Otomatizm bir soyutlama şeklidir. Savaştan sonra eleştirmenler tarafından kabul edilen baskın Gerçeküstücülük türü haline gelmiştir. Gerçeküstücü akımda, temel olarak, Freud ve Jung'un çalışmalarının iki farklı yorumu iki grup meydana getiriyordu.
İlk kez Dada tarafından tohumları atılmış olan sürrealizm ise, 1924 yılında André Breton'un Birinci Sürrealist Manifesto'yu kaleme almasıyla birlikte bir akım halini almıştır. Breton, bu manifestoda sürrealizm akımı- nı 'katıksız ruhsal otomatizm' olarak tanımlamıştır.
Otomatizm yöntemi, bilinçdışı imgelerin kâğıda aktarılmasını sağlar. Temel olarak Sigmund Freud'un serbest çağrışım ve rüya üzerine çalışmalarından yola çıkılmış ve Sürrealistler tarafından “ruhsal otomatizm” olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Andrea Breton Sürrealizm akımını ortaya çıkarırken Sigmund Freud'dan çok etkilenmiştir. Onun fikirlerini edebiyat ile birleştirip eserlerinde insan ve toplu konu edinmiştir. Sürrealizm akımında bilinçaltı çok önemli bir unsurdu. Bu amaçla eserlerde her zaman otomatik yazı stili kullanıldı.
Düşünsel kaynağında, Psikoanalizmin kurucusu olan Dr. Sigmund Freud'un önemli bir yeri vardır. Akımın ilk bildirisi, Dr. Andre Breton tarafından 1924'te «Le Premier Menifeste du Surrealisme» başlığıyla yayımlanmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Psikanaliz, Sigmund Freud tarafından geliştirilen ve psikolojinin en önde gelen ekollerinden biridir. Psikanaliz, insan davranışlarının bilinçdışı dürtüler tarafından kontrol edildiğini savunur. Bu ekol, insan davranışının anlaşılması için rüyaları, serbest çağrışımı ve diğer teknikleri kullanır.
Freud'un, ''İnsanların edindikleri alışkanlıklar ve arzular bilinçaltında toplanır ve tüm bunlar rüya halindeyken ortaya çıkarlar.'' görüşünü edebiyata ve sanata uygulayan sürrealizm bu özelliği sebebiyle bilinçaltının bilince karşı olan üstünlüğünü savunmuştur.
İlk örneklerini André Masson üretmiştir. Ünlü uygulayıcıları Joan Miro, Salvador Dali, Jean Arp ve Andre Breton'dur. Daha sonraları ressamlar bunu resimlerinde de uygulamışlardır. Elektronik ortamlarda da örnekleri bulunur.
Akımın en tanınmış isimleri arasında Salvador Dali, Rene Magritte, Max Ernst, Joan Miro ve Pablo Picasso gibi sürrealizm sanatçıları yer alır. Gerçeküstücülük akımında eserler ortaya koyan diğer ressamlar arasında André Masson, Man Ray, Remedios Varo, Leonora Carrington ve Dorothea Tanning de bulunmaktadır.
3.Sürrealizm ve Sürrealist Mobilya
"Sürrealizm" terimini ilk kez 1917 yılında şair, yazar ve sanat eleştirmeni Guillaume Apollinaire'in kullanmasına rağmen Sürrealist hareket, Fransız şair ve eleştirmen André Breton'un Paris'te Sürrealist Manifestosu'nu yayınladığı 15 Ekim 1924'e kadar resmiyet kazanmamıştır.
Otomatizm; kendiliğinden oluşum gösteren sanat dallarını ifade etmektedir. Hiçbir ürün, araç/gereç ve bilgi olmaksızın o anda oluşturulan veya ortaya çıkarılan eserler bütünüdür.
Sürrealizm Akımının Özellikleri
Sürrealizme göre; sanattaki her türlü gerçek bilinçaltında yer alır. Bu sebeple insanın bilinçaltında yer alan tüm karanlık ve karmaşık sırlar sanatın ve edebiyatın konusu olabilir. Sürrealistler; tüm sanat kurallarına, gelenek, görenek ve ahlaki değerlere karşı çıkmalarıyla bilinir.
Ruhsal Otomatizm, zihin pasif haldeyken bilince yükselen rastlantısal imgelerin hiçbir düzeltme veya sansür uygulamadan kâğıda aktarılmasını sağlayan yöntemdir (Breton, 2009:55).
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
"1660 ekolü" olarak da bilinir. Klasisizm kelimesinin kökeni Fransızca olan "klasik" kelimesidir, bu da "seçme" demektir. Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir.
Sürrealizm akımının Türk temsilcileri arasında şu isimler yer almaktadır; Orhan Veli, Sezai Karakoç, Cemal Süreyya, İlhan Berk, Turgut Uyar ile Ece Ayhan. "Kargalar, sakın anneme söylemeyin!
Sürrealizm Akımın İlkeleri
Sanatçılar Freud'un psikanaliz çalışmalarından etkilenmişlerdir. İnsan varlığının bilinmeyen yönleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu akıma göre gerçek, insan duyularının algılayabildiğinden çok daha derindir. Akla karşı çıkılır, bilinçaltının aslında bilince hâkim olduğu savunulur.
Sürealizm sanat akımı Realizm, Natüralizm ve Parnasizm akımlarına tepki olarak doğmuştur. Gerçek üstücülük, 1924 yılında şair ANDRE BRETON tarafından Sürrealist Manifestosu ile ortaya atılmış, tüm sanat dallarını kapsamıştır.
20. yüzyıl başlarında Fransa'da ortaya çıkan, zamanla diğer ülkelerin sanat ve edebiyatlarında da etkisini gösteren, sanatta bilinçaltını işlemeye yönelen, gerçeğin tekilliğini, aklın kısıtlayıcılığını, moral ya da estetik ön kabulleri, yerleşik verileri reddeden sanat akımıdır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri