Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır. Dünya'nın en ünlü fabl yazarları
La Fontaine, fabl türünün kurucusu kabul edilen yazardır. 1621 - 1695 yılları arasında yaşayan yazar, masal dışında şiir, tiyatro oyunu ve kısa hikayeler de kaleme alındı. 2 cilt olarak yayımlanan masalları, Fransa'da, uzun yıllar boyunca çocukların başucu kitaplarından biri oldu.
Edebiyatımızda Fabl Örnekleri
15. Yüzyılda Şeyhî'nin Harname'si karşımıza çıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Harnâme'yi Zavallı Eşeğin Hikâyesi adı altında yayınlamıştır. Şinasî 1862 yılında Tercüme-i Manzume adlı kitabında batılı şairlerin şiirlerine yer vermiştir. Bunlar arasında La Fontaine'de vardır.
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır. Varlıklı bir ailenin çocuğuydu.
İlgili 27 soru bulundu
Fabılı ilk olarak yazanlar Hititlerdir. Hititler fabılları taş tabletlere yazıp resimlemişlerdir. Dünya edebiyatında ilk ve önemli fabıllar Hint yazarı Beydeba'ya aittir. Beydeba'nın fabılları “Kelile ve Dimne” adlı bir eserde toplanmıştır.
7- Fabllarda her hayvan bir duyguyu ya da kavramı temsil eder. Örneğin karınca çalışkanlığı, tilki kurnazlığı, karga kendini beğenmişliği, kurt saldırganlığı simgeler.
Türkçeye "fabl" kelimesi Fransızca'dan geçmiştir. Türk edebiyatında ise ilk fabl örneği, 126 beyitten oluşan Harnâme adlı bir mesnevidir.
Bu fabl türünün belirgin bir özelliğidir. Fabl türünde eserler vermiş pek çok ünlü yazar vardır. Dünyaca ünlü fabl yazarlarından birisi de La Fontaine, Ezop, Beydeba'dır. Ezop'un Milattan Önce 300'lü yıllarda yaşadığı ve eserler verdiği düşünüldüğünde fabl türünün ne kadar eskiye dayandığı anlaşılır.
Fabl diye adlandırılan hayvan hikayelerine ilk rastlanan uygarlık yine Frigler…
Jean de La Fontaine (d. 8 Temmuz 1621, Château-Thierry - ö. 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Arapça eser adını ilk bölümündeki bir hikâyenin kahramanları olan iki çakaldan alır; doğrunun ve dürüstlüğün simgesi "Kelile" ile yanlışın ve yalanın simgesi "Dimne".
Fabl olaya dayalı küçük öykülerdir. Fabl sözcüğünün kökeni, Latince “hikaye” anlamına gelen “fabıla“dır. Fabllar; karakterlerin hayvanlar olduğu ve okuyucuya nasihat verme amacı bulunan bir edebi türüdür.
Şinasi'nin “Eşek İle Tilki Hikâyesi”ni Alımlama Estetiği Bağlamında Okuma Denemesi.
İlk Fabl Örneği
Dünya edebiyatında bu türün ilk örneği olarak, M.Ö. yaşayan Beydaba'nın Kelile ve Dimne adlı eseri kabul görmektedir. Biri iyi, diğeri ise kurnaz olan iki çakaldan oluşan kahramanlar, birbirlerine kıssadan hisse hikâyeler anlatmaktadır.
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Genellikle bir tekerleme ile başlar. Masallarda yer ve zaman belirsizdir. Olaylar, hayalî mekânlarda ve belirsiz geçmiş zamanda geçer. Olayların anlatımında öğrenilen geçmiş zaman ya da geniş zaman kullanılır.
Küçük Prens, Ünlü Fransız yazar tarafından 1943 yılında yazılarak yayımlanmıştır. Bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasını anlatan Küçük Prens kitabı, fantastik kurgu ve fabl türünde yazılmıştır.
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
Fabllarda basit bir dil kullanılmalı ve anlaşılması güç olacak yabancı kelimelerden de uzak durulmalıdır. Fabl planı oluşturmak (serim, düğüm, çözüm, öğüt) fablların anlamlı olması için de önemlidir. Eğer tüm bunlara dikkat edilerek bir fabl yazılırsa güzel bir fabl yazısı ortaya çıkar.
Ayı: Çinliler için güç ve cesaretin sembolü olmuştur. 29 Türk mitolojisinde önemli bir figür olmasına rağmen hiçbir zaman kartal, at veya kurt kadar ağırlık kazanmayan bu sembol genellikle orman kültüründe yaşayan Türklerde görülmektedir.
İslamiyet öncesi Türk topluluklarında “ata” simgesi boğa veya inek olup İslamiyet'ten sonra dahi boğa ve öküz, çeşitli dönemlerde alplık, yiğitlik ve güç simgesi olarak kabul görmüştür.
Tavşan: İnsanlarla ilişkisi tarih tavşan, Budist mitolojisinde Buda ve tanrılarla ilişkili bir hayvandır, Göktürklerde uğurlu sayılmış ve bolluk simgesi olmuştur. Sembolizmde iyi şans, doğurganlık, zeka ve yaratıcılıkla ilişkilendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri