fahirlenmek, gururlanmak, tekebbürlenmek.
Hafazanallah kelimesi kökü itibari ile hıfz, hafiz ve hıfz etmek terimlerinden türeyen bir sözcüktür. Anlam olarak muhafaza etmek, koruyup kollamak manasına gelmektedir. Günümüzde hafazanallah kelimesi çok sık kullanılmaktadır. kelimenin anlamı Allah bizi korusun veya Allah bizi muhafaza etsin olarak bilinmektedir.
Fesuphanallah, kelime manasıyla “Allah türlü noksanlıklardan münezzehtir” anlamı taşımaktadır. Burada yaratıcının, eksiklik ve noksanlıklardan uzak, yüce bir varlık olduğu vurgulanmaktadır. Fesuphanallah hem dini terim olarak hem de günlük konuşma içerisinde şaşkınlık belirten bir ünleme de dönüşebilmektedir.
HIFZETMEK – HIFZEYLEMEK
Korumak, saklamak, muhâfaza etmek: Hükmü cârî ola heft iklîme yâ Rab haşre dek / Hıfz ede zât-ı kerem-kârın hatâdan zülcelâl (Fıtnat Hanım).
Hıfz ve kitâbet dönemi, Hz. Peygamber ve ashabın yaşadığı zaman dilimini içine alarak I. (VII.) yüzyılın sonlarına kadar devam eder. Bu süreç hadislerin daha çok ezberlemek amacıyla yazıldığı dönemdir.
İlgili 27 soru bulundu
Hadis nakil ve rivayetini meslek edinip çok miktarda hadisi ezbere bilen kimse. Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse.
Hafîz (Arapça: Arapça: الحفيظ), İslâm geleneğinde Kur'an'ın tamamını ezbere bilen kişi. Hafız kelimesi Arapçada "korumak, ezberlemek" anlamına gelen hıfz (Arapça: حفظ) kökünden türemiş bir sıfattır ve "koruyan, ezberleyen" demektir.
Afallamak kelimesi hakkında merak edilen detaylar. Yaşanabilecek bir olay meydana geldiği zaman buna karşı şaşırmak veya ne yapacağını bilememek afallamak ifadesini taşımaktadır. Bir anda çok büyük şaşkınlık duymak ve bu şaşkınlığı bir süre üzerinden atılmamak şeklinde değerlendirilir.
Fesahat, kelimelerin telaffuzunun akıcı; anlamlarının da açık olması demektir.
Münezzeh günah işlemekten uzak olan, yüce ve ulu demektir. Bu kelime İslami kaynaklarda ve risalelerde, Allah'ın adını yüceltmek ve hamd etmek için kullanılır.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir. Hâfız kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamında birçok âyette yer almakta (bk.
Bu kelime genellikle hafazan allah şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hafazanallah şeklinde olmalıdır.
Yaşantıları, öğrenilen konuları bilinçli olarak akılda tutma, saklama gücü, bellek.
İyya-ke: Meali, yalnız sen, yalnız senden şeklinde tercüme diliyor.
Sure ismini 15. ayette geçen Sebe kelimesinden almıştır. Yemen' de bulunan bir bölgenin ve eski bir kabilenin de adıdır. Kur'an-ı Kerim'de hamd ile başlayan beş sureden biridir. Sebe suresinde genel olarak Allah'ın yüceliğinden ve kuşatıcı olduğundan bahsedilmiştir.
Sebe' Suresi (Arapça: سورة سبأ) Kur'an'ın 34. suresidir. Sure 54 ayetten oluşur. Surenin tamamı Kur'an-ı Kerim'in 22. cüzünde yer almakta olup, 427. sayfada başlar ve 433. sayfada sona erer.
Ankebût suresi 60. Ayeti okuyanların rızık kapıları ardına kadar açılır. Ankebût suresini okuyan kimselere, yeryüzündeki bütün müminler ve münafıklar kadar sevap yazılır. Ramazan ayının 23. Günü Ankebût suresini okumak çok faziletlidir.
Cihanşümul kelimesinin TDK sözlük anlamı, evrensel demektir. Bu kelime, genellikle bir konunun evrenselliğini anlatmak için kullanılır. Dilimizde en sık anlamı aranan kelimeler arasında yer alır. Fransızca kökenli bu kelime, evrensel anlamında kullanılıyor.
Arapçada husul kelimesi yetişmek ve üremek anlamına gelir. Bu kelimeden türetilmiş olan mahsul ise genellikle topraktan yetiştirilen ürünler için kullanılır. Örneğim buğday, mısır ve arpa gibi hububatların tamamı birer mahsuldür.
Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.
Bu yüzden doğru olarak yazılması da son derece önemlidir. İnşallah kelimesi TDK verilerine göre inşallah şeklinde yazılmaktadır. Bu yazılışının dışındaki yazım türleri yanlış yazım olarak bildiriliyor.
İngilizce konuşulan ülkelerde, adının hem aluminium hem de aluminum şeklinde yazılması ve uygun tarzda okunması yaygındır. ABD'de aluminium pek bilinmemekte ve daha çok aluminum kullanılmaktadır. ABD'nin dışındaki diğer ülkelerde ise durum tam tersine olup aluminium şeklinde yazılış tarzı daha iyi bilinmektedir.
Aliyyülâlâ kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Aliyyülâlâ kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ʿaliyyü'l-aʿlā şeklindedir.
TDK'ya göre ajitasyon kelimesinin doğru yazılışı "ajitasyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'eksantrik'tir. EKSANTRİK KELİMEANLAMI NEDİR? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı,'dış merkezlik, ayrıksı'anlamlarına gelen eksantrik; TürkçeyeFransızcadan geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri