DAHA FAZLA OKU. KKM'de bugünkü yazı öncesinde mevcut yüzde 9 olan politika faizinin üzerine en fazla 300 baz puan eklenerek yüzde 12 faiz verilebiliyordu. Bu karar sonrası dövizden ve altından TL'ye geçen KKM için üst sınır kaldırılmış oldu.
Cumhurbaşkanı kararına göre, kur korumalı hesaplarda politika faizinin 300 baz puan üstünde olacak şekilde belirlenen azami faiz uygulamasından vazgeçildi. Yeni karara göre kur korumalı hesaplara uygulanacak asgari faiz oranı, politika faizi oranında olacak. Ancak üst faiz limiti olmayacak.
Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
İlgili 37 soru bulundu
Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır. Cumhurbaşkanı, bu oranı aylık olarak belirlemeye, yüzde onuna kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir.
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
Zimbabve yüzde 60 ile dünyanın en yüksek faiz oranına sahip ülkesi. Zimbabve'yi yüzde 56.86 ile takip eden ülke ise Venezuela.
Örneğin, yüksek faiz oranları, işletmelerin borçlanma maliyetlerini artırabilir ve yatırımları azaltabilir. Ayrıca tüketici harcamalarını da etkileyebilir çünkü kredi maliyetleri yükselir ve tüketici borçlanması zorlaşır.Aynı zamanda Faiz artırımı aynı zamanda emtia fiyatlar da etkileyebilir.
Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır.
Merkez Bankası'nın taraf olduğu kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı. TCMB, bankalara gönderdiği yazıda kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan Türk Lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranını bankalar belirleyecek. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, politika faizinin 3 puan üzerindeki azami faiz uygulaması sona ermiş oldu.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor. İktidarın ekonomi politikalarına uyum sağlamak için Merkez Bankası, 'arka kapı' satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor.
Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir. Bu sayede birikimlerinin ON'un avantajlı faiz oranlarıyla değer kazanırken, kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır.
Faizlerin yükselmesi, borçlanmanın maliyetini artırırken, sabit getirili yatırım araçlarına yönelimi teşvik eder. Bu durumda tasarruflar artarken, tüketim azalabilir. Ayrıca, yurtiçi faiz oranlarının yükselmesi, yerel para birimine olan talebi güçlendirir ve döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir.
Merkez Bankası bundan önceki en yüksek politika faizi artışını Mayıs 2018'de 850 baz puanla yapmıştı. Mart 2021'de yüzde 19 seviyesinde olan politika faizi 2021 ve 2022'de dörder kez indirildi, Şubat ayındaki toplantıda yüzde 8,50'ye çekildi.
Borçlunun borcunu yerine getirmekte gecikmesi durumunda ödenmesi gereken faiz.
Kanuni faiz: Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme, yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri