Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır.
FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR? FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır.
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
Faizlerin indirilmesiyle kredi faizleri düşer, vatandaş daha rahat borçlanır, daha fazla harcama yapar, yatırımlar ve istihdam artar. Dolayısıyla ekonomi büyür. Ancak bunun sonucunda talep enflasyonu da artmaya başlar. Bu durumu ülkemizde sıklıkla “enflasyonla büyüme” olarak duyuyoruz.
İlgili 34 soru bulundu
Tam tersi durumda ise doların değeri düşer. Altın: Altın, genellikle dolar ile ters orantılı hareket eden bir yatırım aracıdır. FED faiz oranını artırırsa, altının değeri düşer. Çünkü yüksek faiz oranı, altına olan talebi azaltır, altın talebi azaldıkça da altının değeri de düşer.
Faizlerin düşmesi borçlanmayı ve harcamayı daha cazip hale getirir. Bu da piyasadaki talebin artmasına ve ekonomik aktivitenin canlanmasını sağlar. Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir.
MB FAİZİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR? Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
FED faiz artırırsa dolarda bir yükseliş beklenir, altın fiyatları ise geriler ve baskılanır. Tam tersi durumda faizler düştüğünde, dolar kısa ve orta vadede değer kaybederken, altın fiyatları da yükselişe geçer. Bu nedenle FED'in faiz indirimine gitmesi durumunda altın fiyatları ibreyi yukarıya çevirecektir.
“Gram altın yılı 2 bin TL'nin üzerinde kapatır”
Ancak gram altın fiyatında 1.880 TL seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yılı 2.000 TL'nin üzerinde tamamlayabilir. 2024 yılında ise 2.500- 2.700 TL aralığı test edilebilir. Altının gram fiyatı kısa vadeli bir gerileme sonrasında yeni rekor ile karşımızda olabilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; Ekim ayı Merkez Bankası faiz kararı 26 Ekim 2023 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.
Fed, Çarşamba günü açıkladığı kararla politika faiz aralığını yüzde 5,25-5,50'de sabit tuttu. Haziran 2022'den bu yana faiz artıran Fed böylece 15 ay sonra ilk faiz aralığını değiştirmedi. ABD'de politika faizi halen 2001'den bu yana en üst düzeyde.
Özellikle faiz oranlarıyla ilgili meraklı bekleyiş, akıllara ''Faiz düşerse altın ne olur?'' sorusunu getirir. Merkez Bankası'nın olası faiz indirimi kararı, dolarda yükselişi de beraberinde getirir. Altın ons fiyatları, dolar kuruyla belirlenir. Bu durum, altının gram fiyatında artışa neden olabilir.
Örneğin, yüksek faiz oranları, işletmelerin borçlanma maliyetlerini artırabilir ve yatırımları azaltabilir. Ayrıca tüketici harcamalarını da etkileyebilir çünkü kredi maliyetleri yükselir ve tüketici borçlanması zorlaşır.Aynı zamanda Faiz artırımı aynı zamanda emtia fiyatlar da etkileyebilir.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Merkez Bankası tarafından belirlenen bu faize politika faizi denir.
Merkez Bankası faizi indirirse banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesiyle birlikte insanlar daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekme imkanına kavuşur. Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur. Faiz düşünce tüketim artar ve tasarruf azalır.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Tasarruf arzı ne kadar fazlaysa faiz oranı o kadar düşük, tasarruf (yatırım) talebi ne kadar fazlaysa faiz oranı da o kadar yüksek olacaktır. İkincisi olan parasal faiz teorisine göre faiz likiditeden, yani nakit paradan veya elde para tutmaktan vazgeçmenin bedeli olup, faiz oranını para arz ve talebi belirler.
Bilindiği üzere altın dolar ile ters korelasyondadır. Yani normal piyasa şartlarında dolar düştüğünde altın yükselir, dolar yükseldiğinde ise altın fiyatı düşer.
Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin ediyor. Morgan Stanley: Politika faizinin kasım toplantısında 250 baz puan artışla yüzde 37,50'ye çıkmasını bekliyor. TCMB'nin 2024 ilk çeyrek sonuna kadar faiz artırımlarına ara vermesini ve faizin Nisan 2024'te yüzde 40'a yükseltileceğini öngörüyor.
Piyasaların merakla beklediği faiz kararı 23 Kasım 2023 tarihinde açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı belli oldu. TCMB, politika faizini beklentilere paralel 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı.
Faiz oranlarının artırılması, tasarrufların artmasına ve borçlanmanın azalmasına neden olabilir. Böylece talep azalır ve enflasyon düşer. Faiz oranlarının düşürülmesi, borçlanmayı artırarak tüketimi harekete geçirir, talebi artırır ve ekonomiyi canlandırır.
Talep enflasyonu söz konusuysa
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri