bu defter için noterden tasdik almak gerekiyor. Tasdikli deftere, toplantılar ile ilgili detaylar ve alınan kararlar yazılıyor.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
“Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
İster akraba olsun veya olmasın, iki kişinin isteği doğrultusunda ortak hesap açılmaktadır.
Bankalar hesap açmak için veya kullanılmayan hesap için herhangi bir ücret veya komisyon almamaktadır. Yani banka hesabı açmanın kişiye herhangi bir zararı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri