Birçok işletme sahibi, işletmelerinin faaliyetlerin başarılarını ölçmek için işletme gelirlerini kullanır. Faaliyet Geliri nasıl hesaplanır? İşletme Giderleri (COGS hariç (İngilizce kısaltma:Satılan Ürünlerin Maliyeti)), Brüt Kardan çıkarılarak hesaplanır.
Faaliyet gelirleri, işletmenin ana faaliyet konusuna ilişkin satışlarından ve diğer işlemlerden sağladığı gelirleri kapsamaktadır. Faaliyet dışı gelirler ise normal gelir kaynakları dışında elde edilen gelirleri tanımlar.
Faaliyet Kârı veya Zararı
Brüt satış kârı veya zararından, hiç satış yapılmasa bile katlanmaktan kaçılamayacak (personel giderleri, kira giderleri, vb.) giderler (faaliyet giderleri) çıkarılarak hesaplanır.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
İşletmenin ana faaliyetlerinin ne ölçüde karlı olduğunu tespitte kullanılır. en genel anlamda oranın yüksek olması işletmenin ana faaliyetinin karlı, verimli olduğunu gösterirken, oranın azalma eğilimi göstermesi karlılığın, verimliliğin azaldığını gösterir.
İlgili 28 soru bulundu
Net Kâr Marjı, net kârın net satışlara bölünmesiyle veya net gelirin belirli bir zaman diliminde elde edilen gelire bölünmesiyle bulunur. Hammadde, işçilik, operasyonlar, kiralar, faiz ödemeleri ve vergiler dahil olmak üzere ilgili tüm giderlerin, oluşturulan toplam gelirden çıkarılmasıyla hesaplanır.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Faaliyet Geliri, sermaye sahiplerine yapılan ödemelerden ve yatırım getirileri ile gelir vergisi ödemelerinden önce bir şirketin temel faaliyetlerinden elde edilen olağan kârı temsil eder, bu da bir şirketin iş modeli ve stratejilerinin uygulanmasını sağlar.
Gelir tablosunda da gösterildiği gibi net çiftlik (işletme) geliri, işletme gelir ve üretim giderleri arasındaki farka, sermaye varlıklarının satışından elde edilen gelirlerin (bazen de zararların) ilave edilmesi ile bulunur.
Net işletme sermayesi, bir işletmenin kısa vadeli finansal sağlamlığını ölçen bir finansal göstergedir. İşletmenin kısa vadeli varlıklarının (nakit, stoklar, alacaklar vb.) kısa vadeli borçlarından (tedarikçi borçları, kısa vadeli krediler vb.) çıkarılmasıyla hesaplanır.
Faaliyet Kârı Oranı
Faaliyet kârının net satışlara bölünmesiyle bulunur ve net satışlardan yüzde kaçının faaliyet kârına gittiğini gösteren bir orandır.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
Faaliyet karı, işletmelerin brüt satış karı ya da zararı ile faaliyet giderleri arasındaki farktır; yani şirketin esas çalışmaları altındaki net kar eve zararı gösterir. Kısacası faaliyet karı, işletmenin yalnızca alanındaki faaliyetleriyle ilgili elde ettiği kar miktarıdır.
İşletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen araştırma ve geliştirme giderleri, pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ve genel yönetim giderlerinden oluşan hesap grubudur.
Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
Faaliyet Dışı Gelirler / Giderler, bir şirketin işine esas olmayan faaliyetlerden elde edilen geliri temsil eder. Faaliyet Dışı Gelir nasıl hesaplanır? Toplam Faaliyet Dışı Gelirler şunlardır: Faiz Giderleri, Sermayeye Eklenen Net Faiz, Faaliyet Dışı Gelirler, Harici Faiz Giderleri ve Olağandışı Giderler.
Bir işletmenin gelirleri, hem ana faaliyetinden hem de ana faaliyeti dışından elde edilebilir. Her ikisinin toplamına ise gelir denir. Gelirler, sermayede artışa neden olurlar. Diğer bir ifadeyle gelir; işletmelerin ana faaliyetlerinden ve ana faaliyetleri dışından elde ettikleri brüt toplam tutardır.
4- GELİR TABLOSU HESAPLARI Gelir tablosu işletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış-indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider ve zarar lar, finansman giderleri, olağandışı gelir ve kârlar ve olağandışı gider ve zararlardan ...
Proforma gelir tablosu, tahmini gelir tablosu diye de tabir edil- mektedir. En basit manasıyla, gelecek zaman peryotları için firmanın gelir durumunun tahmin edilmesi için hazırlanan tablolardır.
Gelir tablosu (Kâr ve Zarar, P&L, IS) şirketin belirli bir dönemde ne kadar kazandığını gösterir. İşletmenin net kârını, türünü, hacmini, gelir kanallarını ve ayrıca işletme giderlerini gösterir.
690 hesap işleyişinde işletmenin gelir hesapları ilgili hesabın alacağına, gider hesapları ise bu hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir.
Gelir Tablosu Kalemleri Nelerdir? Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor. Şirketin büyüklüğüne ve ticaret hacmine göre bu listeyi alt başlıklara ayırmak mümkün.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Dönem sonunda maliyet hesaplarındaki ilgili giderlerin gelir tablosuna aktarılması için kullanılır.
Standart bir formül; Faaliyet giderleri = muhasebe malzemeleri + büro malzemeleri giderleri + sigorta + ruhsat ücretleri + yasal ücretler + pazarlama ve reklam + bordro ve ücretler + onarım ve ekipman bakımı + vergiler + seyahat + kamu hizmetleri + araç giderleri" şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri