Bununla beraber, FIA'nın önceki yıllarda yaptığı kural değişikliklerinden sonra minimum sürücü ağırlığı 80 kilograma çıkarıldı. Bu da daha ağır pilotların dezavantajını ortadan kaldırdı. Çünkü daha hafif sürücüler, 80 kilograma ulaşabilmek adına araca yerleştirilen ağırlıklarla yarışmak zorunda kalıyorlar.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
2022 araç ağırlığı geçen yılın başlarında 795 kg'dan 798 kg'a çıkarılmıştı ki bu da büyük ölçüde testlerde görülen dalgalanma sorununa yanıt olarak, esasen taban sertleştirmesi ve destekler gibi unsurları hesaba katmak içindi.
Karbonfiberden üretilen pilot koltukları, boş şasi içerisine yerleştiriliyor. Sonrasında da etrafına elektronik ıvır zıvırlar, kablolar vs. döşeniyor. Yani aracın içerisinde aslında adım atacak yer kalmıyor.
Yarış sırasında zaman zaman sıvı tedariki olsa da, kaynayan ortamda terleyerek kaybettikleri su miktarını dengelemeyi başaramaz ve bu da aşırı dehidrasyona neden olur. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır. Tartıya çıkana kadar hiçbir sürücü bir şey yiyip içemez.
İlgili 24 soru bulundu
Boyun yaralanmalarına karşı kuvvet egzersizi
Araba yarışlarında ciddi yük altında kalan bölgelerden en önemlisi boyundur. Yarış süresince, boyun ve kafa koruyucusu (hand and neck support) ile birlikte pilotların kafa ağırlıkları 6-7 kiloya kadar çıkar.
Michael Schumacher – 91 galibiyet
En iyi F1 pilotu denilince akla hemen Michael Schumacher gelir.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir.
Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak. Ancak yeni nesil Formula 1 motorlarının tanıtımıyla, %100 sürdürülebilir yakıtların üretilmesi hedefleniyor.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Bir F1 aracı ne kadar benzin tüketir? Çok fazla. Standart bir araba 100 km'de 6 litre gibi bir şey tüketirse, F1 aynı mesafeden 45 litreyi görür. Ortalama bir F1 yarışının 305 km olduğunu düşününce tüketilen benzinin miktarı biraz matematiğinize kalıyor.
Formula 1 pilotu Valtteri Bottas'ın geçen yılki pole turu ise 1:32.029'du. Bu da saatte ortalama 206.347 km/s anlamına geliyor. F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor. Bu gerçekten etkileyici bir rakam.
F1 araçlarının azami hızı saatte 360 kilometredir. Ancak araçların saatte 400 kilometreye yakın hızlara ulaşabildiği de biliniyor. Bir yarış pistinde F1 araçlarından daha hızlı araç yoktur.
Genç Türk pilot Cem Bölükbaşı, e-sporda kazandığı dünya şampiyonlukları ardından son iki sezondur profesyonel yarış pilotu olarak boy gösterdiği gerçek pistlerde de başarısını sürdürüyor. Bölükbaşı, kariyerinin ilk tam sezon Formula şampiyonasına katılarak 2021 Formula 3 Asya serisinde yarışacak.
2002 yılından itibaren İngiliz Formula Renault serisinde yarıştı. Ağustos 2005'te Jordan Grand Prix adına Silverstone Pisti'nde Toyota TF105'i test ederek Formula 1 aracı kullanan ilk Türk olmuştur. 2006 yılında FMS International takımı ile GP2 Serisinde yarışmıştır.
Bustamante'nin bu sezonki performansı McLaren ile 2024 F1 Akademi'de yer alarak bunu başaran ilk kadın pilot olan Bustamante, bu sezon F1 2023 Akademi'de Prema Racing adına yarıştı ve sıralamada 102 puan toplayarak 7'nci sırada yer aldı. Bustamante, bu sezon iki yarış galibiyeti ve iki podyum şansı elde etti.
Britanya'nın ünlü tenisçisi Andrew Murray her maçtan sonra duşunu alır, yemeğini yer, sonra da buz banyosu yaparmış. Murray'in buzla dolu 8-10 derece suda 8 dakika uzandığı söyleniyor. Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor.
Pilotlar ve kabin ekipleri, iş yükleri fazla olmasına rağmen, sporcular kadar yoğun fiziksel aktivite içinde olmadıklarından, yüksek kalorili bir beslenme rejimine ihtiyaç duymazlar. Ortalama enerji ihtiyaçları günlük 2.200-2.700 kalori arasındadır. Bu miktarın aşılmaması veya altına düşülmemesi (oruç, diyet) gerekir.
f1 pilotları bu g kuvvetinin yarısına bile maruz kalmamıştır. bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak ve yavaşlayarak ağırlaşmasına neden olan kuvvettir. insan yeryüzünde 1 g kuvvet hissederken f16 pilotu 9 g kuvvet hissetmektedir.
3. Lewis Hamilton
Gelelim Formula 1 tarihinin en başarılı isimlerinden birine! Vegan sporcular arasında ön plana çıkan Lewis Hamilton, beslenme düzenindeki bu radikal değişikliği etik ve çevreci nedenlerden dolayı gerçekleştiriyor.
Hamilton konu hakkında şunları söyledi: "Bu numara, karting günlerimden kalma. İlk yarışıma geldiğimde babamın numara plakasına baktım ve üzerinde '44' yazdığını gördüm. Sonrasında da bu numara, benim uğurlu sayım oldu."
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri