Bakır; Rize, Artvin ve Kastamonu'da çıkarılır.
İçerdiği polimetal maden yatakları ve zuhurları bakımından (bakır-kurşun-çinko-altın-gümüş) ülkemizin en önemli metalojenik kuşaklarından birini oluşturan ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin ili, metalik maden yatakları ve zuhurları bakımından oldukça zengindir.
Kastamonu ormanlarında kestane, sedir, ardıç, çıkar, servi, fındık, karaağaç, meşe, fıstık, ıhlamur, dut, ceviz, kavak vb. ağaç çeşitleri yaygındır. Kentte üç tane yonga levha ve MDF , ölçekleri farklı olsa da Kastamonu il merkezinde ve Tosya'da kapı üretimi yapan tesisler var.
Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Linyit (Sivas'ın Çeltek ilçesi, Samsun'un Havza ilçesi ve Amasya'nın Merzifon ilçesi civarlarında çıkartılmaktadır.) Taş Kömürü (Bartın ilinin Amasra ilçesi ve Zonguldak civarlarında çıkartılmaktadır.) Krom (Bayburt ilinde çıkartılmaktadır.) Manganez (Zonguldak Ereğli ve Artvin illerinden çıkartılmaktadır.)
İlgili 29 soru bulundu
Taşkömürü Havza Sınırları
Kuzeybatı Anadolu Taşkömürü Havzası Zonguldak ve Kastamonu illerinin, Kdz. Ereğli ilçesinden Cide-Azdavay ilçesine takiben 150 km'lik bir sahil şeridi bulunur.
Linyit rezervlerimizin % 46'sı bölge sınırları içinde bulunur. Adana, Mersin, Isparta ve Burdur illeri linyit yataklarına sahipse de Akdeniz Bölgesi'nin en önemli yatakları Kahramanmaraş'ın Afşin-Elbistan sınırları içinde yer alır.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır. Bunlar; Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşha- 153 Page 4 Özlem SERTKAYA DOĞAN ne-Mastra, Artvin-Cerattepe, Havran-Kü- çükdere, Sivrihisar-Kaymaz, İzmir-Efem- çukuru ve Uşak-Kışladağ altın maden yataklarıdır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Kastamonu'nun Küre ilçesinde bulunan bakır madenleri de bölgeyi tarih boyunca önemli kılmıştır. Küre'nin tarihteki bilinen adı “Küre-i Nühâs”tır ve eski Türkçede “Bakır Ocağı” anlamına gelmektedir. olan 1300-1500 yılları arası dönemden bahsedilmiştir.
Konya ili, maden kaynakları açısından Orta Anadolu Bölgesi'nin önemli illerinden birisidir. Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve manyezit yataklarının yanı sıra kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun, çinko, barit madenleri ile önemli oranda yeraltı suyu rezervleri bulunmaktadır.
Kurşun cevherleri yer altından kazma, patlatma, kırma ve öğütme aşamalarından geçirilerek çıkarılır ve daha sonra ekstraktif metalurji yöntemleriyle işlenirler.
Karadeniz Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler
Bakır; Rize, Artvin ve Kastamonu'da çıkarılır.
Durmaz, Artvin ilinde üretilen tarımsal ürünlerin ülke genelindeki payına bakıldığında fındık üretimin % 1,2'sine, yaş çay üretimin % 11,54'üne ev sahipliği yaparak tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır.” dedi.
Elazığ'da çalışma yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü önemli maden rezervlerine ulaştı. 3 ayrı bölgedeki rezerv sahalarında, bakırın yanı sıra altın, gümüş, çinko, kobalt ve kurşun madenlerinin de olduğu tespit edildi.
Hadi gel, Türkiye'de altın madeni nerelerde çıkarılır görelim! Uşak: Uşak'ta bulunan Kışladağ Altın Madeni'nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor.
Maden sahası, Artvin ve Ardanuç sınırında bulunan Köseler, Gümüşhane, Okumuşlar ve Avcılar köyleri içerisinde yer alıyor. İlçeye yaklaşık 8 kilometre, il merkezine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Proje, Köseler köyünde bulunan Salınbaş tepesinden adını alıyor.
En büyük kaynaklar
Şu anda dünyanın en büyük altın madencisi Çin. Kanada, Rusya ve Peru da büyük üreticiler arasında.
Türkiye'de çıkan en değerli maden altındır. Değerli madenler içerisinde eski bir geçmişe sahip olan altın, yüzyıllardır insanlığın beğenerek kullandığı bir mücevherdir.
Bu nedenle platin grubu metaller dünyanın en pahalı madenleri olarak biliniyor. Platin, yatırımcılar tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülebiliyor.
Platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
Kömürün dünya genelinde çıkarıldığı yerlere baktığımızda ilk sıralama; Çin, ABD, Hindistan, Avustralya ve Güney Afrika şeklindedir. Ülkemize baktığımızda sayısı hiç de az olmayan kömür yataklarına sahip olduğunu görmekteyiz. Bunlardan taş kömürü çıkarılan yerler; Zonguldak'ta Ereğli, Kastamonu'da İnebolu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri