Vadeli hesaba istenildiği zaman para yatırılabilir ya da para çekilebilir. Ancak günlük faiz işleyen mevduat hesapları dışında para çekme/yatırma işlemi genel olarak vadenin bozulmasına, bu durum da faiz getirisi elde edilememesi veya bir kayıp yaşanmasına sebep olabilir.
Vadeli hesabıma para yatırabilir miyim? Vadeli hesabınıza istediğiniz zaman para yatırabilirsiniz ancak bu işlem hesabınızın vadesinin bozulmasına yol açar. Faiz kaybına uğramamak için yatıracağınız para ile aynı vadesiz hesap altında farklı bir vadeli mevduat kontratı açabilirsiniz.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Vadeli mevduat hesapları ile ilgili en sık sorulan soru ise vade süresi dolmadan hesaptan para çekilip çekilemeyeceği. Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve faiz getirisi elde edemezsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Faizli kuruma para yatırmamalı, yardımcı ve destek olunmamalıdır. Ancak mecburen böyle bir durumda kalınırsa alınan faiz, menfaati şahsından uzak bir yere verilmeli; kitap alıp dağıtmak yahut gıda maddesi dışındaki ihtiyaçlara verip muhtaca intikal ettirmek gibi bir çare düşünülmelidir.
> vadesi 6 ay ile 1 yıl arasında (1 yıl dahil) olan hesapların faiz getirisinden %12, > vadesi 1 yıldan uzun olan hesapların faiz getirisinden %10 stopaj kesintisi yapılır. Devlet tarafından uzun vadeli yatırımları teşvik etmek amacıyla vadeli mevduatın vadesi uzadıkça genelde stopaj oranı daha düşük tutuluyor.
Pek çok bankada “birikim hesabı” olarak adlandırılan bu hesap parayı günlük olarak faize yatırma prensibine dayanır. Birikim hesabında paranız günlük faiz oranları ile değerlendirilir ve bu hesapların en önemli özelliği paranızı istediğiniz zaman çekebilecek olmanızdır.
Vade süresi dolmadan para çekilirse faiz getirisi alınmaz ancak süre dolduğu takdirde faiz getirisi alınır. Vadenin başladığı tarihten 7 gün sonra, belirtilen paranın altına düşmemek şartı ile para çekilir ve kalan para üzerinden faiz işlemeye devam eder.
Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.
3- Borçlar Kanununun 104/son maddesi hükmü gereği faize faiz yürütülmesi yasaklanmıştır.
1.000 TL'den başlayan birikimlerle açılabilen vadeli TL mevduat hesapları, dijital bankacılık kanallarımızdan günün her saati anında açılabilmektedir.
Vadeli Hesaba Para Yatırma Vadeyi Bozar mı? Vadeli hesaba istenildiği zaman para yatırılabilir ya da para çekilebilir. Ancak günlük faiz işleyen mevduat hesapları dışında para çekme/yatırma işlemi genel olarak vadenin bozulmasına, bu durum da faiz getirisi elde edilememesi veya bir kayıp yaşanmasına sebep olabilir.
Vadenin son gününde gün sonuna kadar, hiçbir faiz kaybı yaşamadan hesaptan para çekilebilir, hesaba para eklenebilir veya yenilenen vade değiştirilebilir. Yeni açılan bir Standart Vadeli Mevduat Hesabı'nın vade başlangıç tarihi, işlemin yapılma saatine göre farklılık gösterebilir.
Mevduat Faiz Oranları
28.09.2023 tarihinde 32 gün vadede en yüksek mevduat faiz oranını %41,00 ile DenizBank vermektedir. Bu faiz oranıyla 32 gün vadede 100.000 TL için net faiz kazancı 3.415 TL'dir.
Hesap kapama işlemi o gün TCMB tarafından en son açıklanan saat 11:00'deki Amerikan Doları alış kuru dikkate alınarak gerçekleştirilir. Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'na vade boyunca yeni para eklenemez, ancak yeni bir hesap açılabilir.
Hoş geldin faizi süresi bittikten sonra hesabınızdaki bakiyeye göre avantajlı faiz oranlarından yararlanırsınız.
Serbest Hesap ile 1.000 TL ve üzeri birikimlerinizi avantajlı faiz oranlarıyla değerlendirebilirsiniz. Vade beklemeden, günlük faiz kazandıran hesabınıza dilediğiniz zaman para yatırıp çekebilirsiniz. Başka bir hesaba ihtiyaç duymadan Serbest Hesap'tan havale ve EFT yapabilirsiniz.
Mevduat Faizleri (TL ve DTH)
Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
Günlük vadeli faiz hesaplaması, tıpkı aylık ya da yıllık faiz hesaplamasında olduğu gibi sabit faiz oranı üzerinden gerçekleştirilir. Bankaların işletme politikasına göre değişiklik göstermekle birlikte günlük faiz, genellikle 24 saat üzerinden ya da gecelik faiz baz alınarak hesaplanır.
Bir başka deyişle vade süresi uzadıkça bankaların sunduğu faiz oranları da yükselebilir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak alternatif vadelerde düzenlenebilen vadeli mevduat hesabı, kullanım süresi boyunca faiz ödemesi yapar ve bu yolla müşteri kazanç elde eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri