Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Dünya'nın en ünlü fabl yazarları Ezop, La Fontaine ve Beydeba'dır. Ezop'un fablları M.Ö. 300 yılında derlenerek yazıya geçirilmiştir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Beydeba, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış Hint bilge ve fabl yazarı. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne'yi yazmıştır.
Karakterleri hayvanlardan oluşan ve ders vermek amacıyla kaleme alınan kısa masallara fabl denir. Fabl Özellikleri Nelerdir? 1- Fabllar genellikle 1 ya da 2 sayfadan oluşan çok kısa metinlerden oluşur. 2- Fablların kökeni Antik Çağa uzandığı için sözlü edebiyatın bir türü kabul edilirler.
(Oğuzkan, 1997) Latince hikâye anlamına gelen fabula sözcüğünden kaynağını alan fabl, ahlak öğretisi sunarak, kıssadan hisse türünde simgesel hikâyeler anlatılır. Kahramanı hayvanlar olan bu türde, teşhis ve intak sanatlarına bolca yer verilir. Bu tür eserlerde öğretici bir amaç güdülür.
İlgili 45 soru bulundu
Fabl, manzum öykülerden biri olarak kişiye ders verme amacı güder, düşündürür ve güldürür. Ayrıca içeriğinde insancıl olan bir özelliğin insan olmayan varlığa verilmesidir. Fablda kahramanlar yalnızca hayvanlar olmaktadır.
Fabl diye adlandırılan hayvan hikayelerine ilk rastlanan uygarlık yine Frigler…
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
Daha çok manzum şeklinde yazılan insan dışındaki varlıklar arasında geçen hayali olayların anlatıldığı hikâyelere fabl denir. İnsanlar arasında gerçekleşen olaylar alegorik bir şekilde hayvanlar arasında geçmiş gibi anlatılır. Böylelikle soyut konuların somutlaştırılması sağlanmış olur.
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Bu fabl türünün belirgin bir özelliğidir. Fabl türünde eserler vermiş pek çok ünlü yazar vardır. Dünyaca ünlü fabl yazarlarından birisi de La Fontaine, Ezop, Beydeba'dır. Ezop'un Milattan Önce 300'lü yıllarda yaşadığı ve eserler verdiği düşünüldüğünde fabl türünün ne kadar eskiye dayandığı anlaşılır.
Fabl olaya dayalı küçük öykülerdir. Fabl sözcüğünün kökeni, Latince “hikaye” anlamına gelen “fabıla“dır. Fabllar; karakterlerin hayvanlar olduğu ve okuyucuya nasihat verme amacı bulunan bir edebi türüdür.
Çocuk edebiyatının başlıca kaynaklarından olan fabl; gerek eğitimsel değerinden ve gerekse imgesel zenginliğinden dolayı özellikle 8 12 yaş arası çocukların ilgi duydu- 12 yaş arası çocukların ilgi duydu- ğu bir edebî türdür.
La Fontaine, fabl türünün kurucusu kabul edilen yazardır. 1621 - 1695 yılları arasında yaşayan yazar, masal dışında şiir, tiyatro oyunu ve kısa hikayeler de kaleme alındı. 2 cilt olarak yayımlanan masalları, Fransa'da, uzun yıllar boyunca çocukların başucu kitaplarından biri oldu.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır. Varlıklı bir ailenin çocuğuydu.
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
Arapça eser adını ilk bölümündeki bir hikâyenin kahramanları olan iki çakaldan alır; doğrunun ve dürüstlüğün simgesi "Kelile" ile yanlışın ve yalanın simgesi "Dimne".
Genellikle bir tekerleme ile başlar. Masallarda yer ve zaman belirsizdir. Olaylar, hayalî mekânlarda ve belirsiz geçmiş zamanda geçer. Olayların anlatımında öğrenilen geçmiş zaman ya da geniş zaman kullanılır.
Fransızca kökenli bir sözcük olan fabl, çocuklar için yazılan manzum eserlerdir. Orijinal dilinde ''fable'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı masaldır.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
b) Masallar genellikle mensur şekildedir ve bu özelliklerini de muhafaza etmişlerdir. Az da olsa içerisinde manzum parçaların olduğu masallar da mevcuttur. c) Masalların belirli görevlerde kullanılan formelleri vardır.
Fabılı ilk olarak yazanlar Hititlerdir. Hititler fabılları taş tabletlere yazıp resimlemişlerdir. Dünya edebiyatında ilk ve önemli fabıllar Hint yazarı Beydeba'ya aittir. Beydeba'nın fabılları “Kelile ve Dimne” adlı bir eserde toplanmıştır.
Küçük Prens, Ünlü Fransız yazar tarafından 1943 yılında yazılarak yayımlanmıştır. Bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasını anlatan Küçük Prens kitabı, fantastik kurgu ve fabl türünde yazılmıştır.
Fabl, hayvanların konuşturulması ile okuyucuya bir ders vermeyi amaçlayan masalsı didaktik eserlerdir. Yabancı dil öğretiminde kullanılan fabllar, hedef dilin günlük kullanımlarına örnekler vermesi, dilin kültürünü yansıtması ve kısa hikâye- ler olması bakımından bir materyal özelliği taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri