Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
İktisatçı Mahfi Eğilmez'in tanımına göre “Normal koşullarda faizler ve borsa ters orantılıdır; yani biri artarsa öbürü düşer. Ne var ki bunun da istisnaları var. Eğer borsadaki hisse senetlerinin değerleri, yabancı para cinsinden geçmiş değerlere göre düşük kalmışsa o zaman bu ters görünen durum ortaya çıkabilir.
Dolayısıyla denebilir ki, normal şartlarda faiz ve borsa arasında genellikle ters bir ilişki vardır. Yani, diğer tüm değişkenler sabitken, faiz artırıldığında borsanın düşmesi, azaltıldığında ise yükselmesi beklenir.
Faizlerin düşmesi borçlanmayı ve harcamayı daha cazip hale getirir. Bu da piyasadaki talebin artmasına ve ekonomik aktivitenin canlanmasını sağlar. Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir.
Fed'in faiz artışları borçlanmayı daha pahalı hale getirdiğinde, kamu ve özel sektör şirketler için iş yapma maliyeti de artar. Zamanla daha yüksek maliyetler ve daha az iş ise düşük gelirlere yol açabilir. Bu da böylelikle büyüme oranlarını ve hisse senedi değerlerini etkiler.
İlgili 40 soru bulundu
FED faiz kararından elbette ki hisse senetleri de etkilenecektir. Federal Açık Piyasa Komitesi bir faiz artışı açıkladığında, yatırımcılar hisse senetlerini hızla satabilir ve daha risksiz yatırımlara geçebilirler. Faiz ve borsa arasında ters bir ilişki olduğu için faiz artırımı durumunda borsanın düşmesi beklenir.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Daha düşük faiz oranı, tasarruflardan daha az getiri elde etmek demektir. Bu da bireyleri tasarruf etme yerine harcamaya teşvik eder. Buna karşılık düşük faiz oranları, borçlanmanın maliyetini düşürür. Tüketicileri ve firmaları harcama ve yatırımlarını finanse etmek için daha fazla kredi almaya teşvik eder.
Merkez Bankası faizi indirirse banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesiyle birlikte insanlar daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekme imkanına kavuşur. Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur. Faiz düşünce tüketim artar ve tasarruf azalır.
FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR? FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır.
MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIRSA BORSA NE OLUR? Merkez Bankası faizi indirirse banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesi demek vatandaşın daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekmesine neden olur. Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur.
Aynı şekilde enflasyondaki artış tüketim harcamala- rını arttıracak, dolayısıyla tasarruflarda ve yatırımlar- da bir düşüşe yol açacaktır. Bu durum hisse senedi ve diğer finansal varlıklara olan talebi azaltarak hisse fiyatlarında düşüşe neden olacaktır.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Ak Parti Hükümetiyle birlikte en düşük kazançla geçen aylar ; Mayıs , Haziran ve Ağustos' tur. Grafikten de açıkça görebildiğimiz gibi Mayıs ve Ağustos ayları Borsa için geçmişten bu yana en verimsiz aylardır.
Faiz artırımının negatif yönlerden biri ise yatırım maliyetinin yükselmesidir. Maliyet artışıyla yatırımcılar, kredi alımlarına daha mesafeli yaklaşır. Ayrıca istihdam da masraflı olarak görülebileceği için düşer. Buna bağlı olarak işsizlik artar ve ülkenin büyüme verileri geriler.
Önce bilinen ezber cevabı verelim. Kurda yaşanacak yükseliş USD bazında hisse senetlerinin fiyatlarını ucuzlatacağı için bu durum yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak görülebilir.
Bankaların karlılığı, faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir banka, yüksek faiz oranları nedeniyle mevduat faizlerini artırabilir ve bu da bankanın mevduat toplamasını artırabilir. Bu durumda, banka hisseleri yükselebilir.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
İsviçre, Danimarka, Japonya eksi faiz uygulayan 3 ülke
Euro Bölgesi ülkelerinde 0 (sıfır) faiz varken Japonya, Danimarka ve İsviçre'de negatif faiz uygulanıyor.
Talep enflasyonu söz konusuysa
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
Ayrıca FED'in faiz artırımına gitmesi, altının değeri ile borsayı da etkiler. Yatırımcılar FED'in faiz artırımına gitmesi ile birlikte risksiz yatırım araçlarına yönelebilirler. Faiz oranlarının artması ile birlikte risksiz yatırımın getirisi de artış gösterme eğilimindedir.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), 23 Eylül 2021 tarihinde politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Böylece, Şahap Kavcıoğlu'nun başkanlığı döneminde ilk kez faiz indirimine gidildi. Karar sonrası güne 8,63 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru 8,80'i aştı.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. Altın, genellikle düşük faiz ortamında daha cazip bir yatırım aracı haline gelir.
Fed, Çarşamba günü açıkladığı kararla politika faiz aralığını yüzde 5,25-5,50'de sabit tuttu. Haziran 2022'den bu yana faiz artıran Fed böylece 15 ay sonra ilk faiz aralığını değiştirmedi. ABD'de politika faizi halen 2001'den bu yana en üst düzeyde.
Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların 14, 70 TL'den aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir. Merkez Bankası faizi düşürürse; doların 14, 70 TL seviyelerinden yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri