Peki Merkez Bankası faiz artırımının ardından ihtiyaç kredi faizleri düşecek mi, konut kredisi faiz oranları artacak mı? Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, faiz kararının konut kredilerine bir etkisinin olmasını beklemediklerini açıkladı.
Faiz artırımının yatırımlara ve dolayısıyla istihdam oranına etkisi negatif yönlüdür. Zira faizlerin artması, kredi alımlarında dezavantajlı geri ödeme tutarlarına yol açar.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Yüksek faiz oranları, konut almak isteyenlerin aylık taksitlerini artırır ve ödeme gücünü azaltır. Bu durumda, talep düşebilir ve konut fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşabilir. Talebin azalması: Yüksek faiz oranları, konut talebini azaltabilir.
Konut kredisi faiz oranları dönemsel olarak düşebilir ya da yükselebilir, bankaların inisiyatifleri doğrultusunda değişiklik gösterir. Ülkenin genel ekonomisi ve bankanın kendi iç dinamikleri doğrultusunda bankalar her kredi türü için farklı bir faiz oranı belirler.
İlgili 17 soru bulundu
Bizim ülkemizde konut kredileri sabit faizlidir. Yani kredi faiz oranınız ve buna bağlı olarak taksit tutarlarınız vade boyunca değişmez. Piyasa faizleri artsa bile sizin faiz oranınız aynı kalır, taksit tutarlarınız yükselmez. Kısacası, yukarı yönlü faiz oranı değişikliklerinden etkilenmezsiniz.
Azami 120 aya kadar vade ile konut kredisi kullanabilirsiniz. Kredi tutarı, satın alınacak konutun SPK lisanslı ekspertiz firmalarınca düzenlenen ekspertiz raporundaki değeri üzerinden, BDDK tarafından belirlenen azami kredi tutarlarına/oranlarına göre belirlenmektedir.
Konut kredi faiz oranları ise beklendiği gibi konut satışlarını negatif yönde etkilemektedir. Konut kredi faiz oranları %10 arttığında konut satışları %0.1 oranında azalmaktadır.
Öncelikle faiz artırımı sonuçları olarak tüketici harcamaları ve yatırımlarının azalması gündeme gelecektir. Eğer faizler yüksek seviyeye çıkmışsa yüksek faize sahip oranlar kredilerin maliyetlerinin yükselmesine yol açar. Bu durum da kredi çekecek olan tüketicilerin kredi kullanmamasına neden olur.
Faizlerin düşmesi borçlanmayı ve harcamayı daha cazip hale getirir. Bu da piyasadaki talebin artmasına ve ekonomik aktivitenin canlanmasını sağlar. Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir.
*Normal koşullarda enflasyon yükselirse konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğü nedeniyle enflasyon kadar hızlı yükselmez. Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor.
Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar.
Enflasyon ve faiz oranları, konut fiyatlarını hem talep hem de arz tarafından etkiler. Talep tarafında, enflasyon arttığında insanlar paranın değer kaybetmesinden korunmak için reel varlıklara yönelirler. Bu da konut talebini arttırır. Aynı zamanda, faiz oranları arttığında konut kredisi maliyeti de artar.
“Başvuruda bulunduğumuz günün faizinden kredi kullanmak istiyoruz” diyen vatandaşlara bankalar “ Piyasa koşulları nedeni ile faiz oranları değişebiliyor. Başvurduktan sonra oran değişti ise değişen oran üzerinden kredi verilir” yanıtını verdi.
Faiz artırımı ile enflasyonun yükselişi durdurulur. Faiz artınca piyasadaki talep azalır, bu da harcama eğilimini düşürür. Meclisin bankalardan para talep etmesi ile yüksek faiz devreye girer, bankalar ise daha çok para toplamak amacıyla müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir.
Böylece alacaklı, karlı bir alacak portföyüne sahip olmaktadır. Piyasada faizler düştüğünde borçlu vadeden önce ödeme yapmak isterse, alacaklı, bağlanan yüksek faiz oranıyla tekrar mortgage kredisi veremeyeceği için gelir kaybına uğrar.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Yüksek faiz oranları, para arzının azalmasına ve ekonomik aktivitenin yavaşlamasına yol açabilir, bu da enflasyonu düşürmeye yardımcı olur. Faiz artışıyla yatırımcılar, riskli varlıklardan daha güvenli varlıklara geçiş yapabilir.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
Konut kredisinde hem başvuru sürecinizi hem de ödeme planınızı etkileyecek en önemli faktörlerin başında, aylık gelir durumunuz bulunuyor. Çünkü taksit oranlarınız aylık gelirinizin elverdiği ölçüde hazırlanır.
Konut kredisi ile ev sahibi olmanız durumundaki en büyük avantajınız, ilk yıllar kiradan daha fazla taksit ödeseniz dahi, vadenin sonunda o konuta sahip olmanızdır. Burada krediniz, bir miktar fazla ödeme yapmanız durumunda evin mülkiyetini size geçiren bir kaldıraç etkisi yaratır.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Orta gelirliye konut vade sayısı ne kadar olacak? İşte, 0,69 faizli konut kredisinin ayrıntıları. 0,69 konut kredisi şartları ve detayları araştırılıyor. Konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullanılabilecek.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri